Cele mai performante companii din Bistrița-Năsăud au fost premiate, joi seara, la cea de-a 29-a ediție a Topului Județean al Firmelor, eveniment organizat de Camera de Comerț și Industrie. Peste o mie de companii din județ au avut rezultate bune în domeniile lor de activitate și s-au clasat pe locurile I, II și III în Topul Firmelor.
În deschiderea evenimentului, președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, i-a felicitat pe managerii companiilor de succes pentru că au reușit să facă față provocărilor din ultimii ani.
”Economia județului Bistrița-Năsăud, în ciuda lucrurilor pe care cu toții le-am constatat, (…) se învârte și se învârte destul de bine. Datele statistice spun lucrul acesta și vă dau câteva exemple. În anul 2022, la Administrația Județeană a Finanțelor Publice s-au depus un număr de 8.370 de bilanțuri contabile, o diferență în plus față de anul trecut de circa 500 de bilanțuri. Vizavi de cifra de afaceri înregistrată în 2022, aceasta este de circa 16 miliarde de lei, față de aproximativ 12 miliarde de lei înregistrată cu un an înainte. Aici avem o creștere de circa 26%. Cifrele spun că suntem într-o creștere chiar dacă traversăm lucruri pe care nu aș fi dorit niciodată să le traversăm. Vizavi de numărul de firme, vreau să vă spun că predomină microîntreprinderile. Din cele 8.370 de firme, circa 7.700 sunt microîntreprinderi. Ele au realizat o cifră de afaceri undeva în jur de 3,3 miliarde lei. Întreprinderi mici sunt în număr de 650, realizând o cifră de afaceri de 3,8 miliarde de lei. Cea mai mare cifră de afaceri au realizat-o întreprinderile mijlocii, undeva la circa 5 miliarde. Ele sunt în număr de 120. Întreprinderi mari sunt doar 9, ele realizând o cifră de afaceri de 2 miliarde lei, iar întreprinderi foarte mari sunt doar două – Leoni și RAAL – cu o cifră de afaceri de 1,8 miliarde lei”, a spus Vasile Bar.
Prezenți la eveniment a fost și președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, dar și primarul Bistriței, Ioan Turc, care au felicitat antreprenorii pentru rezultatele lor.
Ediția 2022 a Topului Județean al Firmelor a fost structurată pe șapte domenii de activitate: Industrie, Cercetare, Dezvoltare și High Tech, Agricultură, Silvicultură și Pescuit, Construcții, Servicii, Comerț și Turism.
Președintele Camerei de Comerț și Industrie Bistrița-Năsăud, Vasile Bar, a menționat că peste 3.000 din cele 8.370 de companii care au depus bilanțuri contabile au îndeplinit criteriile de încadrare în Topul Județean al Firmelor, iar 1.026 dintre acestea s-au clasat pe locurile 1 – 3, cele mai multe fiind microîntreprinderi – 683 firme (locul 1 – 304 firme, locul 2 – 215 firme, locul 3 – 164 firme), urmate de întreprinderi mici – 246 firme (locul 1 – 144 firme, locul 2 – 62 firme, locul 3 – 40 firme), întreprinderi mijlocii – 86 firme (locul 1- 60 firme, locul 2 – 18 firme, locul 3 – 8 firme), întreprinderi mari – 9 firme (locul 1 – 8 firme, locul 2 – 1 firma) și întreprinderi foarte mari – 2 firme (locul 1).
De asemenea, în cadrul evenimentului au fost realizare ”Topul Creativității” și ”Topul Exportatorilor”, fiind premiate 16 companii bistrițene. Deputatul Diana Morar a fost cea care a înmânat diplomele reprezentanților celor 16 companii: Topul Exportatorilor – Leoni Wiring Systems Ro SRL, RAAL SA, Italtextil Sărata SRL, Terasteel SA, Comelf SA, Intex SA, Fileca Industry SA, RCB Electro 97 SA, Tessitura di Sărata SRL și Topul Creativității – Teraplast SA, ICPE Bistrița SA, Romfulda Prod SRL, Betak SA, RAAL SA și Rombat SA.
Criteriile utilizate la realizarea clasamentului au fost cifra de afaceri, profitul, rata profitului, eficienta utilizării resurselor umane, eficiența utilizării capitalului angajat, ele fiind calculate automat în baza datelor de bilanț.
Gala Topul Județean al Firmelor 2022 a fost presărată și cu momente artistice.