Subprefectul Ioan Zăgrean a participat astăzi la Visuia, comuna Miceștii de Câmpie, la Hramul cu “Nașterea Maicii Domnului”, la Mănăstirea- Biserica greco-catolică din localitate. Sfânta liturghie a fost oficiată de Pr. Flavius Florea – Vicar Administrativ și Pr. Liviu Ursu – Vicar Judecătoresc alături de preotul paroh Ioan Bande. Răspunsul la Sfânta Liturghie a venit de la Corul ”Sanctus Spiritus” al Bisericii Greco-Catolice ”Buna Vestire” din Bistrița, la Visuia fiind prezent și fostul paroh al Protopopiatului Bistrița, preotul Vasile Frișan. Nu a lipsit nici primarul comunei Miceștii de Câmpie, Ioan Becan.
Ioan Zăgrean: Zi plină de revărsarea bunătății Domnului am petrecut astăzi în Parohia Visuia din comuna Miceștii de Câmpie, la Hramul “Nașterea Maicii Domnului”. Sfânta liturghie a fost oficiată de Pr. Flavius Florea – Vicar Administrativ și Pr. Liviu Ursu – Vicar Judecătoresc alături de preotul paroh Ioan Bande, care cu grijă și iubire de oameni păstorește peste enoriașii de la Visuia. Cuvântul de învățătură împreună cu răspunsul la Sfânta Liturghie a Corului “Sanctus Spiritus” de la Biserica Greco-Catolică “Buna Vestire” au creat un adevărat prag spre mântuire, tuturor celor prezenți.
1 Comment
Motto:
”Printre crestele deluroase scunde, prelungite și cu văi serpentiforme ale Câmpiei Transilvaniei, pe o pantă domoală cu înclinare sud-vestică a satului Visuia, stăruie o mică dar atrăgătoare, îmbietoare și purificatoare mănăstire greco-catolică , ce poartă Hramul Naşterii Maicii Domnului.”
( Livius Gubesch: în revista ”Viața Creștină”, Cluj-Napoca).
Asadar, îafară de mănăstirea ortodoxă de la Piatra Fântânele, în judetul Bistrita-Năsăud mai există o mănăstire cu hramul Naşterea Maicii Domnului. Este vorba despre mănăstirea greco-catolică din satul Visuia, comuna Miceştii de Câmpie.
Inițiativa construirii mănăstirii au avut-o frații de sânge călugări Ieromonah Arieșan Iacob Ioan și Ieromonah Arieșan Gheorghe Grațian, născuți în Visuia si care au intrat în 1942 în noviciatul bazilian de la Obreja-Blaj apoi la Bixad, dar în 1948, odată cu scoaterea Bisericii Greco-Catolice în afara legii și a persecuției, după diferite arestări, condamnări și rețineri din cauza credinței lor, s-au reîntors la Visuia, deschizând un atelier de tâmplărie particular. Aici și-au construit si casa în care au locuit tot restul vieții și pe care ei o considerau mănăstire clandestină, cu program religios. După Revoluția din 1989, cei doi călugări ai Ordinului Sfântului Vasile cel Mare (O.S.B.M.) și-au intensificat activitatea pastorală , astfel că si-au transformat atelierul lor de tâmplărie într-o capelă, care la 25 noiembrie 1992 a fost sfințită. Tot în anul 1992 au început transformarea casei lor în mănăstire și transformarea capelei într-o biserică cu trei turnuri. Construcția acesteia s-a finalizat în 1995. Prin urmare, în anul 1995 a avut loc sfințirea mănăstirii în duminica dinaintea Nașterii Maicii Domnului, de către Înalt Preasfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Lucian Mureșan. Asadar, Mănăstirea Visuia a fost prima mănăstire greco-catolică din România recunoscută după 1990 de Statul Român, rod al activității din perioada de persecuție.