Comoara lui Calu și a oamenilor săi

Dan Cătună, zis Calu, din Beclean, a fost arestat după ce casă la el au fost saci cu bijuterii și lingouri de aur și argint în cadrul mai multor percheziții coordonate în mai multe orașe din țară.

Conform anchetatorilor, Calu făcea contrabandă cu țigări și bijuterii, dar se ocupa și cu spălarea de bani. Țigările le lua de la o fabrică ilegală din Tomești și apoi le ducea în Marea Britanie ascunse în mașinile firmei sale de transport. Țigările erau disimulate în pachete cupiese auto, iar bijuteriile erau ascunse prin gurile de aerisire ale autocarelor.Partea a doua a afaceriiera spălarea banilor obținuți din coontrabandă, dar și spălarea banilor obținuți de alte bande de infractori români din Marea Britanie.

Autocarele lui Dan Cătună plecau cu țigări și bijuterii și se întorceau cu valize cu bani proveniți din infracțiuni. Banii celolrlalte bande de infractori români erau preluați în țară, iar Calu primea un comision generos.

Cum se spălau banii

“Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritoriale Iaşi au formulat acuzaţii cu privire la 29 de persoane şi au dispus măsura reţinerii faţă de 6 persoane şi luarea măsurii controlului judiciar faţă de alte 9 persoane. În cauză, s-a reţinut faptul că, din anul 2021 şi până în prezent, pe teritoriul României şi al Marii Britanii ar fi acţionat un grup infracţional organizat specializat în comiterea infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete şi spălarea banilor proveniţi, atât din contrabandă, cât şi din alte infracţiuni comise de alte grupuri infracţionale

Spălarea banilor s-ar fi realizat prin transportarea unor sume foarte mari de bani, în numerar, de pe teritoriul Marii Britanii pe teritoriul României, printr-o serie de firme de transport bunuri şi persoane. Angajaţii acestor firme ar fi preluat sumele de bani disimulate în bagaje şi, cu ajutorul personalului angajat din autovehicule, le-ar fi transportat în România, de unde ar fi fost ridicate de către reprezentanţi ai grupărilor care ar fi comis infracţiunile, în mod direct sau prin intermediul unor cărăuşi, din Bucureşti sau din staţii intermediare.

sursa: Newsweek

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts