DIANA MORAR: Noi, Partidul Național Liberal, avem obligația de a respecta votul acordat la alegerile din 2020. Noi, Partidul Național Liberal, avem obligatia de a apăra independența justiției și valorile statului de drept. Lupta împotriva corupției este o componentă principală a direcțiilor de acțiune care garantează apărarea statului de drept. Obligația primordială pe care noi, ca stat membru UE, in accesarea mecanismului european de redresare și reziliență ne-am asumat-o, este cea a respectării statului de drept. Pentru aceste motive, in Camera Deputaților ca for decizional, PNL va corecta forma legislativă adoptată de Senat prin propunerea unei valori minimale care sa situeze abuzul în serviciu in sfera infracțiunii, ceea ce va însuma o valoare sub acest prag minim, urmând calea răspunderii administrative.
„Fapta funcționarului public care, cu știință, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, nu îndeplinește un act prevăzut de o lege, o ordonanță a Guvernului, o ordonanță de urgență a Guvernului sau un alt act normativ care, la data adoptării, avea putere de lege ori îl îndeplinește cu încălcarea unei dispoziții cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani și interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică”, arată amendamentul depus de grupurile parlamentare ale PSD, PNL și UDMR.
Un alt amendament prevede: „Dispozițiile prevăzute la alin (1) privind condiția ca paguba să fie mai mare sau egală cu 250.000 lei nu se aplică dacă făptuitorul a mai săvârșit o infracțiune de abuz în serviciu ori de neglijență în serviciu într-un interval de 5 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare”.
Proiectul adoptat de Guvern, trimis la Parlament în decembrie 2022, nu a prevăzut un prag pentru abuzul în serviciu, așa cum ceruse Curtea Constiuțională, care nu indicase însă un cuantum pentru acest prag.
La neglijența în serviciu, același prag
Suma de 250.000 de lei a fost menținută și la articolul referitor la neglijența în serviciu. Pe de altă parte, în cazul în care sunt acțiuni similare acțiunii de abuz în serviciu, dar unde paguba e mai mică de 250.000 de lei, aceasta intră la categoria „răspunderii contravenționale”.
Proiectul în care a fost prinsă această prevedere referitoare la pragul pentru abuzul în serviciu și neglijența în serviciu este unul dintre cele care vor fi evaluate în cadrul PNRR, alături de cel pentru Codul de Procedură Penală. Proiectul inițial a plecat de la Guvernului României, fiind asumat de Ministerul Justiției.
Modificarea Codului Penal face parte din jaloanele din cererea de plată numărul trei, care ar trebui să fie trimisă cel târziu în luna iunie. Din această cerere de plată mai face parte și reforma pensiilor speciale, trecută de Senat, tot cu scandal, miercuri.
Dezbaterile finale și forma pentru promulgare vor fi făcute la nivelul Camerei Deputaților începând cu săptămâna următoare.