După ce în toamna lui 2021, echipa de la Spitalul Orășenesc Beclean încheia proiectul care prevedea reabilitarea și modernizarea Ambulatoriului Integrat, ambulatoriu dotat cu aparatură de ultimă generație printr-un proiect finanțat din Axa prioritară 8 – „Dezvoltarea infrastructurii sanitare și sociale” și avînd Obiectivul specific 8.1 ”Creșterea accesibilității serviciilor de sănătate”, în viitorul apropiat vine rândul întregului Spital Orășenesc. Asta spune managerul SOJ Beclean, Bogdan Tușa. El a explicat că, după ce a reușit alături de primărie reabilitarea Ambulatoriului, a realizat faptul că, pentru a trece la nivelul următor e nevoie tot de fonduri europene: ” Bugetele locale sunt mici, așa că, dacă vrem să avem un spital ultramodern, avem nevoie de bani europeni. Suntem deja foarte aproape de finalizarea studiului de fezabilitate care prevede reabilitarea și modernizarea întregului spital orășenesc. Din primele calcule, costul total al viitoarei investiții trece de 70 de milioane de euro”.
În acest context, Tușa a explicat în linii mari ce ar însemna implementarea proiectului. E vorba de refacerea actualului corp de clădire în linii arhitectonice moderne și blocuri operatorii noi și o secție de pediatrie nou-nouță. De altfel, toate celelalte secții: interne, pediatrie, obstetrica-ginecologie, chirurgie generală, neonatologie, recuperare și balneologie, anestezie terapie intensivă, urmează să fie reabilitate și dotate cu aparatură și mobilier de ultimă generație. De asemenea, saloanele vor avea maximum 3 paturi. Tușa mai spune că vor fi trasate circuite separate, experiența din timpul pandemiei de Covid 19, fiind motivul principal pentru care se vor face respectivele circuite.
”Așteptăm să se deschidă axele de finanțare, să apară ghidurile, va fi multă treabă de făcut aici”, conchide Bogdan Tușa.
Reamintim faptul că: La ora actuală, structura ambulatoriului integrat din Beclean a ajuns la 12 cabinete şi o bază de tratament dupa cum urmeaza: – Cabinet medicină internă; – Cabinet psihiatrie; – Cabinet ORL; – Cabinet oftalmologie; – Cabinet chirurgie generală; – Cabinet obstetrică-ginecologie; – Cabinet neurologie; – Cabinet pediatrie; – Cabinet dermatovenerologie; – Cabinet B.F.T.; – Cabinet gastroenterologie; – Cabinet de diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice; – Bază de tratament. Ambulatoriul integrat al spitalului face parte din structura spitalului, activitatea medicilor se desfăşoară în sistem integrat şi utilizează în comun platoul tehnic, cu respectarea legislaţiei în vigoare de prevenire a infecţiilor nosocomiale, în vederea creşterii accesibilităţii pacienţilor la servicii medicale diverse şi complete.
Creșterea calității investigației medicale prin dotarea ambulatoriului integrat din cadrul Spitalului a fost realizată pe o arie construită desfăşurată: 2282 mp (corpul A integral – 1730mp, corpul B partial parter – 222mp si etaj 2 partial -90 mp, corpul C – casa scării parter, etaj 1 si etaj 2 -240mp ).
Echiparea ambulatoriului din Beclean se referă la achizitia dotarilor pentru ambulatoriul integrat in vederea asigurarii calitatii investigatiei medicale.
Alte obiective specifice din proiect, sunt: – Reabilitarea și modernizarea spațiilor (cabinetelor) deținute de către Ambulatoriu: Montarea unui lift de persoane în exterior, panoramic, realizarea unor recompartimentări și a lucrărilor de finisaje interioare, montarea unor panouri solare pentru prepararea apei calde menajere, montarea unor panouri foto-voltaice pentru producerea energiei electrice, mobilier medical în toate cabinetele, otarea cu aparatură medicală în toate cabinetele și laboratoarele deținute, dotarea cu echipamente IT, amenajarea de spații verzi în curtea spitalului, amenajare de alei pavate carosabile și pietonale dar și instalații electrice de iluminat exterior
Bogdan Tușa: ”Modernizarea ambulatoriului din Beclean, prin arondarea a 13 comune care se afla situate în aproprierea oraşului Beclean, va duce la accesibilizarea asistenţei medicale primare, mai ales pentru acele categorii de persoane sarace din mediul rural, persoane cu acces deficitar la servicii de sanatate.Prin plusul de calitate a infrastructurii modernizate, Ambulatoriul Integrat Beclean va fi capabil sa furnizeze îngrijire primara continua, mai ales în mediul rural. Aceasta va conduce atât la eficientizarea sistemului de sanatate din zona Orasului Beclean, prin reducerea internarilor evitabile, cât şi la accesibilizarea ofertei de servicii de asistenţa în cadrul ambulatoriului.Astfel prin interventia integrata oras-rual, se vor reduce inegalitaţile în ceea ce priveşte starea de sanatate a populaţiei din mediul rural, din zonele marginalizate (comunele: Târlișua, Zagra, Caianu Mic, Ciceu Mihaesti, Reteag sau Spermezeu) prin diagnosticarea bolilor în stadiul incipient şi tratarea cu succes a unor afecţiuni mai uşoare, prevenind agravarea lor şi ducând la scaderea ponderii persoanelor cu nevoi medicale neacoperite”
Proiectul are o valoare totală de 10.060.314 lei (2,2 milioane euro)
Recent Comments