20 de bistrițeni de la Serviciul de Ambulanță Bistrița-Năsăud au participat astăzi la un miting de amploare în București, cu peste 1.000 de protestatari. Ambulanțierii acuză Departamentul pentru Situații de Urgență ca nu a achiziționat anul acesta nicio salvare, deși ar fi nevoie de 4000. O altă nemulțumire este salarizarea asistenților de pe ambulanță. Potrivit președintelui CNSLR-Frăția și Sanitas Bistrița-Năsăud, Titi Costin, de mâine dimineață, toate salvările din ţară vor afişa mesajul „protest naţional”. Protestul a fost organizat de Blocul Naţional Sindical şi Federaţia Sindicală „Ambulanţa”, care reprezintă toate Serviciile Publice de Ambulanţă.
Președintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, Gheorghe Chiș, a explicat că doar un sfert dintre ambulanțe îndeplinesc în prezent cerințele legale. „Restul sunt ambulanțe care au peste 10 ani, ambulanțe la un milion de kilometri, ba mai mult”, a spus președintele Federaţiei Naţionale Sindicale „Ambulanţa”, Gheorghe Chiș.
Iar Departamentul pentru Situații de Urgență trebuia să se ocupe de achiziția a 4000 de salvari.
„Deși era un contract multi-anual, cadru, pe patru ani de zile, a expirat acum în noiembrie și, din păcate, nu s-au făcut achiziții de ambulanțe. Ar fi fost vorba de 4000 de ambulanțe, amulanță cu medic – Tip C, tip B – cu asistent medical și Tip A2 cu ambulanțier, doar pentru transport”, a adăugat Gheorghe Chiș.
Totodată, Gheorghe Chiș susține că salariile asistenților de pe ambulanță ar fi trebuit să crească încă din 2019.
„În medie, un salariu de asistent medical în ambulanță – cu număr de ore lucrate cu acoperire la foc continuu, toată luna depășește norma de bază – ajunge la 5000 de lei. Noi vrem să ajustăm baza în așa fel încât să se ajungă la un nivel între 6500 și 7000 cu sporuri”, a mai spus Gheorghe Chiș.
Liderii de sindicat spun ca protestatarii care vor participa la miting vor fi în timpul lor liber, fără a fi afectată capacitatea de intervenţie a Serviciilor Publice de Ambulanţă.