Facebook Youtube
Search
Close
  • Acasa
  • POLITICA
    • Politica externa
    • Istorie Politica
  • EVENIMENT
    • REPORTAJ
  • SOCIAL, SOCIETATE
    • ADMINISTRAȚIE LOCALĂ
    • Afaceri locale
    • Comune
      • Telciu
    • Cultura-Tineret-Invatamant
    • ECUMENICA
    • SPORTURI
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • BECLEAN
  • NASAUD
Menu
  • Acasa
  • POLITICA
    • Politica externa
    • Istorie Politica
  • EVENIMENT
    • REPORTAJ
  • SOCIAL, SOCIETATE
    • ADMINISTRAȚIE LOCALĂ
    • Afaceri locale
    • Comune
      • Telciu
    • Cultura-Tineret-Invatamant
    • ECUMENICA
    • SPORTURI
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • SONDAJE DE OPINIE
  • BECLEAN
  • NASAUD
Home»CONSILIUL JUDETEAN»Noul Castel Teleki de la Posmuș, comuna Șieu, inaugurat astăzi în prezența a doi miniștri și a vicepremierului Kelemen Hunor
CONSILIUL JUDETEAN

Noul Castel Teleki de la Posmuș, comuna Șieu, inaugurat astăzi în prezența a doi miniștri și a vicepremierului Kelemen Hunor

Alin CordosBy Alin CordosSeptember 9, 2022No Comments6 Mins Read
Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Share
Facebook Twitter LinkedIn Pinterest Email

Noua bijuterie arhitectonică intrată în patrimoniul Complexului Muzeal Județean și-a deschis astăzi porțile în prezența a vicepremierului Kelemen Hunor dar și a doi minștri din cabinetul Ciucă: Lucian Romaşcanu, ministrul Culturii și ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene,  Marcel Boloş.

Alături de gazdă, președintele Consiliului Județean Radu Moldovan, au venit senatorul Ioan Deneș, Nicolae Moldovan, primar Beclean, deputații Daniel Suciu și Bogdan Ivan, prefectul Mica Oprea, subprefecții Ioan Zăgrean și Decsei Atilla, primarii văii Șieului dar și din alte comune din județ, șefii instituțiilor de forță, directori de deconcentrate

Slujba de binecuvântare a fost oficiată de IPS Andrei Andreicuț și un sobor de preoți din care au făcut parte cei trei protopopi: Ioan Dâmbu (Năsăud), Alexandru Vidican (Bistriţa) şi Cristian Dragoş (Beclean). Invitaţi au fost şi pastori de la cultul reformat, romano-catoloc şi evanghelic.

Radu Moldovan, președinte CJ BN: ” Vreau să-i mulţumesc bunului Dumnezeu că ne-a îngăduit să fim cu toţii aici pentru a participa la inaugurarea şi redarea vieţii acestui minunat monument arhitectonic într-unul dintre cele mai frumoase din ţară. Are o istorie lungă. E un moment de sărbătoare şi vă rog să-mi permiteţi să folosesc acest prilej să le mulţumesc tuturor colegilor mei care au fost implicaţi în derularea acestui proiect. De asemenea, aş vrea să mulţumesc SC Utilitas, SC Euras – pe parte de proiectare şi, în mod special, celor care au lucrat, celor de la Lucicor, cei care au făcut o lucrare de foarte bună calitate şi merită aprecierea şi mulţumirile, cel puţin ale mele, dar cred şi a tuturor celor care vor desfăşura sau vor vizita acest castel. Aş continua să le mulţumesc tuturor celor care s-au implicat, să vă mulţumesc dumneavoastră, celor de aici, că înnobilaţi acest eveniment, să le mulţumesc celor trei membri ai Guvernului care, deşi au agende încărcate, au făcut un efort să fie astăzi alături de noi, vă mulţumesc foarte mult, în numele meu şi a cetăţenilor din judeţul Bistriţa-Năsăud, prezenţa dumneavoastră ne onorează”

Despre noul castel, Radu Moldovan a apreciat că va fi un real punct de atracţie turistică în următoarea perioadă:  ” Toate spaţiile acestui ansamblu sunt amenajate pentru a găzdui un centru cultural unde vor fi desfăşurate, sunt convins, foarte multe evenimente. Sunt convins că toată comunitatea din această zonă – Posmuş – va avea o viaţă mult mai bună din punct de vedere cultural decât ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani, pentru că vor fi organizate expoziţii, ateliere de creaţie artistică, spaţii cu tematică cultural-artistice şi spaţii muzeistice”.

