În urmă cu doi ani, primăria comunei Telciu a depus la Agenția pentru Protecția Mediului Bistrița-Năsăud un proiect pentru construirea unei centrale de cogenerare pe biomasă. Centrala de cogenerare pe biomasă ar urma să producă energie electrică și termică. Valoarea totală a proiectului este de 7.000.000 de euro.
Sever Mureșan, primar Telciu: ” Am reușit să semnăm contractul de finanțare pentru proiectarea a tot cee ace înseamnă construirea unei centrale de cogenerare pe biomasă. Avem aici două componente: cea termică și cea electrică. E proiectul de producere a agentului termic: 1.000 kw și cogenerare energie electrică – 0,5Mw. Va fi o mare realizare, având în vedere și criza energetică, facturile mari la care ne așteptăm să vină. Prin acest proiect vom încălzi tot ceea ce înseamnă instituții ale statului din Telciu: toate școlile, primăria etc. Sperăm ca toate să decurgă bine, asta pentru avem un grafic de implementare foarte strâns”
În proiectul depus la APm BN scrie că se “prevede realizarea unei instalaţii pentru producerea de energie electrică şi termică din surse regenerabile, ce foloseşte drept combustibil aproximativ 1.550 t/an (pentru funcţionare 2000 de ore/an) de biomasă de tip lemn şi resturi rezultate din exploatarea silvică şi procesarea primară a lemnului necontaminat, precum şi biomasa de origine agricolă“.
Agentul termic va fi distribuit clădirilor publice cum ar fi liceul, grădiniţa, primăria, sala de festivităţi, capela, baia comunală, after-school, sala de sport, cămin cultural sau dispensarul, prin intermediul unei reţele de termoficare care va fi realizată pe domeniul public, folosind acostamentul reţelei de drumuri şi străzi din localitate. În ceea ce privește energia electrică produsă, aceasta va fi livrată în SEN printr-un punct de conexiune cu reţeaua de medie tensiune care traversează amplasamentul şi care va asigura consumul de energie electrică care survine în urma utilizării acestor spaţii şi iluminatului stradal.
Centrala pe biomasă va fi realizată pe un teren situat în intravilanul localităţii Telciu, iar lucrările de construcţii vor consta în realizarea unei platforme de producţie care va cuprinde: zona de cântărire, stocare şi prelucrare biomasă, hală instalaţie de cogenerare, buncăr alimentare biomasă, cabina transformatoarelor ridicătoare de tensiune, răcitoare generator și punct control acces şi cântărire. Suprafaţa amplasamentului va fi de 5000 mp și lungimea reţelei de termoficare de circa 1000 m.