În 2022, partidele politice au înregistrat fluctuații importante în sondajele de opinie. Declanșarea războiului din Ucraina și trecerea pandemiei de coronavirus la nivel de subiect secundar a avantajat în principal partidele aflate la guvernare, PSD și PNL. Între timp, opoziția a intrat într-un con de umbră din care nu a reușit să iasă nici în prezent.
Analiza-sinteză la nivelul județului Bistrița-Năsăud o veți citi pe data de 3 noiembrie
PSD, pe primul loc. PNL și AUR în luptă pentru locul 2
La sfârșitul anului trecut, un sondaj marca Avangarde arăta că PSD conducea cu 39%, fiind urmat la mare distanță de PNL (17%), AUR (15%) și USR (11%). În acest sondaj, PSD se afla la un maxim în intenția de vot, după căderea abruptă suferită în anul 2019, atunci când social-democrații s-au prăbușit în sondajele de opinie după arestarea fostului președinte, Liviu Dragnea.
Totuși, avansul social-democraților părea să fie ușor exagerat. În februarie 2022, tot un sondaj Avangarde îi plasa pe social-democrați pe prima poziție în intenția de vot, dar de data aceasta doar cu 35 de procente. Sondajul celor de la Avangarde prezenta însă prima surpriză majoră. AUR era cotat pe locul al doilea în intenția de vot, cu 18%, în timp ce PNL se clasa pe locul al treilea cu doar 16%, în scădere cu un procent față de sondajul publicat în decembrie 2021. Pe de altă parte, USR rămânea pe locul al patrulea, cu 12 procente.
În martie, un sondaj INSCOP îi plasa pe social-democrați tot pe prima poziție în intenția de vot a electoratului. PSD era cotat tot cu 35 de procente, ca și sondajul Avangarde, publicat cu o lună în urmă. Totuși, pe poziția a doua, cu 19,9%, în urcare față de sondajul din februarie. Pe poziția a treia, la scurtă distanță de PNL, se afla din nou AUR, ca și în decembrie 2021, cu un scor ceva mai mare însă – 18,9%. Între timp, USR începea să se scufunde serios, ajungând acum la 10,8% în intenția de vot.
Opoziția se prăbușește
Până în vară însă lucrurile aveau să se schimbe serios în rândul opoziției. Un sondaj Avangarde, publicat în iulie, arăta că PSD rămâne constant în intenția de vot, menținându-se la 35%. PNL se menținea și el la 20%. Totuși, AUR suferea o cădere abruptă, pierzând peste 6 procente și oprindu-se în jurul cifrei de 12%. Față de maximul istoric la care s-a aflat în iarna – primăvara lui 2022, partidul lui George Simion, pierdea abrupt teren. Între timp, teren pierdea și USR care cădea pentru prima dată sub pragul de 10 procente, fiind cotat cu 9% în intenția de vot. Simultan cu prăbușirea opoziției în intenția de vot, asistam la un alt fenomen – resurgența partidelor extra-parlamentare. PMP, făcea pentru prima dată pragul de 5% în intenția de vot, după dezastrul de la alegerile din iarna lui 2020.
În august, PSD continua să se mențină pe prima poziție, câștigând două procente în intenția de vot și ajungând astfel la 37%. PNL câștiga trei procente și ajungea la 23%, potrivit sondajului Avangarde. Fenomenul prăbușirii opoziției continua. AUR mai pierdea un procent și ajungea la 11%, adică scorul USR de la sfârșitul lui 2021. Pentru AUR, prăbușirea era abruptă, de la 18,9% în martie, la 11% în august. USR continua să rămână sub pragul de 10 procente, fiind cotat cu 9% în intenția de vot.
Ultimul sondaj CURS, publicat în octombrie, arată o ușoară revenire a opoziției și o ușoară scădere a puterii în intenția de vot. PSD rămâne lider, cu 31%, dar în scădere cu 6 procente față de sondajul din vară. PNL pierde un procent, ajungând la 22%. Între timp, AUR recuperează 3 procente, ajungând la 14%, iar USR recuperează două procente, fiind cotat cu 11% în intenția de vot, adică exact la fel ca la sfârșitul lui 2021.
Motivele pentru această dinamică sunt legate de situația socio-economică a țării. Puterea este nevoită să gestioneze o criză energetică acută și o inflație galopantă. În aceste condiții, scăderea în intenția de vot reprezintă un efect previzibil.