PMP solicită coaliţiei PSD-PNL-UDMR să elimine supraimpozitarea contractelor part-time, în condiţiile în care această decizie a dus la desfiinţarea a peste 100 de mii de locuri de muncă. Modificarea Codului Fiscal a afectat, în primul rând, persoanele fizice cu venituri reduse, care şi aşa îşi găseau foarte greu un loc de muncă în această perioada de criză. “România are cea mai mare impozitare a veniturilor din salarii în ceea ce priveşte veniturile reduse. Prin această supraimpozitare sunt afectate inclusiv firmele mici şi mijlocii, care şi aşa se află în dificultate financiară din cauza creşterii preţurilor la energia electrică, gaze naturale, carburanţi şi a dobânzilor la credite“, a explicat fostul ministru de Finanţe şi vicepreşedintele PMP, Gheorghe Ialomiţianu.
PMP consideră că prin introducerea aceste măsuri sunt sancţionate firmele care respectă legea şi persoanele fizice care doresc să-şi asigure existenţa din muncă şi nu din ajutoare sociale. Guvernul României are deja la dispoziţie pârghiile necesare de sancţionare a firmelor care încalcă legile fiscale.
În această perioadă de criză, practica de la nivelul UE arată că majoritatea ţărilor reduc impozitele pentru a ajuta mediul de afaceri, în vederea evitării insolvenţei sau, mai rău, a falimentului. “În România, în primele şapte luni din 2022, numărul firmelor care au intrat în insolvenţă a crescut cu peste 11%, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent. Coaliţia PNL-PSD-UDMR are posibilitatea, în acest moment, să aducă o reparaţie tuturor persoanelor afectate de această măsură, având în vedere că ordonanţa prin care s-a introdus supraimpozitarea se discută în Parlament“, a completat vicepreşedintele PMP.
PMP subliniază actualei guvernări că principala lor preocupare, la acest moment, trebuie să fie menţinerea locurilor de muncă prin reducerea taxării muncii şi atragerea de fonduri europene pentru susţinerea economiei.