Ministrul Alexandru Rafila a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă la Spitalul Judeţean de Urgenţă Bistriţa-Năsăud, că dezvoltarea serviciilor de paliaţie este, în opinia sa, o datorie şi a precizat că în special Biserica Ortodoxă dezvoltă centre de medicină palitivă în multe localităţi din ţară. Ministrul şi-a anunţat intenţia de a dezvolta un Centru de bună practică în ceea ce priveşte managementul serviciilor de sănătate şi dezvoltarea serviciilor în infrastructura spitalicească, la Bistriţa.
El a precizat că ”aceste îngrijiri paleative nu sunt formale, trebuie să facă parte integrantă din grija pe care o avem pentru persoanele care au avut în viaţă neşansa unei boli necruţătoare”.
Ministrul a mai spus că ”trebuie să fim foarte grijulii, atenţi, să îi îngrijim pe cei care au forme avansate de boală, astfel încât ultimele lor zile de pe această lume să se petreacă în armonie şi cu cât mai puţină suferinţă”.
Alexandru Rafila a arătat că intenţia sa este de a dezvolta un Centru de bună practică în ceea ce priveşte managementul serviciilor de sănătate şi dezvoltarea serviciilor, în infrastructura spitalicească, la Bistriţa.
”În mod evident, cancerul reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în ţara noastră. Am avut anul trecut circa 100.000 de persoane care au fost diagnosticate cu această boală. Important nu este doar câte persoane sunt diagnosticate ci când le diagnostichezi, pentru că şansele de vindecare sunt cu atât mai mari cu cât diagnosticul este precoce”, a afirmat ministrul.