Deputatul Diana Morar, subprefectul Ioan Zăgrean, Florin Moldovan, consilier județean,Terente Ciui, secretar de stat, dar și fostul prefect Stelian Dolha au fost prezenți în trecutul weekend la mai multe evenimente dedicate satului din județul Bistrița-Năsăud: Leșu, respectiv Ilva Mică dar și la Zilele orașului Sângeorz Băi.
Deputat Diana Morar: De trei zile de sărbătoare a avut parte orașul Sângeorz-Băi, importantă stațiune balneoclimaterică a României.
”Vineri, a fost ziua prichindeilor, care au avut parte de teatru de păpuși și de alte activități specifice vârstei lor, sâmbătă a fost ziua tineretului cu recitaluri și concerte, iar duminică, ziua dedicată tradițiilor locale și folclorului. Artiști îndrăgiți au cântat în parcul stațiunii, unde au fost prezenți meșteri populari și artizani și au fost pregătite preparate locale.
Îl felicit pe domnul primar Cătălin Bota și echipa pe care o conduce pentru întreg efortul pe care îl depun pentru a repune stațiunea Sângeorz-Băi în locul care i se cuvine. Sunt convinsă că proiectele pe care le au în derulare și cele pentru care au solicitat finanțare vor face din această zonă binecuvântată de Dumnezeu o adevărată bijuterie a județului Bistrița-Năsăud. La mulți ani, Sângeorz-Băi!”
Leșu Ilvei: ”Rapsodia Trișcașilor”
Diana Morar: În comuna Leșu a avut loc o manifestare tradițională a satului românesc ajunsă anul acesta la ediția a 53-a, ”Rapsodia Trișcașilor”, la care am luat parte cu plăcere. La festivalul de folclor au fost invitate ansambluri din mai multe județe, alături de soliști cunoscuți. M-am bucurat să văd atât de mulți oameni de toate vârstele îmbrăcați în costume populare, care prețuiesc tradițiile noastre străvechi. Felicitări colegului meu, primarul Sorin Avram, pentru organizarea acestui eveniment minunat. Iată, povestea merge mai departe!
În anul 1952, trei profesori din Cluj-Napoca, printre care și compozitorul Tudor Jarda, au poposit la Leșu pantru a găsi oameni talentați. Un an mai târziu s-a înființat un cor la inițiativa compozitorului, punând în valoare talentul leșenilor. În anul 1956 corul era compus din 60 de persoane care aveau un repertoriu specific zonei, cântecele fiind acompaniate de fluier. Așa a luat ființă formația de trișcași din Leșu care avea să devină cunoscută peste tot. În anul 1968 a luat naștere festivalul ”Rapsodia Trișcașilor”.
Ioan Zăgrean, subprefect: ”Rapsodia trișcașilor, festivalul de folclor ajuns la a 53-a ediție, este unul dintre cele mai longevive de la noi din județ, care ne-a adunat astăzi în frumoasa comună Leșu. Felicitări, celor ce au urcat pe scenă și au oferit comunității un eveniment deosebit. Mult spor la muncă și evenimente pline de culoare și tradiții păstrate cu grijă, domnului primar Sorin Avram!”
470 de ani de atestare a comunei Ilva Mică
Diana Morar, deputat: Am participat, la Ilva Mică, alături de secretarul de stat Terente Ciui și de subprefectul Ioan Zăgrean, la sărbătoarea care a marcat împlinirea a 470 de ani de la atestarea documentară a localității. Cu această ocazie a fost organizată o ședință festivă a Consiliului Local la care a fost prezent și Christophe Pierreton, primarul comunei Barby din Franța, localitate înfrățită cu Ilva Mică încă de acum trei decenii. La mulți ani, Ilva Mică! La mulți ani, oameni cu suflet mare!