Primăria Bistrița a inaugurat, vineri, Centrul Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății, care este amenajat pe strada Constantin Dobrogeanu Gherea din municipiu și unde, prin intermediul unui proiect derulat de Institutul Oncologic „Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca în parteneriat cu autoritățile sanitare din Bistrița-Năsăud, se efectuează în prezent mamografii și testări HPV și Papanicolau gratuite.
”Asistăm la un moment de inaugurare a Centrului Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății din cadrul Primăriei Bistrița. (…) Acest centru a fost înființat la sfârșitul anului trecut de către Primăria Bistrița. Prin acest program ne propunem să fim parteneri, pe zona de prevenție, în derularea unor programe naționale de sănătate. De asemenea, intenționăm să dezvoltăm o ofertă de servicii medicale de bază la domiciliu persoanelor aflate în nevoie, proximitatea mi se pare principiul cel mai important. Am demarat procedurile de achiziție a unui cabinet stomatologic mobil. Nu discutăm despre o servietă, ci despre un modul în care vom avea absolut toată aparatura pentru oferirea de servicii stomatologice de cea mai bună calitate. Acel modul va fi folosit aici, la sediul centrului, đar va putea fi dus și în localitățile aparținătoare, unde numărul oamenilor care au nevoie de acest gen de servicii este mare, iar răspunsul la problema lor până acum nu prea a venit. Avem cele mai bune intenții, vreau ca să fiu cât de bine înțeles. Medicilor stomatologi le spunem foarte clar că nu dorim să îi concurăm prin ceea ce facem noi. Ne adresăm unor oameni care nu fac parte din clientele medicilor stomatologi. (…) Avem în acest moment o anumită dotare, o ambulanță de tip 1 și o mașină destinată transportului persoanelor cu dizabilități locomotorii, achiziționată recent prin programul de bugetare participativă. Principiul în baza căruia va funcționa acest centru este acela de a veni cu acest gen de servicii cât mai aproape de oamenii în nevoie. Deci principiul este unul cât se poate de simplu: prevenție, proximitate, gratuitate”, a spus primarul Ioan Turc.
Potrivit edilului Bistriței, centrul și-a început activitatea la începutul lunii februarie.
”Startul acestui centru a fost dat la începutul lunii februarie, prin încheierea unui protocol cu Institutul Oncologic „Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca și Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud. Scopul încheierii protocolului este testarea gratuită în patologia sânului și a colului uterin. Mamografiile sunt realizate în cadrul unității mobile. Aici lucrează cinci cadre medicale de la Institutul Oncologic „Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca. În sediu, o echipă formată tot din cinci cadre medicale, de această dată din Bistrița, efectuează testări gratuite HPV și Papanicolau. Insist, testările sunt gratuite, iar obiectivul nostru este ca femeile din Bistrița și din județ să afle că au oportunitatea de a veni și de a se testa gratuit în cele două patologii”, a adăugat Ioan Turc.
În ceea ce privește mamografiile, testarea se face până la data de 24 februarie, în vreme ce testările HPV și Papanicolau se vor efectua pe tot parcursul acestui an.
Ioan Turc a afirmat că până în prezent au fost deja efectuate peste 1.300 de testări.
”Începând cu data de 6 februarie, la Bistrița s-au efectuat 1.385 de teste, dintre care 739 de mamografii și 646 de testări pentru patologia de col uterin. Aceste cifre sunt absolut remarcabile și ne arată succesul programului. Acesta este doar un start. Știm exact de la ce plecăm și știm unde vrem să ajungem. Vom investi anii viitori în spații, logistică și resurse umane, pentru că acesta este dezideratul nostru: să facem mult mai multe decât s-au făcut anii trecuți pe componenta de prevenție, care este cu totul esențială pentru starea de sănătate a populației. Pe de ală parte, ne propunem să mergem către oameni, acasă la cei care au nevoie. Vrem să instituționalizăm modul în care gestionăm probleme ale semenilor noștri”, a completat Ioan Turc.
La evenimentul de inaugurare a centrului au luat parte și directorul Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud, dr. Anca Andrițoiu, precum și reprezentanți ai Institutului Oncologic ”Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca – dr. Nicula Florian, care coordonează partea de prevenire a cancerului de col uterin, și dr. Mihai Popescu, care coordonează partea de prevenire a cancerului de sân -, alături de reprezentanți ai Spitalului Județean de Urgență Bistrița și ai altor instituții cu care municipalitatea colaborează.
Cei prezenți au vorbit despre importanța prevenției în cele două patologii – cancer de col uterin și cancer de sân.
”Prevenția nu se adresează oamenilor bolnavi care au nevoie de doctori, ci tuturor acelora dintre noi care nu știm că am putea avea o boală gravă”, a spus dr. Adrian Pană, fost secretar de stat în Ministerul Sănătății și specialist în politici de sănătate publică, care a punctat că o femeie care efectuează o mamografie sau o testare Papanicolau ori HPV rămâne în contact cu echipa care s-a ocupat de acest lucru, fie că primește un rezultat negativ, fie că primește unul pozitiv.
De asemenea, conducerea Direcției de Sănătate Publică Bistrița-Năsăud a salutat decizia municipalității de a înființa acest centru.
”Direcția de Sănătate Publică vede înființarea acestui centru ca o extensie în teritoriu pentru activitățile derulate de noi. Colegii mei din compartimentul cu același nume, Evaluarea și Promovarea Sănătății, vor profita de existența acestui centru pentru a derula proiecte, programe pentru activități de educație pentru sănătate, comunicare, informare pentru populația orașului Bistrița și nu numai, în special pentru populația vulnerabilă care are mare nevoie de ajutorul nostru. Îmi doresc ca acest centru să aibă o viață lungă și să fie un reper pentru populația județului și să știe că are un loc unde poate să vină și să se adreseze pentru îmbunătățirea stării de sănătate”, a spus dr. Anca Andrițoiu.
Primarul Ioan Turc a mai menționat că municipalitatea intenționează să acrediteze serviciile care vor fi oferite în cadrul Centrului Medical de Evaluare și Promovare a Sănătății.