Pe data de 24 august 2021, primarul Ioan Turc dispunea suspendarea din funcție a arhitectului-șef al Bistriței, Monica Pop. Așa cum era de așteptat s-a ajuns în instanță, prima dată la Tribunalul Bistrița-Năsăud și, după contestația primăriei Bistrița, la Curtea de Apel Cluj. Până la urmă, Curtea de Apel Cluj a dat verdict final în această speță: Monica Pop poate profesa ca arhitect șef al municipiului Bistrița. De asemenea, municipalitatea va trebui să îi plătească Monicăi Pop și cheltuielile de judecată în valoare de 3.500 de lei.
Primarul Ioan Turc a pierdut definitiv procesul în care se judeca cu arhitecta șefa a primăriei, Monica Pop, după ce a suspendat-o din funcție. Aceasta a câștigat procesul la Curtea de Apel Cluj, care-l obligă pe edil să-i plătească și cheltuieli de judecată de 3.500 de lei.
24 august-22 octombrie 2021-noiembrie 2022
Dispoziția atacată de Monica Pop a fost dată de Turc anul trecut în 24 august. În 22 octombrie, arhitectul șef al municipiului ataca dispoziția, la Tribunalul Bistrița-Năsăud și le cerea judecătorilor să o anuleze, ceea ce s-a și întâmplat, scrie https://gazetadebistrita.ro/
„Admite cererea de chemare în judecată formulată de reclamanta PM în contradictoriu cu pârâtul P.M. BISTRIŢA şi, în consecinţă: Dispune anularea Dispoziţiei nr. 277/24.08.2021 „privind eliberarea doamnei PM din funcţia publică specifică de conducere de Arhitect şef, clasa I, grad II în cadrul aparatului de specialitate al P.M.Bistriţa, în baza Ordonanţei de Urgenţă nr. 79/2021 pentru modificarea Legii nr. 350/2001 privind amenajarea teritoriului şi urbanismului”, emisă de Primarul municipiului Bistriţa”, se arată în sentința dată de Tribunalul Bistrița-Năsăud, din luna martie 2022. Conform aceleiași surse, după ce lupta s-a mutat la Cluj, sentința a sunat în felul următor: „Respinge recursul declarat de P mun. B împotriva sentinţei civile nr. 62 din 18.03.2022 pronunţată în dosarul nr. 2204/112/2021 al Tribunalului Bistriţa-Năsăud pe care o menţine în întregime. Obligă recurentul să plătească intimatei PM suma de 3.500 lei, cheltuieli de judecată în recurs. Decizia este definitivă şi executorie”.
Ce se mai știe?
La proces, Monica Pop a susținut că a obținut postul în urma unui concurs organizat la nivel național, pe baza criteriilor existente la acea dată. Acestea nu îi cereau masterate și specializări în plus. Cu toate acestea, arhitectul-șef al municipiului a susținut că și-a completat studiile și a făcut alte specializări din domeniul urbanismului. Ordonanța pe care a mizat Ioan Turc când a dat dispoziția care a lăsat-o pe Monica Pop fără job nu menționează și ce se întâmplă cu cei care se află deja pe post, în urma unui concurs susținut înainte de aceste prevederi legale.
O primărie și doi arhitecți
Cam așa a arătat situația de după suspendare: Monica Pop a rămas în instituție, însă pe o poziție inferioară. Odată ce instanța a hotărât că aceasta se poate întoarce la job-ul pe care îl ocupase prin concurs, Primăria Bistrița s-a trezit practic cu doi arhitecți șefi: Diana Sălăgean, venită de la Consiliul Județean și Monica Pop, care și-a recuperat postul.
Foarte mulți se întreabă cine a ”foxat” pe cine și unde se va încheia acest război din interiorul primăriei Bistrița, asta pentru că se spun multe despre tensiunile dintre Floare Gaftone și Monica Pop. Nu trebuie uitat faptul că, decizia de suspendare din 24 august ar fi primit ”girul” secretarului, revenit la muncă la începutul lunii august, după ce, la începutul lunii iunie, Judecătoria Bistrița decidea că atât secretarul general al municipiului, Floare Gaftone, cât și arhitectul șef Monica Pop, cercetate într-un dosar privind constituirea unui grup infracțional organizat în Primăria Bistrița, rămân sub control judiciar. După consumarea celor 60 de zile, cele două funcționare s-au întors la muncă în primărie.
REAMINTIM CĂ: PE 28 MAI 20121 , surse oficiale din Parchetul de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud au confirmat faptul că trei funcționare din primăria Bistrița, secretarul general Floare Gaftone, Monica Pop, arhitect-șef și Monica Szucs au fost plasate sub control judiciar. Ele au fost reținute joi, 27 mai, pentru 24 de ore pentru comiterea unor infracțiuni de natură economică. Potrivit acelorași surse, cele trei persoane plasate atunci sub control judiciar au calitatea de inculpat. În aceiași ordine de idei, sursele noastre judiciare ne-au confirmat că Floare Gaftone dar și Monica Pop au primit interdicția de-a profesa pe durata anchetei penale, ele având calitatea de inculpat. Faptul că respectivele funcționare au primit control judiciar este confirmat și de IPJ BN printr-un comunicat: ”Astăzi, 28 mai, cei trei funcționari publici, bănuiți de comiterea unor infracțiuni de natură economică, au fost prezentați Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud. Față de persoanele în cauză, procurorul de caz a dispus măsura preventivă a controlului judiciar pentru 60 de zile. Cercetările sunt continuate în vederea documentării cauzei sub toate aspectele”.
Despre caz citește aici: http://https://propolitica.ro/surse-secretarul-general-al-municipiului-bistrita-floare-gaftone-a-fost-retinuta-pentru-24-de-ore/