În 2024 va fi o situaţie deosebită, unică de la Revoluţie încoace, când vom avea practic trei rânduri de alegeri în toamnă și iarnă la care adaugăm europarlamentarele din luna mai. Conform Constituţiei şi legilor, ele vor trebui să se desfăşoare practic simultan. Conform termenelor legale, am avea campanii electorale succesive într-un interval de cel puţin trei luni, adică din septembrie până în decembrie. Adică, practic, alegerile parlamentare şi prezidenţiale au loc în acelaşi an, pentru că se suprapun conform algoritmului, alegerile locale au trebuit mutate în luna septembrie din cauza pandemiei care, ştiţi bine, a trimis aceste alegeri în toamnă.
Ce spune deputatul Diana Morar?
Secretarul Comisiei Juridice din Camera Deputaților, Diana Morar, a vorbit în cadrul unei emisiuni la Bistrița FM și despre posibilitatea comasării alegerilor din 2024: ” Avem deja o discuție serioasă și aplicată despre acest subiect și, nu doar în PNL. Evident, noi ne dorim aceasta, iar PSD, prin vocea președintelui Ciolacu, a spus că analizează această posibilitate”. Deputatul liberal bistrițean a apreciat că nu este obligatorie comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare, existând și varianta comasării parlamentarelor cu prezidențialele. Ea susţine că nu este firesc să chemi lumea la alegeri în trei luni consecutive.
DIANA MORAR: “E nevoie, din punctul nostru de vedere, de o soluţie mult simplificată, de un proces electoral rezonabil, fluent, o organizare mult mai suplă. Este oarecum nefiresc să chemi de trei ori lumea, în trei luni succesive, la vot. Experienţa anilor trecuţi ne spune foarte clar că, cel puţin în momente când avem cicluri electorale succesive, prezenţa la vot scade. Acum, interesul şi prezenţa la vot au scăzut oricum dramatic în ciclurile electorale care s-au derulat până acum. Dacă sărim trei luni succesiv de la un rând de alegeri la altul, vă daţi seama că există această problemă pe care, dacă unim alegerile, am putea să o transformăm într-un beneficiu, în sensul că am avea o prezenţă la vot mult mai mare, care să dea legitimitate”.
Potrivit Dianei Morar , modificările legislației electorale se pot face doar în această sesiune parlamentară, adică până la finele lunii iunie: ” Dacă vrei să modifici legislaţia electorală într-un stat, conform Curţii Constituţionale, conform Comisiei de la Veneţia, acest lucru trebuie să se încadreze cu cel puţin un an înainte de a începe. Dacă există un moment în care să facem acest lucru, nu l-am vorbit, nu insistăm, nu e o prioritate. Era doar o discuţie a noastră în legătură cu ce proiecte legislative am putea promova în această sesiune parlamentară”.
Diana Morar a mai precizat că în discuţia pentru o eventuală comasare a alegerilor intră cele locale, parlamentare şi prezidenţiale, cele care au loc în toamnă, nu şi europarlamentarele, care sunt programate în primăvara anului viitor. Ea a explicat că acest subiect a apărut în urma unor dezbateri interne în PNL.
”Eu nu văd motive pentru care s-ar opune cei de la PSD, dar acum, până la urmă, e un document pe baza căruia putem lucra în coaliţie şi să luăm o decizie. Nu este o situaţie la impuse. Din punctul nostru de vedere este doar o posibilitate. Vrem să simplificăm lucrul, nu ne dorim campanii electorale succesive timp de patru luni de zile, care oricum practic ar perturba foarte mult procesul electoral”, a conchis deputatul Diana Morar.