Plafonarea prețului la lemnul de foc nu rezolvă marea problemă: lipsa acestuia din principalele depozite din Bistrița-Năsăud deși el există pe stoc. Niciun comerciant nu vinde la tariful dictat de Guvern, ultimul preț oficial la un depozit din Bistrița fiind de 579 de lei pe 0,83 metri cubi, lemn de fag care nu există. Prețurile în județ variază de la un depozit la altul. Află ce prețuri se practică și ce alternative mai au oamenii care se încălzesc cu lemn
Guvernul a plafonat prețul lemnului de foc la 400 de lei metrul cub, dar măsura contează doar pentru norme și statistici oficiale de stat. Cetățeanul obișnuit nu poate cumpăra lemn cu 400 de lei metrul cub, din cauză că n-are de unde. Niciun comerciant nu vinde la tariful dictat sau dacă vinde, costul e tot mai ridicat. În acest context, am căutat atât fizic dar și pe olx.ro sau în alte rețele care este costul adevărat al lemnului de foc în județul Bistrița-Năsăud. O să mai aflați ce alternative mai au oamenii care se încălzesc cu lemn, peste 100.000 din acest județ.
Lemnul la Direcția Silvică Bistrița-Năsăud: prețuri și cantități
Şeful Direcţiei Silvice Bistriţa-Năsăud, Gheorghe Ivan, a vorbit în cadrul şedinţei de Colegiu prefectural, că nu poate onora toate cererile de lemn de foc venite din partea populaţiei. Ivan explică că există o criză din acest punct de vedere, în contextul în care cetăţenii caută metode alternative de încălzire la cele cu gaz sau cu curent electric. Un alt motiv invocat de şeful Direcţiei Silvice pentru neonorarea tuturor comenzilor este faptul că instituţia pe care o conduce mai administrează doar 16% din fondul forestier al judeţului.
Ce spune Garda Forestieră?
O situaţie prezentată de Garda Forestieră Bistriţa-Năsăud în legătură cu stocurile de lemn de foc de care dispun ocoalele silvice care administrează pădurile primăriilor arată, în schimb, că există în stoc de peste 43.000 de mc, iar preţurile pe metru cub aprobate prin hotărâri de consiliu local se situează între 50 şi 320 de lei. De altfel, Ministrul mediului, Tánczos Barna, spune că preţul lemnului din România nu poate fi redus prin punerea unor cantităţi mai mari pe piaţă de către RomSilva pentru că preţul e strâns legat de cotaţiile şi conjunctura internaţională, la fel ca pe piaţa energiei.
De obicei, lemnul de foc se vinde la metru ster și lungimile cele mai des întâlnite sunt de 33 cm și 50 cm. Ce înseamnă metru ster de lemne și care este diferența între un metru ster și un metru cub? Un metru ster de lemne de foc este aproximativ egal cu 0,68 metri cubi. Imaginați-vă o grămadă de lemne, așezată sub forma unui cub, cu latura de 1 metru. Un metru ster de lemne de foc este un cub plin cu lemne, care însă conține și aer printre ele.
Prețuri la depozite și persoane fizice
Așa cum am scris mai sus, prețurile depind la această oră de la un depozit la altul, de la o persoană fizică la alta, dar și de esența lemnului, cea mai scumpă esență fiind de nuc, prețul fiind de 5000 de lei metrul cub.
Astfel, chiar astăzi am contactat un depozit cunoscut din Bistrița aflat pe fosta centură ocolitoare, acolo unde, theoretic ar trebui să găsim atât lemn de foc dar și cherestea. Aflăm că prețurile nu sunt deloc mici: 579 de lei/palet, adică 0,83 metri cubi esență tare, fag sau carpen și 479 de lei pentru rășinoase, adică molid sau brad. Cu toate acestea, știrea cea mai important este următoarea: nu există în tot depozitul acest lemn de foc, situație care o găsim și în alte locații.
Pe olx.ro, încă firmele de profil mai au lemn de vânzare, theoretic, pentru că, ni se spune să revenim sau să ne înregistrăm pe lista tot mai lungă de așteptare.
PREȚURI la firme și persoane fizice
- S.C Forest Pădurea Uscată S.R.L pune la dispozitie lemn de foc crepat și paletat esență tare(fag, carpen, și stejar) la următoare dimensiuni:
33 cm lungime ( 1,20 mc ) — 850 lei TVA INCLUS
30 cm lungime ( 1,00 mc ) — 750 lei TVA INCLUS
50 cm lungime ( 1,20 mc ) — 850 lei TVA INCLUS
- ENIPAU PRODEXIM vinde lemn de foc, tăiate și crăpate la 30cm sau 50cm.
Lemnul este diverse tari + diverse moi. Transportul este contra cost. Nu se livrează mai putin de 10m steri- preț 400 lei/metru ster. E vorba de 3 tipuri de transport LEMN GATA DESPICAT FAG ,STEJAR ,CARPEN și care au următoarele prețuri: Remorcă 10 metri STERI – 5 000 lei, Remorcă 5 metri steri – 2 500 lei. Preț transport 2 lei/km. La cantități mari prețurile se negociează
Mergem mai departe și vedem că o persoană fizică din Budacu de Sus vinde 5 metri steri cu 1.200 de lei fiind vorba de amestecătură iar metrul cub de bușteni de fag costă 300 lei. De asemenea, un alt comerciant vinde lemn de foc, stejar și carpen la dimensiunile de 20-30-40 cm uscat la prețul de 750 de lei metrul cub, fără transport. Alte oferte arată că poți cumpăra o mașină cu butuci de fag la prețuri cuprinse între 1.700 și 1.800 de lei
Mai ieftin este doar metrul cub de rășinoase, molid în general, costul fiind unul mai redus decât cel al esențelor tari, adică 300 lei mc la 15 mc cu transport gratuit în județul Bistrița Năsăud. La același preț, adică 300 de lei metru ster, vinde o altă firmă lemnul provenit din demolări.
