Timp de două zile, în perioada 31 martie – 1 aprilie, la Bistrița se desfășoară Conferința Regională Est-Europeană EFNR-WFNR în parteneriat cu Conferința Bistrițeană de Neuroștiinte Clinice, eveniment la care participă profesori, medici și cercetători din mai multe țări, precum România, Ungaria, Polonia, Serbia, Bulgaria, Slovenia, Republica Moldova, Italia, Germania, Israel.
Evenimentul este organizat de Federația Europeană a Societăților de Neuroreabilitare și Federația Mondială a Societăților de Neuroreabilitare și își propune noi abordări științifice, clinice și educaționale din perspectivă medicală axată pe potențialele dezvoltări ale neuroreabilitării în Europa de Est. Deschiderea oficială a conferinței a avut loc vineri, în prezența prof. dr. Dafin Mureșanu, președintele Federației Europene a Societăților de Neuroreabilitare (The European Federation of NeuroRehabilitation Societies – EFNR), a prof. dr. Volker Homberg, președintele Federației Mondiale a Societăților de Neuroreabilitare (The World Federation for NeuroRehabilitation – WFNR), a președintelui Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și a managerului Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.
“Aveți un sistem de sănătate bine pus la punct. Lucrurile funcționează la Bistrița și cred că Bistrița merită o expunere internațională din toate punctele de vedere, atât din punct de vedere al cercetării, cât și în ceea ce privește introducerea într-o zonă mai vizibilă de activitate medicală. Lucrurile evoluează într-un mod extrem de favorabil, peste media evoluțiilor din România. Am ales Bistrița pentru că este și un loc frumos, atractiv, reprezentativ pentru România. Scopul acestei conferințe este de a extinde numărul de societăți naționale dedicate neurorecuperării în această regiune a Europei de Est. Am ales cu bucurie Bistrița”, a explicat prof. dr. Dafin Mureșanu.
În deschiderea evenimentului, au adresat un cuvânt de bun-venit președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, și managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany.
Emil Radu Moldovan a făcut o scurtă descriere a județului Bistrița-Năsăud, punctând și câteva obiective turistice cum ar fi Castelul Dracula și Lacul Colibița.
Președintele Consiliului Județean le-a vorbit celor prezenți și despre investițiile realizate până acum în sistemul de sănătate, care se cifrează la circa 50 de milioane de euro, precum și despre investiția de 100 de milioane de euro în realizarea unei nou aripi a Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița.
”În ultimii ani, sistemul medical din județul Bistrița-Năsăud a cunoscut o adevărată revoluție investițională”, a spus Moldovan, care le-a urat bun-venit la Bistrița participanților la conferință: ”Sper să aveți o ședere cât mai plăcută la Bistrița și vă mulțumim mult că ne-ați ales!”.
Ulterior, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Bistrița, Gabriel Lazany s-a adresat celor prezenți.
”Spitalul Clinic Județean de Urgență Bistrița este co-organizator al acestui eveniment. Ne bucurăm să avem alături de noi atâtea nume sonore. Sper ca alături de colegii mei care s-au ocupat de organizare să vă oferim câteva zile minunate la Bistrița și Bistrița să rămână o amintire plăcută pentru dumneavoastră. După ce veți avea discuțiile medicale, diseară v-am pregătit un eveniment mai special – o seară românească. Sperăm ca tradițiile și folclorul bistrițean să vă aducă o seară de neuitat. (…) Sperăm ca aceste întâlniri să devină o tradiție la Bistrița. Ne va face plăcere să vă vedem an de an și vă dorim să acumulați cât mai multe noi cunoștințe medicale pentru că cei care vor susține lucrări sunt oameni cu totul și cu totul deosebiți”, a spus Gabriel Lazany.
În cuvântul său, managerul Gabriel Lazany a vorbit și despre unitatea medicală pe care o conduce.
”Chiar dacă ne aflăm într-una dintre cetățile medievale ale Transilvaniei, ne place să spunem că spitalul nostru este un spital nou, în primul rând ca suflet. În ultimii ani, am reușit că creăm o adevărată nouă comunitate la Bistrița, prin venirea a peste 100 de medici la spitalul nostru. Suntem în plin proces de dezvoltare, începând cu construcția unui nou pavilion. Una dintre prioritățile noastre și un nou compartiment care va fi înființat la Bistrița va fi un compartiment de recuperare neurologică și un compartiment de UAVCA (n.r. – Unitatea de accidente vasculare cerebrale acute) în cadrul Secției de Neurologie”, a mai adăugat Gabriel Lazany.
Conferința se desfășoară pe parcursul a două zile, printre temele integrate în program numărându-se: aspecte farmacologice privind recuperarea funcțională în leziuni cerebrale post-acute, concepte actuale privind cercetarea și practica clinică în neurorecuperare, declinul cognitiv post accident vascular cerebral, evoluții recente în tratamentul leziunilor cerebrale traumatice, rolul motivației în neuroreabilitare, neuroreabilitarea asistată de inteligența artificială în cazul pacienților cu AVC sau tratamentul imunomodular în cazul pacienților cu scleroză multiplă. Evenimentul are loc la Hotel Metropolis din Bistrița.