An al Coaliției PNL-PSD-UDMR, 2022 a fost an cu destule disensiuni, care, însă nu au avut efectul așteptat de unii analiști dar și de cei din opoziție, Coaliția reușind să meargă mai departe pe linia interesului politic comun-rămânerea la Putere și la toate conexiunile economico-financiare ale acesteia. Cu toate bâlbele și neajunsurile guvernării, vezi criza energetică sau cea a creșterilor uriașe de prețuri, deocamdată, uzura celor trei formațiuni politice nu este atât de mare, deși, trebuie spus un lucru extrem de important: suntem abia în a doua lună de iarnă, așa că, o primă evaluare corectă a percepției bistrițenilor și românilor asupra majorității și opoziției parlamentare o vom putea realiza abia în luna mai, atunci când vom putea face și primele predicții asupra mișcărilor de pe scena politică.
Politica din Bistrița-Năsăud la început de an
Am intrat de puțin timp în 2023, an preelectoral, așa că, în interiorul partidelor politice, pregătirile au început iar noi vom face aceste analize-sinteze în fiecare lună pentru a vedea cum evoluează partidele, liderii și impactul acestora în electorat.
Începem cu PSD și PNL, urmând să analizăm prestațiile lor în paralel
Partidul Social Democrat
În PSD sarciniile de conducere sunt bine împărțite, deși, decizia finală aparține CEx-ului și președintelui Radu Moldovan. Evident, o influență puternică are și Nicolae Moldovan, primarul din Beclean, cel care din punct de vedere administrativ pregătește un eveniment major pentru Bistrița-Năsăud: inaugurarea în toamnă a centurii ocolitoare a orașului aflat pe malurile Someșului Mare..
- Bogdan Ivan-Daniel Suciu
La această oră, este cât se poate de evident că, deputatul Bogdan Ivan se ocupă mai mult de județ, el deschizând un birou parlamentar în Năsăud și urmează un altul la Prundu Bârgăului. În 2022, Ivan a luat la pas județul, s-a întâlnit cu toți primarii, alături de el fiind prezent și secretarul executiv, Romeo Florian. Este cât se poate de clar : Bogdan Ivan s-a legitimat în fața celor peste 40 de primari PSD ca și candidatul partidului la alegerile locale din toamna lui 2024.
Celălalt deputat, Daniel Suciu, vicepreședinte al Camerei Deputaților, a preluat de facto conducerea PSD Bistrița și se ocupă de reformatarea organizației municipale, urmând să vedem, în scurt timp, și primele acțiuni la un altfel de nivel și de o altă factură prin construirea unei organizații municipale puternice și care va veni cu un contracandidat puternic la actualul primar Ioan Turc.
- Ioan Deneș și declarația lui ieșită din pluton
Cu doi deputați și un senator, aici fiind vorba de Ioan Deneș de la Beclean, al doilea pol de putere din PSD, deși, aici afirmația noastră are o altă valență, idee susținută de o declarație a lui Ioan Deneș legată de candidatura la Consiliul Județean. Așadar, Ioan Deneș vine și cu o variantă personală în ceea ce privește viitoarea strategie electorală a PSD: ” Partidul nostru, noi toți liderii trebuie să fim foarte atenți la niște aspecte: Experiența noastră electorală din ultimii 25 de ani ne arată următoarele – o demnitate la vârful Consiliului Județean sau în orice altă primărie de oraș sau municipii, este văzută de foarte mulți votanți, indiferent de culoarea lor politică, drept o funcție care ar trebui ocupată de o personalitate din cadrul adminstrației locale, asta pentru că, politicienii nu au o imagine prea bună, sigur, sigur, acest lucru nu e imposibil de îndreptat. Totuși, spun mai departe că PSD nu își permite să piardă președinția Consiliului Județean. Eu cred că realizarea unui sondaj de opinie este absolut obligatorie, asta pentru a vedea cum stau toți candidații. În momentul când vom vedea că, notorietatea se concretizează în intenție de vot, atunci va fi totul OK, dacă nu, vom vedea ce este de făcut. Am spus-o și o repet: atunci când oamenii au de ales pentru o funcția la nivel local sau județen, ei preferă pe cineva care vine din administrația publică. La Parlament e altceva, e vot politic, la alegerile locale este votat omul”, a conchis la finele lui 2022 senatorul Ioan Deneș.
2023 nu este un an simplu nici pentru PSD și nici pentru celelalte formațiuni politice, asta pentru că, după perioada de acalmie din ianuarie-februarie , încep mutările și permutările, se construiesc deja strategiile pentru anul electoral 2024. În PSD Bistrița-Năsăud se pleacă de la premisa deputatului Bogdan Ivan drept candidat la Consiliul Județean și la un loc ocupat deja pe listele parlamentare: cel care îi revine lui Radu Moldovan.
