Fenomenul bizar al colorării apelor râului Sălăuța în roșu nu a fost încă explicat, originea înroșirii apelor nefiind încă explicată. Cu toate acestea, rezultatele parțiale ale analizelor probelor de apă prelevate indică faptul că acest eveniment a avut un impact local, fiind afectată doar culoarea apei.
În data de 13 octombrie 2022, ora 17.55, reprezentantul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Romuli a sesizat Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Bistrița-Năsăud cu privire la producerea unei poluări accidentale pe râul Sălăuța. Reprezentanţii SGA Bistrița-Năsăud și ai Gărzii de Mediu s-au deplasat la faţa locului pentru investigarea fenomenului.
Apa râului Sălăuța era roz intens, fără miros străin. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă. Au fost prelevate probe de apă. Analizele sunt în curs de determinare în cadrul Laboratorului de Calitate a Apei din cadrul SGA Bistrița-Năsăud. Până în momentul actual, au fost efectuate analize fizico-chimice generale la nutrienți, substanțe organice și cianuri. Rezultatele acestora nu au identificat modificări față de valorile obișnuite.
Acest eveniment a avut un impact local. Astăzi, 14 octombrie 2022, aspectul apei râului Sălăuța s-a normalizat. Deocamdată, sursa poluării nu a fost identificată.
____________________________________
Râul Sălăuța este afluent al Someșului Mare, având punctul de vărsare la Salva. Cursul de apă traversează comunele Romuli, Telciu, Coșbuc și Salva. Are o lungime de 44 de kilometri.