Proiectul este unul comun și aparține Emiliei Ometiță, Șef Serviciu Cultură Tradițională, Dalma Szabo, Consultant Cultura Minorităților din cadrul Centrului Județean pentru Cultură al județului Bistrița-Năsăud, instituție manageriată de Alexandru Pugna. De asemenea, parte integrantă a proiectului este Partida Romilor „Pro-Europa” Bistrița-Năsăud, președinte Romulus Pop.
În cadrul evenimentului care va avea loc pe data de 5 aprilie, ora 15.00, la restaurantul Lilis din Bistrița, vor avea loc mai multe momente festive care vizează o premiere a elevilor de etnie romă cu merite deosebite dar și acordarea unor diplome de excelență pentru personalități ale etniei rome. De asemenea, CCJ organizează și un medalion artistic susținut de: Grupul instrumental din cadrul Ansamblului Profesionist „Dor Românesc” al Centrului Județean pentru Cultură Bistrița-Năsăud cu soliștii: MIRELA PETRUȘ, CRISTINA RETEGAN și IOACHIM SPÂN. Va evolua și formația de dansuri țigănești „Floare de salcâm”, comuna Budești, județul Bistrița-Năsăud.
IMPORTANT DE ȘTIUT: Ziua internaţională a romilor este sărbătorită la 8 aprilie, amintind de data la care, în anul 1971, a avut loc, la Orpington, lângă Londra, prima reuniune la nivel internaţional a reprezentanţilor etniei rome.
Cu această ocazie, au fost adoptate, ca simboluri internaţionale, drapelul şi imnul ”Djelem, Djelem” (”Mergeam, mergeam”), compus de muzicianul Jarko Jovanovic. Drapelul este format din două culori, jumătatea de jos fiind verde, ca simbol al câmpurilor înverzite, iar cea de sus fiind albastră, simbolizând cerul senin. La mijlocul steagului, este înfăţişată o roată de culoare roşie, care simbolizează nomadismul, spiritul călător al etniei, dar care aminteşte, totodată, de vechea roată indiană a sorţii.
Ziua romilor a fost însă recunoscută la nivel internaţional abia în anul 1990, în cadrul celui de-al IV-lea Congres al Uniunii Internaţionale a Romilor, desfăşurat la Varşovia. Potrivit site-ului oficial al Parlamentului European, romii reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Europa, circa 6.000.000 trăind în ţările din Uniunea Europeană.