Evident din ancheta noastră nu poate lipsi comerțul illegal de lemn de foc, unul foarte bine pus la punct în toate comunele ”de munte” și numai, cu prețuri mult mai mici, lemnul fiind tăiat illegal și vândut la prețuri mult sub cele din piață. De asemenea, se cuvine să vorbim și despre primăriile din județ care asigură lemnul necesar locuitorilor. De obicei, gospodarii din comunele de la munte ” se descurcă” indiferent de ceea ce zice sau nu zice Guvernul, deși cererea a fost, este și va fi mai mare decât oferta ”ilegaliștilor” din păduri, de multe ori ei fiind sprijiniți din umbra de pădurari.
Ce alternative mai există?
Exceptând încălzirea pe current electric și care va deveni un lux sau chiar o chestiune prohibită de prețul artificial al energiei electrice, preț susținut de traderii care nu fac nimic în cazul producerii energiei electrice sau a încălzirii apartamentelor cu centrale ce funcționează pe gaz, alternativele la încălzirea cyu lemnul din pădure sunt extrem de puține, mai precis două: brichete din rumeguș sau cu vechiul cărbune.
Astfel, aflăm că există brichete din COCS +CĂRBUNE BRUN. Transportul este gratuit , calitatea superioară, fiind un înlocuitor al lemnelor de foc, brichetele respective putând fi folosite pentru orice tip de centrale sobe teracotă șeminee. Putere calorica 4000 — 4500 kcal /kg, nu fac depuneri, miros insesizabil , sunt ambalați la saci de 25 kg. Prețul este de 1200 lei la tonă.
O altă alternativă este reprezentată de brighetele din rumeguș de fag . Brichetele sunt fabricate din rumeguş din fag sau amestecuri de esențe tari prin presare la înalta presiune. Nu conţin lianţi sau alte substanţe periculoase. Sunt produse ecologice .Se pot folosi pentru uz casnic şi industrial. Sunt foarte practice , foarte economice şi se pot folosi pentru toate tipurile de sisteme de încălzire. Care este costul lor: evident că pendulează între 1.600-1700 și 2100 de lei pentru un palet, fiind vorba de 1000 de kilograme. De asemenea, precizăm că, brichetele se pot vinde la bucată, și aici prețul nu este deloc mic: de la 22,90 de lei la 30 de lei în tot felul de magazine de specialitate.
Și Barna, ce zice Tanczos Barna?
Ministrul Mediului, Tánczos Barna, spune că preţul lemnului din România nu poate fi redus prin punerea unor cantităţi mai mari pe piaţă de către RomSilva pentru că preţul e strâns legat de cotaţiile şi conjunctura internaţională, la fel ca pe piaţa energiei. Ministrul răspunde astfel solicitărilor idustriei lemnului care acuză faptul că volumele de lemn puse pe piaţă sunt mai mici decât cererea şi astfel preţul este crescut artificial în condiţiile în care România poate recolta mai mulţi buşteni fără a afecta angajamentele de mediu. Tánczos Barna a declarat miercuri, 28 septembrie, că volumul de lemn recoltat a crescut anual, dar acest lucru nu a condus la vreo ieftinire.
”România nu exportă lemn, exportă produse pe bază de lemn, ceea ce este un lucru foarte bun și de aicea vine valoare adăugată de 1,8 euro pe un euro investit în acest domeniu în această industrie. Trebuie să menținem cel puțin la nivelul acesta cantitatea de lemn pusă pe piață și eu recomand tuturor să nu creadă că creșterea cu câteva % a cantității puse pe piață o să rezolve problema, prețului”, a declarat Tánczos Barna.
În loc de prima concluzie: Punct și de la capăt!!!
Așadar, ieftinirea lemnului de foc întârzie. În depozite, metrul cub tot de la 750 de lei în sus costă. N-are forță să-l scadă… nici măcar Guvernul, cu ordonanțele sale. Plafonarea la 400 de lei metrul cub, anunțată miercuri de Executiv, este bună doar pentru… statistici și norme. Niciun depozit particular nu vinde cu acest preț dictat. Nici acum, nici săptămâna viitoare, nici peste o lună.
Închei această anchetă mergând la cele spuse de un comerciant de lemn de foc care preferă să-și păstreze anonimatul: COMERCIANT: Nu aduc la 400, că n-ai cum să aduci la 400 (lei/mc – n.red.). Asta-i o prostie, cine a pus chestia asta cu 400. N-are nicio legătură! N-ai cum să aduci așa ceva! Păi gândiți-vă că… Păi, ei și-au dat cu stângul în dreptul! Păi, dacă bușteanul e 800 de lei pe picior, metrul cub? Păi, ăla nu trebuie exploatat, ăla nu trebuie făcut, scos din pădure, tăiat la dimensiuni, transportat. E zero barat plafonarea asta, doar pentru proști.