ZIUA MUNTELUI sărbătorită prin acțiuni de ecologizare pe valea Ilvelor și la Sângeorz Băi. Aici a fost prezent și subprefectul Ioan Zăgrean

Ziua Muntelui a fost stabilită în România pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Această zi marchează data tradițională a încheierii pășunatului anual.
Ziua Muntelui a fost sărbătorită în mai multe școli din Bistrița-Năsăud, mai precis în cele de pe valea Ilvelor dar și la Sângeorz Băi. În acest context, elevi din Ilva Mică, Ilva Mare, Lunca Ilvei și Sângeorz Băi au strâns gunoaiele aruncate pe pârîurile din această zonă și au învățat să selecteze deșeurile. La acțiunea care s-a desfășurat sub motto-ul ”Împreună facem munții mai curați” a participat subprefectul Ioan Zăgrean, directorul ADI Deșeuri, Cristian Niculae, dar și primarii din Sângeorz Băi, Cătălin Bota, cel din Lunca Ilvei, Flaviu Lupșan, dar și Octavian Cicșa de la Ilva Mare.  Prezent a fost și întemeietorul Grupului de firme MIS Grup, Emil Iugan.
În acest context, subprefectul Ioan Zăgrean le-a transmis elevilor prezenți la această acțiune că, această ecologizare reprezintă un important pas spre un mediu înconjurător mai curat, spunându-le, totodată, să nu uite că sunt români: ” Iubiți-vă țara și să o faceți mai curată”.
IOAN ZĂGREAN: Ziua Muntelui a fost stabilită în calendarul autohton pe data de 14 septembrie, prin lege, încă din 2002, pentru a atrage atenția asupra problemelor și potențialului pe care îl prezintă zonele montane. Cel mai frumos mod de a sărbători muntele a fost prin acțiunea pe care am reușit să o desfășuram, astăzi, intitulată “Împreună facem munții curați” unde alături de reprezentanți ai administrației județene am redescoperit frumoasele văi ale județului, Valea Strâmba, Valea Ilvelor, și văile din împrejmuirea orașului Sângeorz-Băi. M-am bucurat că acțiunea a fost una mai mult de celebrare a muntelui decât de ecologizare, semn că oamenii au înțeles că muntele este un dar pe care trebuie să îl ocrotim.

 

Cu ocazia Zilei Muntelui, Școala Gimnazială Ilva Mare a desfășurat activități locale de protejare a mediului înconjurător, activități cuprinse în cadrul Proiectului Erasmus “TOGETHER FOR A BETTER WORLD” în care sunt implicate școlile 26 Haziran Ortaokulu (Turcia) și Szkoła Podstawowa w Jabłonicy (Polonia). De altfel, fiecare școală parteneră a desfășurat astfel de activități pentru un mediu mai sănătos și astfel pentru “o lume mai bună”.

“Alături de noi am avut invitați pe domnul primar Octavian Stelian Cicșa, domnul viceprimar Ionel Tomi, domnul subprefect Ioan Zăgrean, domnul Emil Iugan – președintele Filialei Bistrița-Năsăud a Forumului Montan din România, domnul primar Cătălin Bota din Sângeorz-Băi.

Cu această ocazie, elevii au fost informați cum să colecteze deșeurile selectiv, astfel încât să contribuim la păstrarea frumuseților naturii, mai ales că zona noastră este o zonă montană, deosebită din toate punctele de vedere.

După activitatea de informare, elevii împreună cu învățătorii și diriginții au desfășurat o activitate de ecologizare”, ne-a transmis directorul Școlii Gimnaziale Ilva Mare, prof. Dana Pop.

Această activitate nu s-ar fi putut desfășura fără implicarea cadrelor didactice – director Dana Pop, Emilia Cîrdan, Florica Rus, Gabriela Moldovan, Ionela Dănilă,  Anuța Gălan,  Silvia Buta, Alexandra Zavaschi, Paul Someșan,  Iulica Pop,  Ana Ignat, Ionel Cîrdan, Ionel Balea -, a elevilor, dar și a părinților care sprijină instituția de învățământ în toate proiectele derulate.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts