Ministerul Sănătății a publicat, miercuri, lista celor 42 de spitale din România eligibile pentru a obține finanțare din PNRR, în cadrul apelului de infrastructură spitalicească. Banii ar urma să fie folosiți pentru construirea de noi spitale, dar și pentru corpuri de spital, pavilioane sau secții noi. Selectarea celor 42 de spitale este doar o primă etapă. Din aceste proiecte, doar 25 vor fi alese câștigătoare la final și vor obține finanțare.
Așa cum era de așteptat, managerul SJU BISTRIȚA, Gabriel Lazany, ne-a precizat că nu a avut niciun fel de emoții că proiectul nu va fi acceptat pe lista oficială a MInisterului Sănătății.
Proiectul vizează extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi, precum și realizarea unor lucrări de intervenție care duc la creșterea eficienței energetice a clădirilor existente (pavilionului) cu scopul de a îmbunătății calitatea serviciilor de sănătate existente; dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală pentru infrastructura sanitară nouă și cea renovată şi digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița.
Investiția realizată la nivel de proiect este structurată pe 4 componente, şi anume C1 – Construirea unui nou pavilion de spital, format dintr-un corp de clădire 2S+P+4E cu pasarelă de trecere între clădirea existentă și cea propusă; C2 – creșterea eficienței energetice la Spitalul Județean de Urgență Bistrița – Sediul central Bd. G-ral Grigore Bălan, nr. 43 (clădiri existente); C3 – digitalizarea Spitalului Județean de Urgență Bistrița; şi C4 – dotarea cu echipamente și cu aparatură medicală.
Clădirea nou construită (pavilionul) va avea mai multe destinații. La subsol se vor amenaja magaziile spitalului și un adăpost ALA – adăpost de protecție civilă, în concordanță cu cerințele normative în vigoare. La parter va funcționa Centrul Județean de Hemodializă și o parcare semiautomată pentru personalul spitalului. La etajul I se va realiza un sector pregătit pentru spitalizările de zi, Secția ORL și un compartiment de Chirurgie Plastică. La etajul II va funcționa Secția de Oftalmologie și Secția de Cardiologie cu un compartiment de Cardiologie Intervențională. La etajul III va funcționa o extindere a Blocului Operator, cu patru noi săli de operație și un compartiment de Neurochirurgie. De asemenea, tot la etajul III, se va amenaja o Secție de Recuperare Neurochirurgicală. La etajul IV va fi Secția de Neurologie și un compartiment de Gastroenterologie și Gastroenterologie Intervențională.
Aparatura medicală care se dorește a fi achiziționată vizează atât construcția nouă, cât și cea existentă. Aparatura medicală vizează în principal: monitoare funcții vitale, centrale de monitorizare, stații de monitorizare, defibrilatoare, ecografe, mese de operații, targă de transport, sistem de angiografie, aparat imagistică, computer tomograf, Sistem automat de diagnostic molecular , sistem de arhivare lame, baie histologică, centrifugă citostatică, procesor pentru țesuturi citostatice etc. Toate echipamentele/aparatura medicală este de ultima generație, respectă prevederile legale în vigoare și vor contribui la creșterea calității serviciilor medicale oferite de către Spitalul Județean de Urgență Bistrița.
În vederea implementării în cele mai bune condiții a proiectului se va realiza un parteneriat între UAT Județul Bistrița-Năsăud (Lider de parteneriat) și Spitalul Județean de Urgență Bistrița (Partener). Prin acordul de parteneriat se vor stabili principalele drepturi și obligații ale partenerilor, printre care și dreptul liderului de parteneriat de a încărca proiectul pe platforma dedicată www.proiecte.pnrr.gov.ro.
Lista celor 42 de spitale eligibile pentru a obține finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, apelul de infrastructură spitalicească (sursa: Ministerul Sănătății):
- 1. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.
- 2. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).
- 3. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț”, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.
- 4. Construire Pavilion Medical D+P+3E – Construcție Pavilion Pneumologie III în cadrul Spitalului Clinic de Pneumoftiziologie.
- 5. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov (MApN).
- 6. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova (MApN).
-
7. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.
- 8. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.
- 9. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu (MApN).
- 10. Spitalul Județean de Urgență Arad – secție de radioterapie nouă.
- 11. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești (MApN).
- 12. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.
- 13. Institutul Regional de Oncologie Timișoara (DSP Timiș).
- 14. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.
- 15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime S+P+3E.
- 16. Spitalul Județean de Urgență Arad – reabilitarea serviciilor spitalicești de medicină cardiovasculară.
- 17. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.
- 18. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.
- 19. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.
- 20. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.
- 21. Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași.
- 22. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.
- 23. Construirea unui centru de transplant multi-organ în cadrul Spitalului Clinic Sfânta Maria, prin construirea unui corp nou de clădire – București.
- 24. Înființarea și amenajarea unui Centru de Excelență în Oncopediatrie în cadrul Spitalului Clinic de Copii Dr. Victor Gomoiu, București.
- 25. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.
- 26. Extinderea Spitalului de Obstetrică și Ginecologie Filantropia prin construirea unui corp nou de clădire, București.
- 27. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.
- 28. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI “Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
- 29. Servicii medicale de calitate prin construcția și dotarea unei noi maternități în cadrul Spitalului Clinic Municipal de Urgență din Timișoara.
- 30. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.
- 31. Construirea Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii ClujNapoca.
- 32. Construirea Centrului de Transplant Multiorgan Cluj.
- 33. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
- 34. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.
- 35. Finalizarea Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii prin dotarea cu aparatură medicală – Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Louis Țurcanu din Timișoara.
- 36. Construire corp clădire prin extindere și etajare corp O și P, pentru amenajare spitalizare de zi – Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.
- 37. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.
- 38. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
- 39. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – construcția și dotarea secției de psihiatrie cronică.
- 40. Spitalul Județean de Urgenţă Alba Iulia – Construcția și dotarea secției de boli infecțioase.
- 41. Extindere, consolidare și etajare corp C3 laborator, pentru amenajare sală hibridă și laborator analize medicale, în vederea realizării unui sistem integrat pentru tratament și îngrijire a pacientului.
- 42. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.
Proiecte respinse:
- 1. Spitalul Județean de Urgență Focșani, Vrancea – spital nou.
- 2. Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu.
- 3. Construire Spital Regional de urgență Brașov.
- 4. Extindere, modernizare și dotare Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Apostol Andrei din Galați.
Lista proiectelor este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății.