Impozitele pentru clădirile lăsate în paragină și pentru terenurile necurățate ar putea fi majorate cu până la 500 la sută în municipiul Bistrița, a anunțat primarul Ioan Turc.
În ședința ordinară din luna noiembrie a Consiliului Local Bistrița, primarul Ioan Turc a precizat că o astfel de majorare ar putea fi aplicată începând de anul viitor.
”Pregătim terenul pentru a putea impozita, începând de anul viitor, cu până la 500 la sută proprietarii clădirilor neîngrijite. În zona centrală, problema este că foarte multe imobile sunt impozitate cu zero, unele fiind monument istoric, altele pentru simplul fapt că sunt în zona de rezervație și arhitectură a Bistriței. Vom fi foarte atenți la modalitatea în care vom trata această problemă, în așa fel încât ea să își producă efectele. Nu poți impozita direct, nu puteam lua o asemenea decizie pentru acest an, dar o vom putea face începând de anul viitor. Am creat premisele pentru impozitări de până la 500 la sută. Sunt multe clădiri în oraș aflate în paragină, clădiri care grevează teritoriul orașului, care poluează vizual. Unele sunt chiar adevărate focare de infecție. Pentru cele care ne aparțin – a se vedea punctele termice – pe parcursul acestui an am cam rezolvat problema. Vom fi cât se poate de exigenți în perioada următoare. Bineînțeles, vom pleca de la notificări, avertismente, somații, după care vom umbla și la impozit. Pentru zona centrală, vom încerca să găsim cea mai corectă soluție. La fel și pentru terenuri. Am discutat despre acest lucru cu colegii din Primărie. Atât pentru clădiri, cât și pentru terenuri, tratamentul va fi același”, a spus primarul Ioan Turc, răspunzând unei interpelări a consilierului Mathe Attila pe această temă.
Consilierul UDMR a mai cerut Primăriei Bistrița să înființeze o comisie de evaluare care să inventarieze situația clădirilor și terenurilor din municipiu.
”Avem nevoie de această comisie și de legi mult mai aspre. (…) Dacă vrem o țară ca afară, atunci trebuie să ne purtăm ca atare, să fim gospodari și să ne îngrijim bunurile”, a spus Mathe Attila.
Bistrița nu ar fi singurul oraș din țară care ar adopta o astfel de măsură de majorare a impozitului pentru clădirile și terenurile lăsate în paragină. Și în alte zone din țară au fost puse în practică decizii de acest fel.
1 Comment
Recent Ioan Turc- primarul Bistriței a anunțat că administratia locală lucrează la câteva proiecte prin care să primească finanțare prin Programul Operațional Regional, (pe noul exercițiu financiar, 2021-2027), pentru reabilitarea fațadelor și șarpantelor clădirilor din Centrul istoric al orasului. In acest sens, primarul a afirmat că a avut consultări cu Marcel Boloș actualul ministru al fondurilor europene, pe vremea când acesta era Directorul ADR Nord Vest, si a primit asigurări că ar fi posibilă acceptarea la finanțare a reabilitarii unor fațade apartinând unor clădiri în regim de proprietate privată pe modelul reabilitării blocurilor. Pe modelul cerut de Bistrița structurile de finanțare europene vor putea accepta si extinde acest gen de proiecte în toata țară pe Programul Operational Infrastructura Mare (POIM).
(Vezi: https://timponline.ro/municipalitatea-vrea-bani-europeni-pentru-reabilitari-de-case-si-coridor-de-mobilitate-in-centrul-istoric/)