Coaliţia a decis luni o majorare a pensiilor cu 12,5% şi încadrarea într-o anvelopă de 15%. Astfel, pe lângă majorarea care se va aplica tuturor pensiilor, cei cu pensii mici vor primi un ajutor din partea statului. Astfel, cei cu pensii sub 1.500 de lei vor primi un ajutor de 1.000 de lei, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei, au precizat surse politice pentru News.ro.
Majorarea de 12,5% a reprezentat un compromis, în condiţiile în care PNL ar fi dorit o majorare de 15 procente, însă PSD nu era de acord ca toate pensiile să crească la fel.
Astfel, coaliţia a decis majorarea cu 12,5% a pensiilor şi încadrarea într-o anvelopă de 15,8%.
Impactul bugetar al acestei majorări se ridică la 17,5 miliarde lei.
Coaliţia a mai decis acordarea unor ajutoare pentru pensionarii cu pensii mici, astfel: 1.000 de lei pentru pensionarii cu pensii sub 1500, 800 de lei pentru cei cu pensii intre 1500 si 2500 şi 600 de lei pentru cei cu pensii intre 2500 – 3000 de lei.
În plus, se va acorda o indemnizaţie pentru persoanele cu handicap.
PSD, PNL și UDMR se reunesc luni, în ședință de Coaliție la Guvern pentru a decide cum se vor majora pensiile și ce ajutoare vor fi acordate pentru persoanele vulnerabile pentru perioada iernii. Liberalii vor o indexare nediferenţiată a punctului de pensie cu 15% cu un impact bugetar de 18 miliarde de lei. De partea cealaltă PSD vrea o creștere diferențiată a veniturilor pensionarilor.
Surse oficiale au declarat că decizia privind majorarea pensiilor se va lua în ședința Coaliției care urmează să se desfășoare la Guvern la ora 18.00.
Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu a declarat luni, la Senat, că liberalii au suficiente argumente să se ajungă în coaliţie la o mărire nediferenţiată a pensiilor.
„Ne dorim creşterea punctului de pensie care să acopere rata inflaţiei, ne dorim ca această creştere să asigure puterea de cumpărare a pensionarilor. Şi premierul, şi eu şi colegii noştri suntem foarte preocupaţi de maniera în care se va rezolva în coaliţie această problemă. Ne-am dorit ca această discuţie (n.r. din BPN al PNL de săptămâna trecută) să ducă spre un punct de vedere pe care PNL să îl aibă în coaliţie, astfel încât să-i convingem şi pe colegii noştri că pensiile trebuie mărite într-un procent cât mai mare. Argumente (…) discutate sunt: rata inflaţiei este de aproximativ 15 procente şi a afectat puterea de cumpărare a pensionarilor. A fost vehiculat 6,1% – inflaţia de anul trecut, dar la 1 ianuarie 2023, cu siguranţă, procentul cu care punctul de pensie va creşte va fi mai mare decât rata inflaţiei de anul trecut. (…) Calculele făcute de specialiştii liberali arată că nu este afectat deficitul bugetar dacă se ajunge la o mărire cu 15% a punctului de pensie”, a spus Gorghiu.
Săptămâna trecută, liberalii au anunțat, după ședința Biroului Permanent Național, decizia de a propune în Coaliție două variante de creștere a pensiilor. Prima varianta vizează o creștere graduală a anumitor categorii de pensii iar a doua opțiune, majorarea tuturor pensiilor cu 15%.
PSD a propus ca majorarea să fie de 10% plus pentru pensiile mici de 1.500 lei si cu posibilitatea acordării unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.
Preşedintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a vorbit despre importanţa „echităţii sociale” într-o „perioadă complicată”, menţionând că în calitate de lider social democrat nu poate accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei, iar o pensie de 18.000 de lei să crească cu 2.700 de lei, adică de zece ori mai mult.
„Eu am vrut o discuţie mai amplă, mai aşezată şi mai profesionistă. Am rămas la nivelul discuţiei de procente: 15, 16, 10. Eu reprezint un partid social democrat. Îmi cer scuze, am altă abordare. Nu pot accepta ca o pensie de 1.800 de lei să se mărească cu 270 de lei şi o pensie de 18.000 de lei să se mărească cu 2.700 de lei. Mai exact, de zece ori faţă de cel cu pensia de 1.800 de lei. Stabilim anvelopa şi venim şi avem grijă ca toată lumea să treacă de această perioadă complicată fără eforturi foarte mari. E foarte simplu să facem ca pe timpul lui Ceauşescu, un pauşal, şi să punem pe toată lumea la egalitate. Nu este corect. Eu merg pe doctrina pe care o reprezintă PSD. Eu am o obligaţie ca lider al PSD să am grijă de cei cu venituri, de exemplu, sub 4.000 de lei. Cu toţii trebuie să trecem această perioadă complicată. Se numeşte echitate socială”, a precizat Ciolacu, în cadrul unei conferinţe de presă.