Noua Sală Polivalentă de la Unirea a fost astăzi recepționată din punct de vedere ethnic iar complexul urmează să fie deschis tuturor evenimentelor sportive și iubitorilor de sport. Potrivit președintelui Radu Moldovan, proiectul își arată utilitatea, noul complex sportive urmând să găzduiască în perioada 29 septembrie-1 octombrie turneul international de handbal feminine TROFEUL CARPAȚI, la Bistrița fiind aștepate naționalele Austriei, Spaniei, Serbiei și, evident cea a României antrenată de Florentin Pera. Selecționerul Florentin Pera a anunțat că din lotul României vor face parte și jucătoare ale Gloriei 2018, fiind vorba de Yuliya Dumanska, Nicoleta Dincă, Sonia Seraficeanu, Bianca Bazaliu, Cristina Laslo și Laura Pristăvița. Prima acțiune a naționalei este controlul medical din 18 și 19 septembrie de la Institutul National de Medicină Sportivă din București.
RADU MOLDOVAN, președinte CJ BN: O investiție ce va putea susține, clădi și crește următoarele generații de sportivi. O Sală Polivalentă în care toți sportivii se vor putea întrece în competiții acerbe, transformând județul nostru în Capitala Sportului!
REAMINTIM CĂ:
Construcția a fost realizată printr-un concept original arhitectonic al firmei constructoare: Grupul FRASINUL. Pe frontispiciu, noua construcție este poavazată cu drapelul României, iar în holul principal de la intrare a fost amplasată o pictură uriașă a artistului plastic Mirela Trăistaru, o combinație de motive populare transilvane și sportive în diferite ipostaze. Sursa de Finanțare: Proiectul este derulat de Guvernul României prin Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) prin Compania Națională de Investiții (CNI) și din Bugetul Local al Consiliului Județean BN.
Finanțare de la Guvernul României: 107.946.387 lei (21.8 mil. euro)
Finanțare de la Consiliul Județean BN
Asigurare utilități: 7.3 mil. lei
Colectare torenți: 8.6 mil. lei
Valoare Parcare: 11.3 mil. lei
Total finanțare Consiliul Județean BN: 27.2 mil. lei (5.5 mil. euro)
Total finanțare Guvernul României + CJ BN: 135.1 mil. lei (27.3 mil. euro)
Constructor: Frasinul SRL și Proiectanți S.C. DICO și ȚIGANAS birou de proiectare S.R.L. Cluj-Napoca , Someș Top Grup SRL
Semnarea contractului: 18 octombrie 2019
Detalii importante:
Corp clădire Sală Polivalentă – are 7.350 mp;
3007 locuri în Sală (dintre care 438 VIP, 18 persoane cu dizabilități, 20 locuri masa presei)
659 piloți și 97 de pahare prefabricate;
Suprafața întregului complex va fi de 30.166 mp (3 hectare)
*urmează să fie achiziționat un sistem fotovoltaic, pentru sustenabilitatea funcționării complexului sportiv și reducerea costurilor.
Descrierea Complexului Sportiv Unirea
Terenuri exterioare de sport (- Handbal/Fotbal ; – Baschet – Tenis, – Pista alergare 8 culoare: 132 ml lungime, 12 m lățime, – Clădire-anexă cu toate dotările necesare pentru funcționalitatea terenurilor exterioare.
Parcare- În total 477 locuri – dintre care 18 locuri mașini electrice și 100 de locuri pentru biciclete.
Minihotel: 30 de camere cu câte 2 locuri în cameră, dispuse pe 3 etaje (fiecare etaj are câte 10 camere), cu baie proprie.
Accesul celor patru categorii de spectatori (public, sportivi, administrație/media și VIP)
Sportivii, antrenorii și arbitri își dezvoltă activitățile la nivelul parterului având la dispoziție vestiare, săli de recuperare, grupuri sanitare, sală de forță, cabinete medicale precum și o sală de antrenament și depozite pentru echipamente sportive.
Din zona de vestiare se poate accesa etajul 2 unde vin amplasate mai multe încăperi în care se pot desfășura activități sportive într-un număr restrâns de persoane, în afara competițiilor sportive, cum ar fi: balet, dans modern, karate, judo, etc. Aceste săli au un caracter multifuncțional și pot fi folosite și pentru altfel de activități, cum ar fi cluburile sportive, săli de ședințe, întruniri.
Administrația își desfășoară activitatea tot la nivelul parterului. Pentru administrație s-au prevăzut câteva birouri și vestiare cu grupuri sanitare și o cameră de control și supraveghere video a clădirii.
La etajul 2 este asigurată o cabină tehnică (regie) care include și punctul de comandă pentru pompieri. De aici se va face regia (sonorizare, lumini, transmisiuni) pentru diverse evenimente.
Presa media își desfășoară activitatea la parter și pe primul rând de gradene fixe, unde se amenajează 20 până la 40 de locuri destinate presei media, în funcție de eveniment.
Pentru conferințele de presă cu sportivii s-a amenajat o sală de conferințe la nivelul parterului. (lângă sala de conferințe este amenajat un spațiu de lucru pentru presă).
Transmisiunile live se vor face direct din sală din locurile special amenajate pentru cameramani.
Persoanele VIP au acces direct de la parter la etajul 2. La parter sunt întâmpinați la recepție iar hainele le pot lăsa la garderoba de la etajul 2, amplasată în proximitatea lojelor VIP (accesul se poate face pe scări sau cu liftul) și de asemenea pot beneficia de bar, zona de restaurant (190 de locuri) sau zone mai retrase de discuție precum și de săli de conferință care pot fi închiriate.
Publicul deține cea mai mare suprafață din clădire, accesul lor se realizează la nivelul parterului printr-un hol amplu cu deschidere pe doua niveluri, deservit de scări monumentale care conduc publicul la etajul 1 al clădirii de unde se intra în sală, coborand pe gradene la cele 12 sectoare destinate spectatorilor.