Vicepremierul Kelemen Hunor: „Grija şi preocuparea pentru patrimoniul construit sunt extrem de importante şi domnul preşedinte Radu Moldovan arată de foarte multe ori că se întoarce de foarte multe ori către patrimoniul cultural. Patrimoniul construit, la fel de important, pentru că ne defineşte pe noi toţi, face parte din identitatea noastră, identitate complexă aici în Transilvania – nu trebuie s-o subliniez eu, ştim fiecare dintre noi – şi, bineînţeles, acest respect faţă de patrimoniu, indiferent în ce perioadă a fost construit acest castel, indiferent cui i-a aparţinut la început – familiei Teleki – şi indiferent ce multe transformări s-au întâmplat din secolele de la construirea acestui castel, în acest moment el este reconstruit, renovat şi are o nouă destinaţie, o destinaţie nobilă, o destinaţie extrem de importantă, devine un centru cultural, devine un centru de creaţie, devine un loc pentru iubitorii de cultură, ceea ce este cel mai important. În secolul XXI, când în foarte multe locuri acest secol a început destul de dificil, a început cu multe provocări, cu multe conflicte, şi cu o modă extrem de periculoasă, spun eu, moda anulării culturale. Această modă devine chiar o ideologie, la noi, în Europa centrală, în Europa de Est, nu se şterge nimic din istorie, nu se poate şterge nimic, nu se poate şterge memoria”

Ministrul Culturii, Lucian Romaşcanu : „Vreau să-l felicit pe domnul preşedinte pentru ceea ce face. Există trei piloni pe care se sprijină cultura, inclusiv patrimoniul cultural. Este Ministerul Culturii care are programe, care face politici publice, există sectorul privat care trebuie să fie încurajat să se implice în cultură – şi în zona patrimoniului avem exemple, Palatul Ştirbei de la Bucureşti, Palatul Bragadiru în administrare privată, în proprietate privată, foarte frumos conservate şi restaurate – dar şi autorităţile locale care trebuie să înţeleagă – aşa cum spunea Hunor, „Omul sfinţeşte locul” la Bistriţa, şi nu numai. Aici autorităţile locale înţeleg că fără cultură lucrurile celelalte s-ar putea să nu aibă trăinicie. Nu pot decât să promit că voi fi alături de orice îşi doreşte să investească în cultură, iar Ministerul Culturii va încerca să fie şi mai eficient, şi mai proactiv şi, poate, şi mai finanţat pentru ceea ce este nevoie”.

 

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş: „Oriunde pui degetul pe proiecte europene, fie că discutăm de proeicte de infrastructură rutieră, fie că discutăm de proiecte de patrimoniu, de unităţi şcolare sau unităţi spitaliceşti, în toate aceste lucruri şi în toate aceste proiecte de investiţii, s-au făcut şi se fac cu fonduri europene. De aceea, Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, în topul naţional, ocupă un loc fruntaş în absorbţia fondurilor europene, trecând oarecum peste toate greutăţile pe care le-au avut de-a lungul timpului, au reuşit să facă lucruri minunate în judeţ şi mai ales să dezvolte poiecte care sunt de consistenţă pentru dezvoltarea viitoare a judeţului Bistriţa-Năsăud”.

Reabilitarea și restaurarea Castelului Teleki din localitatea Posmuș, județul Bistrița-Năsăud

 

Valoarea totală a proiectului: 25.570.231,36 lei (5.2 mil euro)

18.512.874,83 lei, FEDR ;

2.831.380,86 – Guvernul României -Buget național;

435.597,05 lei- Consiliul Județean BN- cheltuielile eligibile;

3.790.378,62 lei- Consiliul Județean BN- cheltuieli neeligibile.

