Timp de două luni, iulie și august, parlamentarii bistrițeni au fost, teoretic, în vacanță, doar că unii au avut parte de ea, alții mai puțin sau chiar deloc.
Analiza ProPolitica vizează activitatea politică dar și interacțiunea cu primarii și organizațiile din teritoriu.
Care sunt prioritățiile sesiunii de toamnă a Parlamentului: Legile Justiţiei şi Legile Educaţiei sunt obiectivele principale ale viitoarei sesiuni parlamentare.
Camera Deputaţilor este convocată în a doua sesiune ordinară a anului 2022 în ziua de joi, 1 septembrie 2022, ora 11,00, se arată în decizia publicată luni în Monitorul Oficial. Potrivit reglementărilor legale, în prima zi a sesiunii parlamentare sunt aleşi, în şedinţa de plen, membrii Biroului permanent – vicepreşedinţii, secretarii şi chestorii Camerei Deputaţilor, cu excepţia preşedintelui, care este ales la începutul legislaturii. Şi Senatul va avea un plen, joi, de la aceeaşi oră, în care va alege componenţa Biroului permanent al forului legislativ. Va exista şi un plen reunit al celor două Camere ale Parlamentului, la finalul plenurilor separate.
2 luni de vacanță?
Este evident faptul că, în funcție de partide și de programul intern al acestora, fiecare dintre parlamentari: 5 deputați și doi senatori, și-au structurat programul. Să o luăm de la un capăt…
PSD : 2 deputați și un senator
Atât Daniel Suciu cât și Bogdan Ivan au avut o vacanță ”activă” și cât se poate de plină de activități politice. Dacă, deputatul Daniel Suciu , interimar la organizația municipală, a lucrat intens la proiectul său care vizează o restructurare a PSD Bistrița și care va fi încheiat la începutul lui 2023, atunci când va avea loc conferința municipală de alegeri, Bogdan Ivan ” a arat” efectiv județul pe diferite văi și zone.
Bogdan Ivan a avut întâlniri până acum cu primarii din cel puțin 23 de comune, el fiind cel care participă direct la fiecare conferință comunală de alegeri a PSD BN, asta în pregătirea conferinței județene de alegeri, cât mai ales în obținerea sprijinului primarilor și al organizațiilor locale pentru susținerea sa în alegerile locale din iunie 2024. De departe, Ivan a avut cea mai ”muncită” vară și care nu pare să se încheie foarte repede sau, cel puțin, nu până la momentul finalizării conferinței județene de alegeri.
Deși, a fost anunțat de președintele Radu Moldovan drept posibil candidat al PSD la fotoliul de președinte al CJ BN, Bogdan Ivan a înțeles perfect mesajul lui Moldovan de dincolo de anunț: transpirație, inspirație și muncă de teren.
Nici senatorul Ioan Deneș nu a avut parte de o vară ”liniștită”, el pare să fi revenit în spațiul public și politic, Deneș participând direct alături de fratele său și președintele executiv al PSD BN, Nicolae Moldovan la alegerile din mai multe comune.
PNL: Un singur parlamentar vizibil – Diana Morar
Așa cum se știe, PNL Bistrița-Năsăud mai are ”în dotare” un singur parlamentar, deși, în decembrie 2020 erau trei: doi deputați și un senator, adică Diana Morar, Robert Sighiartău, respectiv senatorul Ovidiu Florean.
La ora redactării acestui material, este evident că deputatul Diana Morar și-a petrecut vacanță cu foarte multe vizite în teritoriu, având întâlniri cu primari, consilieri locali și județeni din foarte multe comune ale Bistriței-Năsăud. De altfel, dincolo de povestea Coaliției PSD-PNL-UDMR și care nu există și nici nu va exista politic la Bistrița și în Bistrița-Năsăud, Morar a fost singurul politician liberal care a atacat public liderii PSD, începând cu Radu Moldovan, în scandalul din jurul Complexului Sportiv din cartierul bistrițean Unirea. Pentru că în PNL BN există și acum mai multe ”viteze”, Diana Morar joacă pe cartea comunicării politice, chiar dacă, uneori, ea este mult ”tehnicizată” dată fiind esența comunicării: legi și proiecte de legi.
