Un sondaj CURS arată că USR se prăbuşeşte în ceea ce priveşte intenţia de vot, în timp ce PSD şi PNL, principalele partide din coaliţia de guvernare, continuă să obţină rezultate surprinzătoare, în ciuda crizelor prin care trecem.
Conform sondajului CURS, PSD ar obține 37%, în timp ce PNL ar obține 24%. Pe locul trei se clasează AUR cu 12%, în timp ce USR s-a prăbușit la 7%.
ProPolitica vă explică pe ce se bazează creșterea PSD, dar și din ce motive USR se află într-o cădere liberă în intenția de vot. De ce stagnarea celor de la AUR reprezintă o surpriză, în timp ce stabilizarea PNL în jurul cifrei de 24% probează maturitate pentru stabilitatea politică.
PSD – Creșterea PSD la 37% se bazează în mare măsură pe discursul protectiv al lui Marcel Ciolacu, care a forțat în interiorul coaliției de guvernare adoptarea unor măsuri de răspuns la creșterea prețurilor la combustibili și, în general, la creșterea inflației, prin impozitarea companiilor sau a unor categorii de venituri ale populației. Sigur, a fost un mesaj populist, în practică, multe din mesajele transmise nu au fost concretizate în măsuri fiscale, cum a fost impozitarea progresivă de pildă, pentru că ar fi afectat major și PNL care este adeptul cotei unice, dar și o parte din electoratul propriu, mă refer la cel bugetar, care ar fi suferit serios într-o astfel de situație.
PNL s-a stabilizat la 24%, ceea ce probează maturitate pentru stabilitatea politică, dar care își are oarecum și prețul ei prin compromisul asocierii cu PSD, un compromis ce este atacat aproape zilnic de către aripa Orban, reunită acum sub Forța Dreptei. Ieșirea lui Orban a fost probabil o eroare pentru că nu reușește să depășească 2% în opțiunile electoratului, ceea ce îi poate atrage sfârșitul politic dacă nu revine în PNL.
O surpriză este și stagnarea AUR, care în absența discursului anti-vaccin nu prea mai reușește să convingă. AUR a ratat și potențiala capitalizare a creșterii prețurilor în condițiile în care PSD i-a furat startul. 12% e însă un prag poate ușor subevaluat, având în vedere scorul de la sondajele anterioare.
Situația e mult mai gravă la USR, care a fost măcinat și decredibilizat de lupte intestine. Plecarea lui Cioloș cu o echipă de oameni buni transmițători de mesaj în spațiul public și politic a fost și este o mare pierdere pentru USR. Dar și Cioloș cu noul REPER se află în aceeași situație ca Orban. Dacă nu se întoarce la matcă, nu are șanse să mai existe politic, pentru că în sondaje e sub radar, adică nu e vizibil. USR a pierdut și momentul poziționării pe fondul actualei crize a prețurilor și a lăsat mult spațiu de manevră PSD și PNL. Leadership-ul lui Drulă a nu e încă prezent și daca va continua așa, electoratul progresist va prefera mai degrabă absența la vot, dacă nu cumva reorientarea spre PNL.