Nicăieri toamna nu e mai frumoasă decât în livezile unde merele, perele, prunele gata pârguite își încep drumul spre marile magazine sau spre piețe, spre bucuria gustului. Cu toate acestea, eu cred că, nicăieri toamna nu e mai toamnă, mai îngălbenită de soarele tot mai năzuros și de nori ce se tot alungesc și caută culori tot mai închise la linia orizontului, nicăieri nu e toamna mai în elementul ei decât în livezile lui Aurel Onigaș de la Ciceu Mihăiești
Compania Pombis are livezi moderne, în sistem intensiv, pe o suprafaţă de 120 de hectare în judeţul Bistriţa-Năsăud, dintre care 70 de hectare de meri, 40 de hectare de pruni şi 10 de hectare cireşi. În total, compania are o suprafaţă cultivată de aproximativ 300 de hectare. De asemenea, are şi o fabrică sucuri, Alma. Succinte sunt aceste cifre. Ele spun multe despre capacitatea managerială a administratorului Pombis SA, Aurel Onigaș, cel mai important producător de mere, cireșe și prune din Bistrița-Năsăud, poate cel mai important din Transilvania.
De la livada cu vișini a lui Cehov la livada cu pruni a lui Onigaș
Livezile de la Ciceu Mihăiești sunt cele mai bine îngrijite și întreținute livezi din arealul transilvan, iar, în toamna lui 2022, priceperea lui Onigaș i-a adus un ”premiu” de zile mari: o producție uriașă de prune la fel de uriașe. Nu sunt cuvinte gratuite. E vorba de soiul TOPEN PLUS, soi considerat de specialiști drept cel mai bun soi: ” Trebuie să spun că până în acest an, soiul ne-a dezamăgit, nefiind productiv, fiind vorba de o problemă de microclimat, dar, în toamna lui 2022, soiul și-a dovedit puterea și eficacitatea: o prună cântărește cam 65-70 de grame, având un calibru de 60 de mm în timp ce calitățiile gustative sunt de excepție. E un pic mai bună ca bistrițeana noastră dar conținutul de zahăr e de 28-30 de grade. Chiar și eu sunt impresionat de mărimea și gustul lor ieșit din comun”, ne spune Onigaș.
Tabloul prunilor încărcați oferă cel mai frumos spectacol oferit de toamnă: verdele, verdele tot mai închis, mai mat al ierbii este contrastat de zecile de nuanțe ale movului albăstriu al sutelor de mii de prune uriașe . Culori unice se desprind din pământul tot mai închis, tot mai negru. Un maroniu-cenușiu spre un negru adânc, negrul acela noroios al toamnei, al unei toamne ploioase, cu zilnice ploi ce curg necontenit din cerul vânăt, aspre și mohorâte culori la asființit.
Ceva mai departe, după ce traversăm livada de pruni, uriașa livadă de pruni, la capătul unui drum demn de orice off-road, găsim marea și tânăra livada de meri, livadă acoperită de plasele anti-grindină, o investiție fără de care, merele lui Onigaș ar avea mult de suferit.
Miroase a mere și a ploaie. Vin tot mai mulți nori să spele rușinea verii secetoase… Un zid de apă se abate asupra livezilor din Ciceu Mihăiești, satul de la poalele Cetății lui Petru Rareș.
Unde se duc merele și prunele când se duc?
Ne spune Aurel Onigaș, singurul producător de fructi din Transilvania al cărui chip a fost imortalizat pe ambalajele merelor și prunelor ce ajung în Careffour, asta pentru că Pombis este înscrisă în proiectul REȚEAUA CALITĂȚII cu prune, mere și cireșe.
„Anul acesta arată foarte bine, parcă niciodată nu au arătat atât de bine. Cred că trebuie lucrat în cercetare, să dezvoltăm soiuri productive, rezistente la secetă“, a menţionat Onigaş.
De altfel, el spune că fermierii români au nevoie de un program naţional de protecţie anti-grindin, cât şi de companii care să asigure culturile împotriva îngheţului. Totodată, la nivel legislativ, el crede că ar trebui modificată legea zilielilor, deoarece compania care lu crează cu zilieri trebuie să plătească impozit pe salarii şi contribuţia la asigurări sociale. „Un zilier bun costă 150 de lei, dar eu plătesc vreo 250 de lei, cu banii pe care îi dau la stat.“
Cu toate acestea, Aurel Onigaş afirmă că se câştigă bani din pomicultură şi crede că în viitor lucrurile vor arăta mai bine. Pombis a avut în 2019 o cifră de afaceri de 5,5 milioane de lei, în scădere cu 12% faţă de anul anterior, un profit de 13.000 de lei şi peste 40 de angajaţi, arată datele de la Ministerul de Finanţe.