Lăsată de izbeliște, clădirea care a adăpostit Biblioteca Județeană e într-un avansat stadiu de degradare. Ea este o candidată rapidă la demolare, în jurul ei gravitând interesele a mai multor dezvoltatori imobiliari. Total dezinteresată de soarta imobilului respectiv, fosta proprietară, clujeanca Laura Mocănescu a cedat sau vândut-o cu tot cu terenul dedesupt unei firme din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets. Așa cum se știe, imobilul este intabulat cu tot cu terenul aferent pe firma Actor Assett SRL, deținută de același patron care conduce și Anodin Assets SA, Ileana Moțoc.
Ce s-a întâmplat în aceste zile?
În aceste zile, la secretarul general al primăriei Bistrița, Floare Gaftone, a ajuns o adresă a Actor Assett SRL prin care este cerut eliberarea unui PUZ (Plan Urbanistic Zonal) și construirea unui bloc de 8-10 etaje în locul imobilului care a adăpostit, cândva, Biblioteca Județeană. Anunțul a fost făcut de ecologistul Marius Bălan, cel care a strâns semnături de la locatarii blocului de opt etaje de lângă Trezorerie, dar și de la numeroase instituții, ONG-uri, firme sau persoane fizice (vezi facsimil) .
În acest sens, Marius Bălan a depus o petiție pe adresa primarului Ioan Turc și a Consiliului Municipal
Scurt istoric al fostei Biblioteci Județene ”George Coșbuc”
Este o altă clădire emblemă a Bistriței și ea lăsată de izbeliște după ce a fost retrocedată foștilor proprietari. La ora actuală, imobilul se află într-un avansat stadiu de degradare, terenul dedesupt fiind pretabil pentru construirea unui bloc de locuințe.
Cum s-a ajuns aici? E simplu: Începând cu 2007, adică cu 15 ani în urmă, clădirea care adăpostea Biblioteca Judeţeană este retrocedată urmaşilor foştilor proprietari, fiind vorba de o clujeancă, mai précis de Laura Mocănescu, posesoare a certificatului de moştenitor al fostului proprietar. Imobilul a fost retrocedat în baza sentintei civile nr. 257/F/2006 a Tribunalului Bistriţa-Năsăud. Proprietarul a avut în 2006 obligaţia să închirieze pentru 3 ani imobilul, perioadă în care Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud a plătit o chirie lunară de peste 8 mii de lei. Atunci, deoarece Consiliul Judeţean, în subordinea căruia se află instituţia de cultură, avea drept de preemţiune la cumpărarea imobilului, reprezentanţii noi proprietare au depus la sediul administraţiei judeţene o ofertă. Proprietarul de drept a cerut iniţial 1.000.000 de euro pentru a vinde imobilul Consiliului Judeţean. Tot atunci, Gheorghe Marinescu, ex-preşdinte CJ Bistriţa-Năsăud, afirma că nu există fondurile necesare pentru o astfel de achiziţie, optându-se pentru plata unei chirii lunare. Deşi proprietarul a plusat, cerând 16.000 de euro chirie/lună, pâna la finele anului 2010, Consiliul Judeţean a plătit o chirie lunară de 1.500 de euro.
Anodin Assets SA- Actor Assett SRL- Acord Construct Alt, trei firme cu legături între ele
Au trecut 15 ani, iar clădirea de peste drum de sediul SRI, a ajuns într-un avansat stadiu de degradare. Mai mult, total dezinteresată de soarta imobilului respectiv, fosta proprietară, clujeanca Laura Mocănescu a cedat sau vândut-o cu tot cu terenul dedesupt unei firme din Cluj-Napoca: SC Anodin Assets. Anodin Assets SA a fost înființata in anul 2016. Societate Comerciala de tip sa. În anul fiscal 2020, compania Anodin Assets SA a raportat o cifră de afaceri de 455262 RON, și a angajat un număr de 3 persoane. Firma are ca obiect principal declarat de activitate dezvoltarea și promovarea imobiliară.
Potrivit unui raport al Poliției Locale Bistrița, imobilul este intabulat cu tot cu terenul afferent pe firma Actor Assett SRL, deținută de același patron care conduce și Anodin Assets SA, Ileana Moțoc. La un control în zonă și în imobilul respectiv al agenților de la Poliția Locală, au fost descoperite numeroase nereguli și probleme de infrastructură, însă proprietarul a fost amendat de două ori: cu 300 de lei pentru neluarea măsurilor de salubrizare a terenului și cu 1000 de lei pentru neîntreținerea fațadei clădirii.
Cu toate acestea, din luna mai 2022 și până la ora redactării acestui material, evident că proprietarul clădirii nu a pus în practică nimic din cee ace ar fi trebuit să facă: curățenie în jurul imobilului și ”puțină vopsea” pentru întreținerea fostei biblioteci.
Ce legătură este între Actor Assett SRL și unul din dezvoltatorii imobiliari bistrițeni: Acord Construct Alt?
În urmă cu doi ani, Prebet Aiud (simbol bursier PREB), producător de prefabricate din beton armat şi precomprimat, a anunţat miercuri la Bursă că Anodin Assets, societate deţinută de Ileana Moţoc, a ajuns la o deţinere de 16,1% după ce a vândut un pachet de 9% din companie pe 29 mai 2020. În acelaşi timp, Prebet a anunţat la BVB că Acord Construct Alt, societate controlată de Claudia Botoşer, a ajuns la o participaţie de 11,95% din capitalul social al companiei (5,44 milioane de acţiuni) tot în data de pe 29 mai 2020, cel mai probabil acesta fiind cumpărătorul. Anterior acestei raportări, Acord Construct Alt nu figura cu nicio deţinere, ceea ce înseamnă că nu avea acţiuni peste pragul legal de raportare.
Mai pe înțelesul tuturor, Anodin Assets a vîndut acțiuni unui dezvoltator imobiliar din Bistrița, pentru că, Acord Construct Alt este din Bistrița.
Potrivit listafirme.ro, compania respectivă este deținută de Claudia Botoșer (100%) și a fost fondată în 2016 de Ovidiu Crețan și Livia Pătrașcu. Numele Claudiei Botoșer apărea în 2015 ca administrator în firma Ges Green Energy Specialists SRL, unde erau asociați Ciprian Pătrașcu (fiul familiei Pătrașcu, deținătoarea Fiscal Pătrașcu SRL) și Casa de Investiții Alianța SA – unde Ciprian Pătrașcu era acționar principal). Compania producea energie electrică la Lechința, unde are un parc fotovoltaic. În 2015, firma avea un profit net de aproape 1 milion de euro. Astăzi, firma respectivă – cu rezultate modeste – aparține oficial SC Confort Construct SRL, deținută de Radu Busu. Nici Casa de Investiții Alianța nu o duce grozav ca firmă, având o pierdere de 0,5 milioane euro în 2016. Acum 10 ani, și ea scotea 1 milion de euro profit net. Construcțiile imobiliare pare a fi noua miză a familiei Pătrașcu și a apropiaților ei.