Sursa de finanțare: POR 2014/2020

Constructor: S.C. EURAS S.R.L. , subcontractant LUCICOR PROD SRL (lucrările de construcție) și S.C. UTILITAS CCPDRPC SRL (servicii de proiectare)

Durata Contractului: 3 ani, 9 luni și 18 zile;

 

Obiectivul general al proiectului: păstrarea și valorificarea patrimoniului cultural al judeţului Bistrița-Năsăud și a identității culturale prin restaurarea, reabilitarea și redarea imaginii originale a castelului Teleki din Posmuş și atragerea de vizitatori.

Obiective specifice:

Restaurarea, reabilitarea și protejarea castelului Teleki;

Amenajarea curții interioare a castelului;

Asigurarea dotărilor interioare necesare;

Crearea unor spații destinate activităților artistice și culturale deschise publicului vizitator;

Includerea Castelului Teleki (în totalitate) în circuitul turistic;

Promovarea Castelului Teleki prin activități specifice de marketing;

Promovarea patrimoniului cultural al județului Bistrița-Năsăud și a identității culturale;

Digitizarea obiectivului Castel Teleki.

 

Lucrările executate:

lucrări de consolidare (fundații, ziduri, planșee, bolți, șarpante), izolații, înlocuirea învelitorilor și a sistemului de conducere a apelor pluviale, canalizarea acestora; dezafectarea instalațiilor (interioare și exterioare), introducerea de instalații noi, refacerea finisajelor, înlocuirea pardoselilor, înlocuirea tâmplăriei, restaurarea componentelor artistice din piatră, fier forjat.

*INFO Castelul, în urma restaurării și reabilitării, va fi deschis publicului larg și vizitatorilor, devenind destinație turistică, spațiile ansamblului sunt amenajate pentru a găzdui un centru cultural.

Principalele destinații ale spațiilor vor fi acelea de spații expoziționale, ateliere participative de creație artistică și etnografică, spații pentru conferințe cu tematică cultural-artistică, spații muzeistice.

 

 

Share. Facebook Twitter Pinterest LinkedIn Tumblr Email
Alin Cordos
  • Website
  • Facebook

Related Posts

VIDEO- Drumul Județean 173, pe tronsoanele Șieu-Teaca, Teaca-Ocnița, a fost astăzi inaugurat oficial

September 7, 2023

Peste 190.000 de pubele vor ajunge în Bistrița-Năsăud. Contractul a fost semnat astăzi la București. Aici au fost prezenți: Radu Moldovan, ministrul Bogdan Ivan, deputatul Daniel Suciu, Monica Săsărman și directorul ADI Deșuri, Cristian Niculae

September 1, 2023

Dacă se aplică noile măsuri fiscale, unele instituții de cultură vor avea probleme serioase. Biblioteca Județeană GEORGE COȘBUC ar putea fi una din instituțiile vizate. Toate instituțiile de cultură cu mai puțin de 50 de angajați vor trece printr-un proces de reorganizare, desființare, comasare sau fuzionare

August 16, 2023

S-a semnat contractul pentru montarea de panouri fotovoltaice la marii consumatori ai societății Aquabis

