Colonelul (r) Ioan Gaftone scrie astăzi în Pro Politica o analiză pertinentă a situației militare din zona de conflict, pe baza datelor publice existente. Concluzia pe care o trage, iar ea rezidă din tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru este că lumea redevine multipolară. Cum și în cel fel, urmează să vedem în scurtă vreme…
În Poligonul Ucraina se întâmplă lucruri trăznite. Nu putem spune că Ucraina luptă ,ea este în Mall-urile europene .De luptat, lupta doar armata Ucrainei . Mi-e milă de unii comentatori care din premise insuficiente și incerte trag concluzii certe. Și la ruși și la americani totul este ermetizat. Nu avem decât informațiile care fac parte din planurile de mascare și inducere în eroare ale părtilor . Ici colo dintr-un caleidoscop se zărește intermitent câte ceva . Pe un front de 1000 de kilometri o pătrundere de 20 Km nu are semnificatii strategice ,operative ci doar la nivel tactic si izolat . Comentatorii comentează ca la fotbal. Orice întâmplare este hiperbolizată .
Pentru ei orice pușcatura e victorie sau înfrângere strategică. Cum pentru Regatul Unit scufundarea coroanei Marinei Regale , vasul Shiefield ,nu a fost înfrângere nici pentru rusi scufundarea navei Moscova nu înseamnă mai mult . În primul caz a castigat o crestere de pret (de zece ori) racheta EXOCET, in al doilea caz vom vedea mai târziu. Războiul e un spatiu al incertitudinii,nesigurantei al vointei si curajului.
Timp de 40 de ani am îndeplinit funcții de comandă , am condus statul major a două brigăzi diferite ,în etape diferite, am avut militarii concomitent în teatrele de operații pe trei continente , in situatii coplexe ,am relaționat cu comandamentele și ofiterii NATO în diferite forme de pregătire a structurilor și statelor majore și mărturisesc că nu mă aventurez să definesc ce se întampla in acest război.
La nivel geopolitic pot să afirm că se cristalizează și consolidează un sistem multipolar. Modul în care se poziționeaza China, India, Turcia ,Brazilia față de conflict, în dinamica lui, dovedeste acest lucru .Votul în Consiliul de Securitate pune accentul pe afirmatia mea. Care sunt actorii internationali ce vor modela lumea post-conflict și in ce mod , vom vedea .Nu e sigur nimic .Tot tabloul seamănă cu imaginea Bătăliei de la Waterloo. GROUCHY un maresal ,cu mentalitate accentuată de subordonat nu a ascultat de chemarea destinului din bubuitura tunului , a șovăit și a schimbat destinul Europei. Clipa astrala a strălucit deasupra lui Welington. Asa se poate întâmpla și în cazul acestui razboi.Speranta mea este ca victoria să aparțină PĂCII. In ultimele decenii au câstigat războiul ba unii ba alții dar PACEA au pierdut-o toți si peste tot.