Deputații bistrițeni PSD, Daniel Suciu și Bogdan Ivan au anunțat zilele trecute că au operat modificări la Legea 194/2011. Evident, deocamdată, este vorba doar de draftul prevederilor, care urmează să fie votate de parlamentari. Proiectul va suferi modificări în urma dezbaterilor factorilor decizionali. Noua lege le dă dreptul polițiștilor să desfășoare controale inopinate la școli sau la evenimente atunci când se bănuiește că acolo se consumă droguri. În cadrul acestor controale, polițiștii pot inclusiv să îi testeze pe cei prezenți.
În acest context, inițiatorii draftului, Daniel Suciu și Bogdan Ivan au descris întreaga situație a consumului și traficului de droguri care a explodat în Bistrița-Năsăud, fapt care va avea drept consecință ani grei de pușcărie pentru dealerii de droguri, dar și o creștere a numărului de centre de dexintoxicare ce să fie administrate de stat.
De altfel, deputatul Daniel Suciu a spus că, deși, foarte mulți directori de școli și chiar profesori refuză să vadă realitatea dură, cea de lângă ei, asta pentru nu avea ”bătăi de cap”, situația este cunoscută: ”Da, în școlile din Bistrița se consumă droguri, iar ele sunt aduse chiar de elevi, așa numitele săgeți”, a punctat Suciu. El a mai precizat că, în Bistrița există mai multe localuri ale căror patroni închid ochii la consumul de droguri, asta pentru a-și păstra clientela”.
A primit mesaje de amenințare
Asta a spus deputatul Daniel Suciu, mesajele fiind de o agresivitate ieșită din comun: ” Sunt amenințări directe și asumate, ele nu vin de pe conturi false. Unul dintre ele este de-a dreptul înspăimântător: SPER SĂ ÎȚI VEZI COPIII CU SERINGA ÎN VENE. Sunt sigur că nu am să îi văd, dar avem nevoie de aceste modificări. Draftul nostru a generat o o adevărată emulație publică în jurul subiectului, ceea ce e foarte bine. Am fost felicitați dar și înjurați, amenințați, dar, important este că am reușit să scoatem societatea românească din letargie , din indiferența ei proverbială”, a conchis Daniel Suciu.
VIDEO: AICI http://https://fb.watch/fz-Zbl_oBb/
Ce mai cuprinde draftul?
Școlile și organizatorii de evenimente considerate „zone de risc” au obligație de a asigura punerea în aplicare a acestor măsuri. Mai mult, dacă directorii școlilor sau organizatorii de evenimente încearcă să împiedice controlul riscă înschisoare de la 1 la 5 ani.
De asemenea, refuzul persoanelor de a se supune testării în cadrul controlului operativ inopinat constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 1 la 5 ani, se mai arată în draft.
„Consumul produselor susceptibile de a avea efecte psihoactive cunoaște o amploare deosebită. Societatea civilă a semnalat numeroase derapaje în școli, licee, universități, în baruri sau cluburi sau la numeroase evenimente organizate în aer liber sau în diverse locații. Pentru stoparea acestui fenomen e nevoie de un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei zone de risc și de implementarea unui astfel de plan.
E nevoie de a se asigura și aplicarea unui astfel de plan și de a verifica dacă se respectă, în caz contrar, persoanele vinovate să răspundă din punct de vedere penal. Sunt extrem de importante din perspectiva prevenției și controalele inopinate în astfel de zone, inclusiv testarea cu mijloace omologate. Astfel de controale nu au un cadru legal pentru desfășurarea acestora, fapt pentru care o atare intervenție legislativă este binevenită”, se motivează modificări în draftul proiectului.