În iulie a.c., consiliul local al comunei Telciu vota cu 10 voturi pentru a rămâne mai departe în ADI Apă-Canal și să permită Aquabis SA să administreze sistemul de apă și canalizare. În septembrie, în cadrul unei conferințe de presă, directorul general al SC Aquabis SA, Ion Șandru confirma faptul că, echipe ale Aquabis, însoțite de consilieri locali și anagajați ai primăriei vor merge în comună pentru a prelua official sistemul de apă-canal pe care îl vor administra și să reia încheierea de contracte pentru facturarea consumului de apă și folosirea sistemului de canalizare.
Ce se întâmplă în prezent?
Ne explică primarul Sever Mureșan: ” Există, din păcate, o reticență din partea cetățenilor pe tema încheierii de contracte, consecință a evenimentelor din vara lui 2021”. Edilul comunei Telciu recunoaște că, tarifele practicate de SC Aquabis SA sunt mari, mult mai mari decât se așteptau toți cei din Consiliul Local, dar, despre care, spune tot primarul comunei, ”sunt justificate în mare parte, dacă vedem ce facturi avem mai nou la energie electrică sau gaze naturale”.
Potrivit celor spuse de Sever Mureșan, marea problemă este reprezentată de apele uzate ce trebuiesc tratate: ” Știu că o parte dintre teleceni se gândesc că își vor instala fose septice, însă eu le atrag atenția că aceste fose septice trebuie să corespundă legislației de mediu: să fie vidanjabile sau să fie cu materii care să descompună apele uzate”.
În acest context, primarul Mureșan punctează faptul că: ” Din fericire, Telciul, satul, are sistem de canalizare și cam toată lumea este racordată la el. Marea problemă este reprezentată de Fiad, Bichigiu și Telcișor,cele trei sate nefiind prinse în proiectul de canalizare, cele trei localități neîndeplinind cerințele Comisiei Europene care finanțează canalizare doar pentru localități care trec de 2.000 de locuitori”, mai arată edilul din Telciu.
În ceea ce privește situația contractelor pe care telcenii ar trebui să le încheie cu operatorul unic de apă, SC Aquabis SA, Sever Mureșan recunoaște că, admimistrația se află într-un impas: ” Lumea refuză să semneze contractele, prima consecință fiind aceia că Aquabis nu poate să preia sistemul de distribuție a apei, neexistînd abonați”.
Ce trebuie făcut?
Primarul Sever Mureșan spune că, o soluție trebuie găsită foarte repede : ” Trebuie ca oamenii să înțeleagă că nu putem funcționa așa la infinit. Primăria Telciu nu poate furniza apă , nefiind atestată în acest sens. Din 2023 trebuie să intrăm în legalitate”, a conchis primarul din Telciu.
Reamintim că: În luna iulie a.c. după ce într-o adunare populară, primarul comunei Telciu Sever Mureșan a prezentat gravitatea situației cu care se poate confrunta comuna în cazul ieșirii din ADI Apă-Canal și închiderea stației de tratare, astazi, în cadrul ședinței extraordinare de consiliu local, consilierii au decis să rămână în ADI Apă-Canal și să permită Aquabis SA să administreze mai departe sistemul de apă și canalizare. Potrivit celor spuse de primarul Mureșan, proiectul de hotărâre a trecut cu 10 voturi PENTRU, fiind înregistrate și 3 abțineri.
Despre cee ace s-a întâmplat în această vară la Telciu am scris AICI: https://propolitica.ro/2022/07/07/video-comuna-telciu-va-trebui-sa-returneze-celor-de-la-aquabis-si-ministerului-fondurilor-europene-peste-65-milioane-de-lei-in-plina-criza-a-apei-primaria-telciu-a-primit-notificari-prima-conse/