Ultima cercetare sociologică a SOCIOPOL ne aduce cifrele de sfârșit de toamnă 2022 în ceea ce privește cifrele cu care sunt creditate partidele politice. Schimbări foarte mari nu sunt în ceea ce privește principalele partide, prima poziție revenind, în continuare, PSD, urmat de PNL la distanță destul de mare, AUR, USR și UDMR fiind peste linia de demarcație dintre a fi sau a nu fi partid parlamentar.
În acest context, Mirel Palada trage următoarele concluzii după analiza cifrelor:
PSD este singurul partid de la guvernare care reușește să nu fie afectat de către criza economică actuală, datorită focalizării discursive pe teme specifice electoratului său, dar și grație unei prestații de comunicare mai bună decît a celorlalte partide din coaliția guvernamentală. Rămîne în continuare principalul partid din România, semnificativ peste 30%
PNL, în schimb, continuă erodarea de la guvernare și e principalul partid din coaliție care încasează emoția critică din societate. Asocierea cu temele publice negative, îndeosebi cu problemele legate de prețurile la energie, începe să ducă PNL sub 20%. Și asta înainte de venirea propriu-zisă a iernii.
AUR se întoarce înapoi semnificativ sub 20%, după o perioadă de succes marcată de nunta lui George Simion, principalul eveniment mediatic al verii. Nu reușește să valorifice electoral poziția de principal partid de opoziție.
USR continuă erodarea lentă, dar bine definită. Nici el nu reușește să concretizeze electoral poziția de partid de opoziție, îndeosebi din cauza contraperformanțelor administrative strigătoare la cer a primarilor pe care îi are în urbanul foarte mare.
UDMR este egal cu sine însuși, în jur de 5%
REPER dă semne de consolidare și mușcă din ce în ce mai vizibil din carnea electorală a USR, apropiindu-se de pragul de 5%
Celelalte partide mici, fiecare în parte, nu se apropie nici pe departe de pragul de 5%. Dar fiind multe, cumulează o parte din ce în ce mai mare din peisajul politic, însumînd laolaltă 12%. De remarcat erodarea PMP, ușoara ascensiune a PER, cît și eșecul partidelor de lideri politici plecați de la partidele principale (PMP, Pro România, FD, ALDE, ApP).
Participare la vot scăzută, doar 28%, specifică momentelor dintre campanii și perioadelor de dezamăgire electorală.