Senatul a adoptat, miercuri, cu 91 de voturi pentru, 22 împotrivă şi 4 abţineri, majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Printre indemnizațiile care ar putea fi majorate se numără cele ale parlamentarilor, miniștrilor, primarilor sau președinților de consiliile județene sau locale. În urmă cu câteva ore, Curtea Constituţională a decis că majorările salariilor demnitarilor sunt neconstituționale. Senatul este primă Cameră sesizată, astfel că votul final va fi dat de Camera Deputaţilor.
Parlamentarii au modificat ordonanța în care erau exceptați demnitarii și aleșii locali, introducând un amendament prin care majorează indemnizațiile acestora. Amendamentul a fost propus de UDMR și prevede majorarea indemnizațiilor pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică de la 1 noiembrie 2022 și majorarea cu 25% a salariilor şi sporurilor personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ şi Administraţiei Prezidenţiale, relatează Digi24.
CCR a decis, tot miercuri, că majorările salariale din sistemul public care urmau să se aplice demnitarilor, președinților de Consilii Județene, primari, parlamentari sunt neconstituționale.
USR sesiza în cele două solicitări că proiectele de legi adoptate de Parlament nu respectă principiul bicameralismului și încălca procedurile parlamentare de adoptare a legilor. De asemenea, iniţiatorii nu au indicat de unde vor fi luaţi banii, adică sursa de finanţare pentru acoperirea cheltuielilor bugetare ce ar fi decurs din aplicarea noilor măsuri.