Cântat-am vinul
Cântat-am vinul şi-l băui pre el.
Şi-aşa precum din flori slăvitul Soare
Cules-am toată roua din pahare
Voios ca cel din urmă menestrel
Am păstorit în viaţă vinuri rare
(De-aceea îmi şi zice Păstorel).
Şi de la Grasă pân’la Ottonel
Le-am preţuit, pe rând, pe fiecare- Păstorel Teodoreanu
Asociația Mocănița Transilvaniei și primăria Bistrița au găsit de cuviință să deschidă orașul și să îl facă mai îngurgitabil, mai respirabil . Reușita este una sigură, mai ales dacă pe lângă gustul ce îți dă peste cap papilele gustative ale diferitelor produse alimentare medievale, te aburci pe un butoi, îi dai cep și începi să vâslești printre buchete date de vinurile ce își fac de cap pe pasaje, da, da, acele pasaje ce duceau la palisade , la ziduri.
O altfel de variantă a lui The Wall: Another wine în the wall
Ideea de-a pune în valoare vechile pasaje s-a dovedit, zic eu, genial, asta, pentru că, toți cei care trec acum prin ele, le văd altfel: nu mai sunt acele locuri semi întunecoase, mirosind, de obicei, a urină, acum, ele, pasajele, sunt locuri vesele, locuri în care acum miroase a vin vechi, a mâncare bună, spații unde mai poți vedea LIVE, adică pe viu, ateliere meșteșugărești ale breslașilor. Sigur, ne-am oprit și la arhaicul tâmplar, cel care lucrează lemnul cu scule de apus ev mediu, dar și la dogarul ce repara butoaiele în care bogații negustori sași îi trimiteau vinul marilor podgorii din zona Lechinței sau din Viișoara, însetatului voievod moldovean Petru Rareș, iubitor al vinurilor bistrițene.
Din cetatea medievală a Bistriţei, se mai văd astăzi doar fragmente din zidurile de apărare, valul şi şanţul care o înconjurau. Turnurile şi bastioanele erau aparate de meşteşugarii oraşului grupaţi în bresle: Breasla Dogarilor, Aurarilor, Croitorilor, Pietrarilor, Cositorarilor, Tăbăcarilor, Frânghierilor, Fierarilor, Armurierilor, Pielarilor, Blănarilor etc.
Duminică, 21 august
- Pasaje Turnul Dogarilor – Arcade
- 16.00: tururi ghidate tematice prin pasaj, din 30 în 30 de minute, realizate de ghizi profesioniști și voluntari. Plecarea se face din Parcul Central, zona Turnului Dogarilor (zona 5)
- 16.00 – 21.00 muzeu feroviar (în Turnul Dogarilor)
- 16.00 – 22.00 ateliere meșteșugărești ale breslașilor (țesător, tâmplar, restaurator, produs BN), în zona 2 și zona 3
- 16.00 – 23.30 Degustări de vin și produse locale în zona Arcadelor (zona 1)
- 16.00 – 21.00 Activități pentru copii (zona 1, zona 5)
- 20.30 – 21.30 muzica stradală– piațeta Dominicană (zona 4)
- Scena poienița Turnul Dogarilor
- 16.00 – Vinyl, Rom, Tapas and Wine Artist (muzică ambientală)
- 19.00 – Bancea, Nasaudean & Borzos
- 21.30 – Vița de Vie