August 16, 2023
Add A Comment

Leave A Reply Cancel Reply

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Casa cu Bere
Recent Posts
  • Șieu Odorhei are capelă mortuară nouă. Sființirea lăcașului a fost făcută de IPS Andrei Andreicuț. Primarului Sorin Sfintean i-a fost oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni- VIDEO
  • Fotbal, liga a III-a: Gloria Bistrița vs Unirea Alba Iulia, vineri, 22 septembrie, ora 17.00. Adrian Falub: ” Cred că suntem obligaţi să câştigăm acest meci pentru că trebuie să rămâne acolo sus, avem nevoie de puncte”- VIDEO-
  • Incidentul aviatic de la Herina nu se confirmă!
  • VIDEO: Un medic stomatolog, George Dumitrescu ar putea fi candidatul AUR la primăria Bistrița. El este și coordonatorul organizației municipale AUR!
  • 23 – 30 septembrie – Săptămâna Europeană a Sportului
Recent Comments
  • Iuliu on Au început mișcările și reorientările politice! Robert Sighiartău forțează o excludere din PNL? Ultimele sale declarații au înfuriat conducerea liberală. Ionuț Stroe: ”Domnul Sighiartău nu mai reprezintă de mult poziţia oficială a PNL”
  • Iuliu on BISTRIȚA: Unul din liderii liberali, Ioan Adrian Veștea, confirmă amânarea reorganizării administrative-teritoriale până după alegerile din 2024: ”Sper ca viitorul Parlament să creeze cadrul legal necesar acestui demers, acum nefiind posibil acest lucru”- VIDEO
  • Iuliu on BLOCUL DEMOCRATIC PSD-PNL. Negocieri secrete între cele două partide pentru strategia electorală din 2024: liste și candidați comuni la toate alegerile interne, inclusiv la palatul Cotroceni
  • Toni on Subprefectul Ioan Zăgrean, prezent la Sângeorz Băi la deschiderea noului an școlar. Aici a ajuns și președintele Radu Moldovan
  • instapress.ro on MAIERU: Ziua Portilor Deschise la Centrul rezidențial pentru persoane vârstnice „Sfinții Zaharia și Elisabeta”. Cuvânt de învățătură al IPS Andrei, cel care a recitat și un poem scris de regretatul poet creștin Ion Alexandru.
Archives
  • September 2023
  • August 2023
  • July 2023
  • June 2023
  • May 2023
  • April 2023
  • March 2023
  • February 2023
  • January 2023
  • December 2022
  • November 2022
  • October 2022
  • September 2022
  • August 2022
  • July 2022
  • June 2022
  • May 2022
  • April 2022
  • March 2022
  • February 2022
  • January 2022
  • December 2021
  • November 2021
  • October 2021
  • September 2021
  • August 2021
  • July 2021
  • June 2021
Categories
  • 112
  • ACTUALITATE
  • ADMINISTRAȚIE LOCALĂ
  • advertising
  • Afaceri locale
  • ALEGERI 2024
  • ANALIZE-COMENTARII-EDITORIALE
  • Anchete
  • ARMATA, SERVICII SECRETE
  • BECLEAN
  • BISTRITA
  • CAIETE CULTURALE
  • Comune
  • CONSILIUL JUDETEAN
  • Cultura-Tineret-Invatamant
  • DIVERTISMENT
  • ECOLOGICA
  • ECONOMIE-AFACERI-FINANTE
  • ECUMENICA
  • EMISIUNI TV
  • EVENIMENT
  • FOTBAL
  • GLORIA 2018
  • INSTITUTIA PREFECTULUI
  • INVATAMINT
  • ISTORIE
  • Istorie Politica
  • ISU, POLITIE, JANDARMI
  • JUDETUL LA ZI
  • NASAUD
  • PALATUL CULTURII
  • POLITICA
  • Politica externa
  • REPORTAJ
  • REPORTAJE-OAMENI-LOCURI
  • SARBATORI
  • SINTEZE
  • SJU BISTRITA, SANATATE
  • SOCIAL
  • SOCIAL, SOCIETATE
  • SOCIAL-MEDIA
  • SONDAJE DE OPINIE
  • SPORTUL BISTRITEAN
  • SPORTURI
  • TELCIU
  • Telciu
  • TRADITII, FOLCLOR, CJC
Meta
  • Log in
  • Entries feed
  • Comments feed
  • WordPress.org
Editors Picks
Latest Posts

Subscribe to Updates

Get the latest sports news from SportsSite about soccer, football and tennis.

Contactați-ne

  • 0762 655 681
  • alincordos(at)yahoo.com
  • Bistrița, România

Link-uri rapide

  • Politică Locală
  • Administrație
  • Analize-comentarii

Link-uri utile

  • Poliția română
  • Prefectura Bistrița-Năsăud
  • Informații meteorolgice
Facebook

Ultima știre

Șieu Odorhei are capelă mortuară nouă. Sființirea lăcașului a fost făcută de IPS Andrei Andreicuț. Primarului Sorin Sfintean i-a fost oferit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni- VIDEO

September 21, 2023

Copyright ©2014 - 2022 Toate drepturile rezervate | Site realizat de by DoKyd

  • Politici de confidențialitate
  • Termeni și condiții