După inaugurarea noului Castel Teleki, monument istoric reabilitat de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud după 4 ani de reconstrucție, au apărut multe comentarii în care se spunea că, urmașii familiei de conți Teleki ar urma să revendice castelul abia după ce acesta a fost reabilitat, costul investiției ridicându-se la peste 5 milioane de euro. Ultimul proprietar al castelului Teleki a fost un roman din Șieuț- Dumitru Dumbrăvan. El a revendicat în 2010 întreaga proprietate în baza unui act original din anul 1875. Străbunicul său, Petre Diniosie Câmpan, a primit sub formă de amanet castelul contra sumei de 100 de florini aur
Ce am aflat în urmă cu 10 ani în urmă?
Că un sătean din Șieuț, pe numele lui Dumitru Dumbrăvan din Şieuţ a revendicat castelul aproape dărâmat şi 11 de hectare de păşuni şi fânaţe în baza unui act original întocmit în anul 1875. Practic, se spunea că, averea conţilor Teleki a fost amanetată românului Petre Diniosie Câmpan contra a 100 de florini aur de contesa Ivona Teleki.
În vîrstă de 70 de ani atunci , Dumbrăvan ar fi urmaşul direct al celui căruia, ultima contesă Ivona Teleki, i-a amanetat domeniul în anul 1875, contra sumei de 100 de florini de aur. Povestea este una cât se poate de interesantă şi ciudată, asta pentru că este vorba de domeniile ce-au aparţinut cândva contelui Eduard Teleki şi care au ajuns la doar cinci ani de la moartea sa în mâinile lui Petre Dionisie Câmpan, străbunicul lui Dumbrăvan, proaspăt întors din Statele Unite ale Americii cu o avere considerabilă.
Actul care dovedea amanetarea a stat îngropat din 1914 până în 1948
Actul doveditor a fost încheiat în data de 1 Decembrie 1875 şi a stat îngropat în pământ într-o lădiţă specială din anul 1914 şi până în 1948, două războaie mondiale trecând peste ea: ” Ăsta a fost un mare secret al familiei noastre”, povestea în 2010, Dumitru Dumbrăvan. „După ce a venit din America străbunicul meu, la ceva vreme, contesa o rămas singură, no înţelegeţi dumneavoastră cum vine asta, şi străbunicul meu i-a propus să îi acopere datoriile mari pe care le avea doamna contesă în schimbul domeniului şi a castelului care să le pună gaj”, susținea bătrânul Dumbrăvan. Doar actul a mai rămas să dovedească că familia Dumbrăvan din Şieuţ este unica moştenitoare a domeniilor Teleki. Cel puţin asta arată actul de amanetare încheiat pe data de 1 Decembrie 1875.
Prin 1995, Dumitru Dumbrăvan începea să facă primele demersuri pentru legalizarea respectivului document, actul fiind legalizat pe data de 5 decembrie 1995, copia de legalizare având numărul 582… „Vom iniţia toate demersurile necesare pentru a rezolva această problemă, sigur aşteptând să vedem dacă există moştenitori din partea familiei Teleki, dar trebuie să spun că actul respectiv demonstrează indubitabil că Dumitru an este singurul şi unicul proprietar al domeniilor Teleki din această zonă”, explica în 24 iulie 2010, avocatul Nicolae Tiberiu Kozak.
Și totuși…
În anul 1999, terenurile aferente castelului Posmuş precum şi parcul aferent au fost preluate de către Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud. Cu toate acestea, abia după 2012, adică după alegerea în funcția de președinte a lui Radu Moldovan, castelului i se va face dreptate, după ce a fost ”depopulat” de tot ceea ce era în interior după 1946 și va deveni sediu unui IAS (n.red. – Întreprindere Agricolă de Producție), iar după Revoluția din 1989 va deveni doar o clădire nebăgată de nimeni în seamă… Acum toate sunt altfel..
Așadar, reamintim : Castelul Teleki din localitatea Posmuş, care în ultimii patru ani a trecut prin ample lucrări de reabilitare printr-un proiect cu fonduri europene câştigat de CJ Bistriţa-Năsăud, îşi deschise porţile pentru vizitatori începând de vineri, printr-un festival ce va combina arta contemporană cu teatrul, filmul, muzica şi arta culinară.
Cu prilejul redeschiderii Castelului Teleki, la Posmuş s-a organizat, timp ce trei zile, festivalul ArtCast Teleki, care îşi propune să faciliteze implicarea societăţii civile în salvarea, protejarea şi revitalizarea vieţii culturale din jurul acestui obiectiv turistic. Vineri, 9 septembrie, deschiderea oficială a festivalului a fost marcată prin vernisarea a şase expoziţii, una dintre acestea cu fotografii din arhiva AGERPRES reprezentând reşedinţele Familiei regale a României.
PS: Articolul despre ultimul proprietar al castelului TELEKI din Posmuș, comuna Șieu, l-am publicat în data de 24 iulie 2010 în ziarul ADEVĂRUL cu titlul de Castelul conţilor Teleki de la Posmuş este revendicat în baza unui act din 1875