Artistul Marcel Lupșe nu este doar un pictor, ei sunt mulți și e foarte bine că este așa, Marcel Lupșe este o stare, dacă pot să mă exprim în acest fel, pictorul fiind surclasat în unele lucrări de un mare și bun poet, la suflet și la ritm. Culoarea are ritmul ei, Lupșe respiră adânc în casa sa de pe deal, în grădina , cumva pictată de pânza eternității, privește dincolo de tine, asta pentru că Marcel Lupșe și pictura sa sunt profund tămăduitoare.
Toate acestea au fost recunoscute astăzi, în această dimineață când Marcel Lupșe a fost premiat de Academia Română pentru expoziția „Descânt”, opera magna a pictorului bistrițean. Ceremonie de decernare a avut loc în Aula Academiei Române. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, a fost prezent la acest eveniment și a prezidat Decernarea Premiilor, în prezența membrilor Adunării Generale.
E vorba de premii ce se acordă, conform regulamentului, în cadrul celor 14 secții științifice ale Academiei Române și anume: literatură și filologie, istorie, matematică, fizică, chimie, științe tehnice, tehnologia informației, biologie, medicină, agronomie, silvicultură, sociologie, psihologie, filosofie, arte plastice, teatrale și muzicale.
Reamintim că: astăzi s-au acordat premiile pentru cele mai valoroase creații științifice și artistice realizate în anul 2020. Academia Română are această cutumă și premiază lucrările artistice abia după 2 ani de la lansare. Tocmai de aceea, creațiile lui Lupșe au fost abia acum recunoscute la nivel academic.
La decernarea premiilor a fost prezent și Gavril Țărmure, directorul Centrului Cultural Municipal „George Coșbuc”. De menționat că Gavril Țărmure a fost curator al expoziției „Descânt”, care a avut loc la București, la Muzeul Național al Literaturii Române. Apoi, Descânt a fost expusă la Bistrița, Alba-Iulia, Bacău și Cluj-Napoca.
Marcel Lupșe despre expoziția DESCÂNT: „Mănunchi de spice rânduit în cunună, năframă legând fața lor omenească, ştergar învelindu-le, păretar oglindind florile câmpului, mănunchi în trunchi de lemn, stâlp, mănunchi în cruce, buzduganul grâului ori al ierburilor de leac, o întreagă arhitectură a lumii satului, un realism al materiei (piatră, lemn, grâu, iarbă, pânză) semantizat, care încearcă să recupereze un ruralism ancestral, să valorizeze miturile, ritualurile unei societăți agrariene şi pastorale străvechi. încercarea de recuperare a acestor valori definitorii mă caracterizează şi este pentru mine o permanentă provocare culturală. Toată viața (în special ultimele patru decenii) m-am mişcat între această miză simbolică (cu caracter soteriologic) şi preocuparea de a salva actul în sine al pictării. Cred că aparțin unei tendințe sintetice care cultivă funcția imaginii ca factor profund civilizator. Caut deci revalorizarea conceptului de tradiție epurat de zgura prejudecăților. În creația mea – gestul, ieşit din spațiul vânătorii, fixează drama paşnică, ciclul anual al creşterii vegetale şi puterile nebănuite pe care „gracilele ierburi” le posedă şi le transferă magic omului, vindecându-i trupul şi sufletul”, se confesează Lupşe pe copera albumului.
MARCEL LUPȘE s-a născut pe 21 august 1954 la Dej. În anul 1979 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Ion Andreescu”, la clasa profesorului Vasile Crișan, din acel an participând cu regularitate la expozițiile organizate de filiala Cluj și apoi filiala Cluj-Bistrița-Zalău a U.A.P. Din 1989 este membru U.A.P. la secția Pictură. Din 1994 este profesor, iar din 1998 șef de catedră la Liceul de Arte Plastice „Corneliu Baba” din Bistrița. În anul 2010 devine Doctor în Arte Vizuale la Universitatea de Arte și Design, Cluj-Napoca.
Din 1979 expune pictură, desen, obiect, grafică, în peste 160 de expoziții de grup în țară și peste hotare, participând anual la simpozioane și tabere de Artă Plastică naționale și internaționale. În cele patru decenii de activitate artistică organizează 51 de expoziții personale, lucrările sale figurând în muzee și colecții particulare din România, Austria, Belgia, Bulgaria, Canada, Coreea de Sud, Danemarca, Monaco, Elveția, Franța, Germania, Italia, Israel, Japonia, Luxemburg, R.Moldova, Olanda, Polonia, Portugalia, S.U.A., Suedia, Turcia, Ungaria.
Premii:
1989 – Mențiune, Expoziția Internațională de pictură a tineretului – Sofia, Bulgaria; 1997 – Premiul pentru pictură al saloanelor „Liviu Rebreanu”, Bistrița; 2000 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în rang de CAVALER; 2001 – Premiul pentru pictură al Saloanelor Moldovei, Chișinau /R. Moldova; 2005 – Premiu „Lascăr Vorel” pentru pictură al Bienalei „Lascăr Vorel” Piatra Neamț; 2009 – Premiul UAP – Pictură, Bienala de Artă Plastică „Lascăr Vorel”, Piatra Neamț, România; 2010 – Premiul pentru Pictură al Municipiului Bistrița; 2017 – Premiul pentru Pictură al Filialei Interjudețene UAP Cluj-Bistrița.
Universul vegetal legat de ruralitatea transilvană ocupă un loc important în preocupările sale plastice, transformându-se în structuri emblematice pentru creația sa.