Comunicatul de presă al SC Aquabis SA vine pe fondul inundațiilor care se produc când plouă în Bistrița, cât mai ales a unui text pe care viceprimarul Sorin Hangan l-a publicat pe FB și, în care, susținea că problema este moștenită de 30 de ani și că rețelele sunt ale Aquabis și că ei și ADI Apă-Canal ar fi responsabili pentru tot. Mai mult, numește ADI Apă-Canal “instituție pur decorativă” controlată de Radu Moldovan. De asemenea, Hangan a mai spus următoarele: Rețelele de canalizare din oraș sunt ale Aquabis, companie care este in subordinea Consiliului Județean. Ei încasează banii de la populație și în mod firesc, ei și ADI Apă-Canal, o instituție pur decorativă, controlată de președintele CJ, ar trebui să întoarcă o parte din bani către investiții în redimensionarea țevilor care transportă apa uzată și o colectează pe cea pluvială. Dar, nu o fac, cu toate că încasează cei mai mulți bani, din Bistrița!
CE A RĂSPUNNS AQUABIS?
„Ca urmare a multiplelor acumulări de apă pluvială din diverse zone ale orașului, cauzate de ploile torențiale căzute în aceste zile, aducem la cunoștința cetățenilor o serie de precizări ce surprind factorii și motivele reale care provoacă inundarea străzilor. Încă de la început ne asumăm implicarea activă în rezolvarea acestei situații.
Totodată, înștiințăm conducerea Primăriei Bistrița că gestionarea apei pluviale și principalele colectoare ale acesteia se află exclusiv în sfera sa de atribuție. Implementarea de soluții pentru reglementarea acestor probleme îi revine Primăriei Bistrița.
Adăugăm faptul că singurele investiții ale Primăriei Bistrița în zona rețelelor de alimentare cu apă și canalizare sunt cele de pe strada Falezei, Gheorghe Șincai și branșarea blocurilor ANL.
Rezolvarea problemei apei pluviale, cu atât mai mult cu cât în ultima perioadă vorbim despre debite impresionante, se poate realiza numai prin construirea de rigole de colectare și descărcare în râul Bistrița.
A.D.I. Apă-Canalizare este o instituție constituită din voința de cooperare și de asociere a unităților administrativ teritoriale din județul nostru, în vederea reglementării, înființării, organizării, finanțării, exploatării, monitorizării și gestionării în comun a serviciului de alimentare cu apă și de canalizare. Precum și pentru realizarea în comun a unor proiecte de investiții destinate înființării, modernizării și/sau dezvoltării sistemelor de utilități publice.
Fără această formă de organizare, Aquabis ca operator unic regional nu ar fi avut acces la programele majore de investiții.
Conform prevederilor Contractului de delegare, Aquabis plătește o redevență către A.D.I. Apă-Canalizare. Care ulterior se reconstituie în contul Aquabis pentru asigurarea surselor necesare achitării ratelor la creditele angajate pentru cofinanțarea programelor de investiții, POS Mediu și POIM.
Întrucât lucrările de pe axe nu se corelează cu cele de pe POIM, trebuie găsite soluții puctuale. Aquabis a găsit soluții pentru strada Gen. Grigore Bălan.
Amintim faptul că Primăria Bistrița a întârziat demararea Programului Operațional Infrastractură Mare (POIM) în Bistrița cu cel puțin 1 an prin faptul că nu a furnizat străzile care aparțin domeniului public, deși Aquabis obținuse autorizație de construcție.
În concluzie, recomandăm domnului viceprimar Sorin Hangan să se informeze temeinic, înainte de a face acuzații. Oamenii au nevoie de implicare și de soluții.
Ne arătăm totala deschidere și implicare în soluționarea acestei situații.”