
CĂTĂLIN BOTA, primar SG BĂI: Prezenta încheiere și negociere între orașul Sângeorz-Băi și ANRM se bazează pe Licența de Explorare obținută încă din anul 2016 pentru IZVORUL 6, asupra căruia s-au efectuat testări frecvente calitative și cantitative, în urma cărora s-au dovedit proprietățile terapeutice valoroase pe care le are, fapt pentru care am procedat la obținerea Licenței de Exploatare. Astfel că, vor urma proiecte care să valorifice aceste resurse minerale de care dispune stațiunea noastră, scopul principal fiind acela de a promova și exploata rezervele minerale din zăcământul de apă terapeutică din orașul Sângeorz-Băi – IZVORUL 6. Licența intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a Ordinului Președintelui ANRM.
Cine şi cum a concesionat apa minerală „HEBE”!- Ce ştim la această oră?
Că apele minerale,sau cel puţin locurile amenajate de unde izvorăsc acestea, sunt proprietatea a holdingului Spring Time, din care face parte şi Hotelul Hebe.
Apele minerale care odinioară atrăgeau turiştii sunt concesionate cu un contract care de 17 ani nu a fost publicat în Monitorul Oficial, deci nu are nici o putere legală dar totuşi cei de la HEBE SA taie şi spânzură tot ce are legătură cu apele minerale. În decursul anului trecut, Primăria a obţinut dreptul de explorare a unui izVor cu apă minerală urmând ca după ce explorările sunt gata Primăria să primesască dreptul de exploatare a acestuia. Administraţia intenţionează să refacă vechile scalde cu ape minerale în scop terapeutic.
Cine este Mohammad Murad?
Cetățean libanez, Mohammad Murad este deținătorul holdingului Spring Time, din care face parte, printre alte firme, și lanțul hotelier Perla Majestic Grup (PMG) care are în componență: Complexul Majestic, Complexul Perla, Complexul Select (toate din Mamaia), Complexul Coral Beach din Năvodari, Complexul Majestic din stațiunea Jupiter, Complexul Majestic din Olimp și Hotelul Hebe. Holdingul mai cuprinde și lantul de restaurante fast-food Spring Time din Bucuresti, firmele de construcții Grup STG Construct SRL, Expo Construct Import-Export SRL (firme prin care s-au realizat lucrările de reabilitare de la Hotelul Hebe), Triumf Construct, Spring Art SRL, Install Grup SRL și Smartcom SRL. Din conducerea holdingului făceau parte în anul 2005: fostul subsecretar de stat din Ministerul Economiei și Comerțului, liberalul Nicolae Romulus Buzdun (care deține funcția de director general al PMG) și Plăcinta Ticu (director al holdingului Spring Time).
Politic vorbind, Mohammad Murad e ”uns” cu toate alifiile din toate guvernările. La început cunoscut ca un protejat al „nucleului dur” de combinagii din vechea gardă pesedistă și apropiat al unor lideri precum Viorel Hrebenciuc, Dan Ioan Popescu sau Dan Matei Aghaton, actualul boss al lanțului „Phoenicia” a trecut apoi, când situatia politica a impus-o, în barca fostului Partid Democrat. Și chiar dacă legaturile cu vechii pedelisti au rămas statornice și azi, de exemplu cu Vasile Blaga, Cătălin Predoiu dar și un alt controversat afacerist „portocaliu”, Călin Mitică, Murad a avut grija, pe când aceștia erau la butoanele guvernării galbene sau tehnocrate, să se pună bine și cu lideri liberali precum Teodor Atanasiu. Iar acum, normal, „noul PSD” pare să fie trup și suflet alături de investitorul român Mohammad Murad, aici fiind vorba de Mihai Tudose dar și de alți lideri marcanți din sudul Moldovei, Dobrogea etc. Mai mult, în acest an, Murad, după ce a fost ales președinte executiv al PER-ului lui Dănuț Pop, președintele de aproape 30 de ani ai ecologiștilor reținut de DNA pentru trafic de influență, a părăsit PER-ul și a plecat să conducă împreună cu Vosganian ALDE, direcția sa fiind una clară: AUR-ul lui George Simion.
Reamintim faptul că în toamna anului 2001, Hotelul Hebe din Sângeorz-Băi a fost scos la vânzare după ce, în același an, a trecut de la APAPS (actualul AVAS) în portofoliul Ministerului Turismului. Reprezentanții Hebe SA spuneau atunci că acționarul majoritar al societatii care deține hotelul ar fi Gheorge Simion, deși în notoriul Top 300 ca patron al hotelului figurează Mohammad Murad, cetățean de origine libaneză, proprietarul mai multor mari firme din România. Pe data de 9 septembrie 2002, Dan Matei Agathon, pe atunci ministrul Turismului, a răspuns la o interpelare în ședința Camerei Deputaților menționând că Hotelul Hebe din Sângeorz-Băi a fost preluat de Ministerul Turismului de la APAPS, pe baza unei Ordonanțe de Urgență (7/2001). Ministerul Turismului, în calitate de acționar majoritar la Hebe SA, a pus în vânzare acțiuni care reprezentau 64 % din capitalul social. Compania Hebe SA din Sângeorz-Băi, deţinătoarea hotelului cu acelaşi nume, a reuşit să ocupe locul întâi la Topul Firmelor 2013 secţiunea turism – întreprinderi mijlocii, organizat de Camera de Comerţ şi Industrie Bistriţa-Năsăud.
AIPC solicita ASF să aplice sancţiuni pentru întârzierea ofertei de preluare a firmei Hebe Sângeorz
La finele lui 2014, Asociaţia Investitorilor pe Piaţa de Capital a cerut ASF să-l sancţioneze pe omul de afaceri Mohammad Murad, acţionarul majoritar al companiei Hebe Sângeorz Băi (simbol HEBE), pentru că nu a realizat ofertă publică în termenul prevăzut de lege.
Autoritatea de Supraveghere Financiară a dispus în luna decembrie a anului trecut refacerea raportului de evaluare în baza căruia a fost stabilit preţul din oferta de preluare care urma să fie lansată la Hebe Sângeorz Băi după ce reprezentanţii investitorilor au arătat că activele firmei au fost subevaluate.
ASF a retras şi autorizaţia Smart Consult, evaluatorul care a fost stabilit că activele Hebe valorează doar 4,1 milioane lei, deşi printre acestea se regăseşte cel mai mare hotel balnear din România (cu 450 camere, din care 220 funcţionale acreditate la două stele), precum şi disponibilităţi de aproape 2 milioane lei în conturi, iar firma nu are datorii.
AIPC a cerut şi în aprilie arbitrului pieţei să aplice sancţiuni în cazul companiei pentru că a întârziat să deruleze ofertă şi spun că proprietarul companiei nu a respectat nici până în prezent obligaţiile impuse de ASF.