Proiectul PNL ”Fără penali în funcții pubice” a fost promulgat de președintele Klaus Iohannis. Deputatul Diana Morar este cea care a modificat și îmbunătățit proiectul depus de USR.

Președintele Klaus Iohannis  a promulgat legea inițiată de PNL: persoanele care au fost condamnate definitiv nu mai pot candida la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale. PNL a inițiat proiectul în 2017. Printre inițiatori se numără parlamentarii Alina Gorghiu și Raluca Turcan. Deputatul PNL, Diana Morar, a depus toate eforturile în Camera Deputaților ca legea să iasă în forma adoptată. Deși au existat mai multe proiecte asemănătoare, PNL este partidul care a reuşit să extindă la toate infracțiunile și la toate alegerile interdicţia de a candida pentru cei cu condamnări definitive.

DEPUTATU DIANA MORAR: Legea #FărăPenali, pe care am modificat-o și armonizat-o înainte de a fi adoptată, a fost promulgată de președintele României, domnul Klaus Iohannis.

Astfel, este în vigoare prevederea prin care la alegerile locale, parlamentare și prezidențiale se interzice candidatura persoanelor care au suferit o condamnare definitivă. În plus, legea extinde interdicţia de a fi ales consilier local, consilier judeţean, primar, preşedinte al consiliului judeţean ori senator sau deputat şi la persoanele condamnate definitiv pentru comiterea de infracţiuni contra vieţii, contra libertăţii persoanei, privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra libertăţii, integrităţii sexuale şi de rele tratamente aplicate minorului, daca nu a intervenit reabilitarea judecătorească sau nu a fost împlinit termenul de reabilitare.

M-am zbătut în comisii și în plen pentru ca modificările pe care le-am făcut să completeze și să îmbunătățească substanțial proiectul depus de un alt partid, iar legea să iasă în această formă și să fie pusă în practică la următoarele scrutine.

Le-am propus colegilor mei să nu respingem, ci să amendăm proiectul respectiv și să îl armonizăm cu cel al #PNL, pentru a nu rata această șansă și pentru a crea interdicția #FărăPenali la toate tipurile de alegeri.

Este un succes în planul legislației electorale și le mulțumesc colegilor din PNL pentru susținere!

 Astfel,  cel mai important criteriu de integritate al PNL, autoimpus pentru alegeri încă din 2015, devine literă de lege pentru toate partidele.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts