Aquabis a investit în comuna Șanț o sumă uriașă în rețeaua de apă și canalizare, la finalul investiției fiind inventariate numai puțin de 750 de branșamente. Cu toate acestea, directorul general al Aquabis SA, Ion Șandru, a confirmat faptul că, din cele 750 de branșamente, doar pe 99 este furnizată apa: 80 în Șanț și 19 în satul Valea Mare. În ceea ce privește situația canalizării, aceasta este și mai proastă, numărul de branșamente fiind extrem de mic.
Situația de la Șanț nu este una singulară, dar specială, dat fiind refuzul sătenilor de-a de branșa la sistemul de apă și canal administrat de Aquabis, doar că nu putem uita de situația de la Telciu. Acolo o mare parte din săteni refuză să încheie contracte cu Aquabis, cerând ieșirea din ADI Apă-Canal și înfiinșarea unei firme locale pentru administrarea rețelelor de apă și canalizare. După un an de scandaluri începute în vara anului trecut, Telciul rămâne, deocamdată, în ADI Apă-Canal și vrea să predea către Aquabis instalațile de apă și canalizare.
De ce nu se aplică legea?
Situația de la Șanț sau scandalurile de la Telciu vin în contextul în care există o lege care obligă românii să se racordeze la utilități dacă acestea există în zonă și nu dețin instalații proprii de epurare. E vorba de LEGEA nr. 241 din 22 iunie 2006 (*republicată*) privind serviciul de alimentare cu apă și de canalizare. Astfel, cei care nu se branșează riscă amenzi de la Garda de Mediu și autoritățile locale.
Ce a făcut Aquabis?
Aquabis a luat măsura de a emite factură tuturor, indiferent dacă beneficiază sau nu de aceste servicii. Astfel, oamenii din toate comunele cu apă și canalizare care refuză să se racordeze vor plăti pentru servicii. Potrivit lui Ion Șandru, Aquabis a trimis într-o primă etapă, notificări cu termene pentru racordare. De cele mai multe ori aceste notificări au avut efectul scontat, iar oamenii s-au racordat la utilități.