Maria Amarinei a petrecut o lună în comunele Telciu și Romuli din județul Bistrița-Năsăud, unde a documentat motivațiile femeilor din rural pentru a se căsători. “M-a interesat parcursul mariajelor la sat, proporția în care femeile au luat în considerare divorțul în anumite cazuri și factorii care le-au convins să renunțe, cel mai adesea, la gândul de a se despărți de soții lor”, spune autoarea unui reportaj publicat pe ziarul Scena9.ro.
„Tare frumoasă mai ești, domnișoară! Să nu te măriți! Să nu te măriți că-i chin mare și oamenii sunt răi!” mi-a spus Ilinca*, când m-a oprit pe o uliță din Telciu ca să o ajut să scrie o urare pentru fiica ei pe Facebook.
La douăzeci și doi de ani a născut primul copil. Îl lua cu ea pe deal, la prășit sau la fân, pentru că nu avea cu cine să-l lase acasă. Nu s-a bucurat de susținere din partea socrilor, în special a soacrei, care o bănuia că a rămas însărcinată cu un amant. De altfel, bătrâna își dorise ca fiul ei să se căsătorească cu o fată cu avere, iar Ilinca nu se ridica la aceste standarde. Neîncrederea soacrei în Ilinca avea să îi fie transmise soțului ei, al cărui defect întreaga viață a fost gelozia. Deși soacra i-a făcut zile negre pe tot parcursul căsniciei, ultimii ani din viață i-au fost ocrotiți tot de Ilinca, care a îngrijit-o la pat până când bătrâna a murit”, scrie autoarea într-un reportaj emoționant și tulburător, pe care-l puteți citi aici.