Partidul Național Liberal
În PNL, politic vorbind, situația nu este la fel de efervescentă să zicem așa, președintele Ioan Turc având enorm de lucru în primăria Bistrița, secondat fiind de președintele organizației municipale, Sorin Hangan, prim-viceprimar. Consecința? Reducerea activității politice și a întâlnirilor cu liderii din teritoriu sau cu primarii PNL. A devenit mai vizibil Ioan Zăgrean, cel care acum ocupă postul de subprefect sau Dorin Vlașin, prim-vicepreședinte și primar al orașului Năsăud. Cu toate acestea, un sondaj intern al PNL l-a reconfirmat pe primarul Ioan Turc ca încă favorit pentru un nou mandat în Piața Centrală nr. 6, ceea ce îi conferă acestuia și o poziție politică de șef absolut al PNL BN dar și de jucător-decident important pe scena politică locală și județeană.
- Problema cu care se confruntă PNL Bistrița-Năsăud este activitatea parlamentară. Așa cum se știe, organizația județeană pierzând doi parlamentari: deputatul Robert Sighiartău și senatorul Ovidiu Florean, ultimul devenind un critic acid al activității foștilor săi colegi de partid, înscris fiind în Forța Dreptei, formațiune politică condusă de Ludovic Orban, partid care nu are niciun impact, deocamdată, în Bistrița-Năsăud. Rămasă singură pe barricadă, Diana Morar, e singurul parlamentar care se implică în activitatea organizației județene și care menține legătura cu Bucureștiul și trebuie spus că o face cu succes. De altfel, ultimul eveniment politic de marcă al PNL BN a fost organizat de Diana Morar, e vorba de conferința județeană de alegeri a organizației de femei, eveniment la care a fost prezent și Sebastian Burduja, ministru al Digitalizării, vicepreședinte PNL.
- Premisa de la care se pleacă în PNL este Ioan Turc, președinte aproape de necontestat, o întărire a poziției politice a Dianei Morar la București cât și o diminuare, deocamdată, a forței grupării Sighiartău din partid.
USR BN
Uniunea este prezentă pe rețelele de socializare, ultima conferință de presă fiind susținută pe 18 februarie 2022. Lorand Toth și Nicolae Păvălean sunt vizibili pe FB, în timp ce viceprimarul Călin Stan este inexistent politic dar își croiește un drum prin administrația publică. Lorand Sas, deputatul dă foarte puține semne și are apariții sporadice. Deputatul Sas a susținut ultima conferință de presă pe data de 25 iunie 2021, în timp ce cei de la USR au făcut-o undeva prin februarie 2022.
AUR Bistrița-Năsăud
Situația din interiorul AUR BN s-a echilibrat după schimbările foarte dese de președinți, Marcel Seserman, Gabriel Ștefoi cu scandalurile de rigoare , noul președinte fiind Dragoș Hârjoabă, secondat de Iulia Maier, la care se adaugă, Loredana Baltă dar și alți vicepreședinți ai Comitetului Județean de Coordonare.Există până la această dată organizații constituite în 23 de localități.
UDMR este și în Bistrița-Năsăud la guvernare, vizibil fiind președintele Decsei Atilla, aflat la al 4-lea mandat de lider al comunității maghiare din județ și de subprefect. Conform cutumelor Uniunii, liderii fac politică în liniște și cu multă discreție mai ales când e vorba de viitorul propriei etnii.
PMP Bistrița-Năsăud și Ionuț Simionca
s-au descurcat bine în 2022, chiar dacă, după alegerea lui Simionca pe funcția de secretar general al partidului, activitatea la nivel de filială s-a cam diminuat. Este de consemnat faptul că, alianța dintre PMP și PSD de la Consiliul Județean pare să devină amintire, în timp ce situația organizației municipale și a reprezentativității PMP în Consiliul Municipal este sub semnul întrebării după defectarea din partid a Ștefaniei Stere și a Oanei Săcălean. Este evident că Ionuț Simionca își joacă în continuare propria carte politică.
Nu încheiem înainte de-a reaminti că analize și sinteze asupra partidelor și liderilor politici vom scrie lunar sau bilunar, în funcție de evenimente și informații. De asemenea, reluăm JURNALUL LUI CROCO, care se transformă în JURNALUL LUI CORDOȘ, o emisiune de sinteze săptămânală a evenimentelor naționale, regionale și județene.
ALTFEL, în decembrie, datele celui mai recent sondaj ne-au aratat faptul că cele două mari partide de guvernământ, PSD și PNL, au pierdut procente în luna decembrie față de luna anterioară.
Social-democrații au scăzut mai mult decât liberalii, în timp ce USR se află, de asemenea, într-o ușoară scădere. AUR, în schimb, crește cu 2%. Datele din decembrie au fost culese parțial înainte, parțial după momentul Schengen, precizează directorul INSCOP, Remus Ștefureac.
Care a fost intenția de vot în luna decembrie, potrivit datelor INSCOP:
PSD – 31,5%
PNL – 20,2%
AUR – 18,1%
USR – 10,9%