Despre deputatul Robert Sighiartău am vrea să vorbim la superlativ dar nu o putem face, absența sa în organizația județeană a PNL BN fiind una de notorietate. De altfel, putem consemna o participare a fostului secretar general al PNL din vremea lui Orban, la o acțiune în organizația PNL Satu Mare pe data de 22 august, organizație preferată de Sighiartău și care l-a trimis pe Alin Seserman pe un post de secretar de stat. De asemenea, Sighiartău a mai fost prezent și la inaugurarea sălii de sport din Spermezeu, doar că acolo era vorba de prezența actualului secretar general, Lucian Bode, dar și la Nușeni unde a fost modernizat un dispensar medical uman.
Aproape fără interacțiune cu primarii liberali din BN, excepția fiind primarul Dorin Vlașin, deputatul impus de Ludovic Orban pe lista PNL BN în noiembrie 2020, nu a mai comunicat cu organizația care l-a votat de foarte mult timp. Cât despre susținerea unei conferințe de presă, acest lucru nu s-a mai întâmplat de foarte mulți ani, dar nu e singurul parlamentar care procedează în acest fel.
Pentru că, senatorul Ovidiu Florean a trecut din PNL în Forța Dreptei a lui Ludovic Orban, analiza activității o facem după ce terminăm cu deputații.
REPER via USR: Lorant Sas
Deputatul Lorant Sas a avut și el o vară mai ”politică” dar și-a văzut liniștit de vacanță după ce Dacian Cioloș, fostul președinte al PLUS și USR, a reușit să încropească REPER-ul. Evident, Lorant Sas nu a avut cu cine interacționa, asta pentru că, nici USR, dar nici PLUS și nici REPER nu au primari în Bistrița-Năsăud. În ceea ce privește relația cu aleșii locali, aceasta a fost aproape de zero. Cu doar o singură conferință de presă în aproape 3 ani, nici Lorant Sas nu face parte din parlamentarii dornici de comunicare. Vom vedea direcția din sesiunea de toamnă a Camerei Deputaților.
Senatorul Ovidiu Florean – Forța Dreptei
După ieșirea din PNL , partid pe a cărui listă a fost ales senator, desemnarea sa fiind parte și din voința exclusivă a lui Ioan Turc, senatorul Ovidiu Florean a fost ”independent” , după care s-a înscris în Forța Dreptei. Deși, vacanța parlamentară putea fi o perioadă benefică comunicării și relaționării în vederea construirii Forței Dreptei în Bistrița-Năsăud, acest lucru pare să nu se fi întâmplat, deocamdată, partidul lui Orban neexistând la nivelul acestui județ. Cu o comunicare politică blocată, senatorul Ovidiu Florean a gafat prin tot felul de texte urcate pe FB, cel mai neinspirat fiind cel legat de ISU Bistrița-Năsăud și RO Alert. Nu a susțiut nici o conferință de presă de la plecarea sa din PNL și nu are sediu pentru Biroul Parlamentar, așa cum ar fi normal și legal.
Contextul politic, social, economic și financiar în care începe joi, 1 septembrie, sesiunea parlamentară de toamnă, nu este unul optimist, bun, asta pentru că, efectele crizei economice sunt tot mai vizibile. Urmează o toamnă, dar mai ales o iarnă grea pentru 85% din populația României, iar Parlamentul, adică legislativul dar și Executivul, Guvernul, vor trebui să găsească soluții pentru ca situația să nu una explozivă, cu mișcări stradale și alte numeroase probleme care vor destabiliza foarte mult situația României.