Investiția în reabilitarea și modernizarea complexului de pe strada Ghinzii se ridică la circa 3,2 milioane de lei (aproximativ 630.000 de euro), bani care provin din fonduri europene și din bugetul Consiliului Județean Bistrița-Năsăud. Potrivit proiectului, au fost prevăzute lucrări de consolidare și restaurare a elementelor de structură ale clădirilor, precum și lucrări de reabilitare termică integrală a fațadelor, planșeelor și interioarelor. În plus, se refac integral instalațiile electrice, termice și sanitare și se înlocuiește tâmplăria interioară, clădirea principală urmând să fie dotată și cu lift.
Gazdele evenimentului au fost președintele CJ BN, Radu Moldovan și managerul SJU Bistrița, Gabriel Lazany. Alături de cei doi au stat: ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, prof. univ. dr. Ovidiu Cotoi, decanul Facultăţii de Medicină din cadrul UMFST Târgu Mureş, Cosmin Nicolescu, directorul Extensiei Bistriţa a UMFST Târgu Mureş, prof. univ. dr. Horaţiu Suciu, primarul municipiului Bistriţa , Ioan Turc, senatorul Ioan Deneş, deputaţii Diana Morar, Daniel Suciu şi Bogdan Ivan, secretarii de stat Monica Săsărman şi Terente Ciui, vicepreşedintele CJ, Camelia Tabără, subprefecţii Ioan Zăgrean şi Decsei Atilla, primarii Nicolae Moldovan (Beclean), Dorin Vlaşin (Năsăud) şi Cătălin Bota (Sângeorz-Băi), şefii inspectoratelor militarizate din subordinea MAI, directori de instituţii deconcentrate, primari din judeţ.
Nu au lipsit directorul medical – dr. Gabriela Deak, director de îngrijiri, Gabriela Remeş, director administrative, Paul Szekely , dar și medici de alte specializări din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Bistriţa, dar şi colectivul de medici, asistente, infirmiere care vor lucra în noua secţie.
Evenimentul a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de un sobor de preoţi conduşi de protopopii Alexandru Vidican (Bistriţa), Ioan Dâmbu (Năsăud) şi Dragoş Cristian (Beclean), invitat fiind şi preotul reformat Andras Peter.
Radu Moldovan, președinte CJ BN: „Sper ca cât mai puţini dintre noi să avem nevoie de aceste spaţii, dar atunci când vom avea nevoie să fiţi liniştiţi şi siguri că sunteţi într-o secţie modernă, ultradotată, cu personal de specialitate care poate să acorde sprijin atunci când vom avea nevoie. E o investiţie cu finanţare mixtă – finanţare europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională – 500.000 euro, şi finanţare de la Consiliul Judeţean şi Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa – 2,5 milioane euro. De regulă, ştiţi că sunt fonduri europene mai multe şi cofinanţări mai mici. Am început acest proiect în 2018, a venit peste noi pandemia, am văzut că suntem nepregătiţi, că nu avem secţii pe care să le izolăm, că avem saloane cu prea multe paturi pe care trebuie să le închidem pentru un singur pacient şi, la propunerea managerului Spitalului Judeţean de Urgenţă, colegii mei de la Investiţii de la Consiliul Judeţean au purtat o discuţie cu finanţatorul, cu cei de la ADR Nord-Vest pentru a accepta modificarea proiectului. Au fost mai mult decât drăguţi, au acceptat absolut orice fel de modificare, dar pe banii noştri. Atunci, împreună cu colegii de la Consiliul Judeţean am găsit soluţii să facem şi modernizări ale clădirii, să avem rezerve, să avem saloane cu baie, să avem circuite, să avem paturi dotate în regim de Terapie Intensivă care pot fi utilate într-un termen foarte scurt, în situaţie de epidemie sau de pandemie”.
Alexandru Rafila: „Ceea ce se întâmplă în domeniul sănătăţii aici la dvs. în oraş şi în judeţ este extraordinar. (…) Vreau să dezvoltăm o conferinţă de bună practică în ceea ce priveşte managementul serviciilor de sănătate şi modul de dezvoltare raţională a investiţiilor din sectorul de sănătate. Sunt convins că acest exemplu de bună practică poate fi replicat în multe alte zone din ţara noastră. Trebuie să facem neapărat o conferinţă şi chiar un training pentru colegii noştri ca să vină să vadă ce se întâmplă aici, la Bistriţa. (…) Vă rog să mă credeţi – am văzut foarte multe spitale şi în România şi în alte ţări – spitalele avansate din Europa nu diferă cu mult sau deloc în ceea ce priveşte modul de realizare, calitatea investiţiilor şi a echipamentelor. Am văzut echipa de la Secţia de Oncologie, resursa umană calificată din sănătate, sunt şase medici oncologi, doi medici hematologi, este un concept integrat, pentru că nu trebuie doar să tratăm pacientul într-un anumit moment – spitalizare continuă, spitalizare de zi şi paleaţia. Trebuie să fim foarte atenţi, grijulii, compasionali, să-i îngrijim pe cei cu o formă avansată de boală încât ultimele lor zile de pe această lume să le petreacă în armonie şi cu cât mai puţină suferinţă”, a spus ministrul Alexandru Rafila.
Gabriel Lazany, manager SJU Bistrița: „Am continuat proiectul de artă fotografică din Spitalul Judeţean. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care au trimis sute de fotografii. Aproximativ 100 au fost printate şi puse ca tablouri pe pereţi, unii au ales să le semneze, alţii au dorit să rămână anonimi. Important este că vor însenina viaţa şi perioada petrecută în spital de pacienţii oncologici. Prima fotografie pe care o vor vedea, la Biroul de Internări, este o lalea pestriţă acoperită de chiciură, simbol al luptei pacientului cu viaţa”, a menţionat managerul Lazany.
De execuția lucrărilor de reabilitare a clădirilor din acest complex s-a ocupat asocierea dintre Inst-Nistor SRL (lider de asociere) și Kes Business SRL, aceeași asociere care a executat și lucrările de reabilitare termică la secțiile externe ale spitalului de pe strada Alba Iulia. În ceea ce privește Secția de Oncologie, aceasta a funcționat în clădirea fostului hotel Krone, imobil pe care Consiliul Județean Bistrița-Năsăud l-a achiziționat pentru Spitalul Județean de Urgență Bistrița.