SINTEZE- Ce legături financiare există între UDMR și Viktor Orban. Ungaria își crește influența politică în România

UDMR a decis să rămână fidel premierului Viktor Orban, după declarațiile pe care acesta le-a făcut la un eveniment în România. În ultimii 30 de ani, UDMR a fost aproape mereu la guvernare, oscilând între România și Ungaria și profitând de nemulțumirile din Transilvania. Dacă Viktor Orban și partidul său Fidesz și-au crescut influența pe teritoriul României și în zonele locuite de etnicii maghiari, acest lucru se datorează și UDMR-ului care a fost partenerul fidel al regimului de la Budapesta.

Tanczos Barna, prietenul lui Viktor Orban

Tanczos Barna este ministrul mediului în România și unul dintre cei mai bogați UDMR-iști. Acesta a refuzat să comenteze declarațiile făcute de Viktor Orban în România, mai ales că este unul dintre politicienii conectați la banii Budapestei.

Tanczos Barna este membru președinte al Fundației Mens Sana Miercurea Ciuc, Harghita, potrivit declarației de interese. În anul 2021, Fundația Mens Sana a primit ajutor financiar de la Guvernul Ungariei pentru a deschide un centru de cardiologie la Spitalul Județean din Miercurea Ciuc, arată chiar UDMR într-un comunicat de presă. Kelemen Hunor a fost cel care a intervenit la Guvernul condus de Viktor Orban pentru a finanța această investiție în România. Deși Hunor era vicepremier în România, plătit din banii cetățenilor români, acesta nu a cerut ajutorul Guvernului României pentru a moderniza spitalul, ci a mers la Budapesta.

De asemenea, Fundația Mens Sana, sub conducerea lui Tanczos Barna, controlează Academia Secuiască de Hochei pe Gheață. Din 2016 și până în prezent, Academia de Hochei a primit numeroase finanțări de la Guvernul Ungariei. Nu mai este niciun secret că Guvernul de la Budapesta, în ultimul deceniu, a investit sute de milioane de euro în localități din Transilvania și a contribuit la dezvoltarea sportului din acea regiune, finanțând academii de hochei sau fotbal. Inclusiv echipa Sepsi Sfântu Gheorghe, care evoluează în Liga 1 din România, este finanțată de regimul lui Viktor Orban.

Tanczos Barna este unul dintre cei mai bogați miniștri din Guvernul României, deși pare mai apropiat de Guvernul Ungariei. Ministrul mediului are în conturi peste 530.000 de lei, potrivit declarației de avere, și a împrumutat firma SC Green Farm SRL cu suma de 763.400 de lei. Respectiva firmă are și ea afaceri cu Ungaria, plantând gazon pe unul dintre stadioanele construite de maghiari. De asemenea, Tanczos Barna declară că are acțiuni 100% la această firmă, în valoare totală de 200.000 de lei.

În anul 2021, Barna a primit 170.352 de lei de la Ministerul Mediului, fiind plătit din banii cetățenilor români, în condițiile în care protejează interesele Ungariei în Transilvania. Ministrul mai are peste 50.000 de metri pătrați de teren agricol în Harghita și o datorie de 300.000 de lei către Antal Andras, pe care ar trebui să o achite până în 2024.

Kelemen Hunor ia lumină de la Budapesta

Kelemen Hunor nu și-a ascuns niciodată simpatia pentru Viktor Orban, iar în 2020, înainte să intre la guvernare cu PNL și USR, a fost la Budapesta, unde s-a întâlnit cu premierul maghiar, tocmai pentru a discuta despre ce va face UDMR în Guvernul României. Kelemen Hunor a sărit să-l apere imediat pe Viktor Orban și a declarat: „Nu există nici un pic de rasism în Orban”.

Mai multe programe de finanțare ale Ungariei în România trec prin mâinile lui Kelemen Hunor sau ale colegilor săi din UDMR. Președintele UDMR a fost intermediar pentru finanțarea din 2021, amintită mai sus, dar și pentru altele din trecut. În 2019, era intermediar între Ungaria și fermierii din România. Viktor Orban lansase un program de finanțare pentru fermierii etnici maghiari din Transilvania, iar UDMR, prin Kelemen Hunor, s-a asigurat la cine ajung acești bani

Kelemen Hunor are în conturi aproape 400.000 de lei strânși, iar anual încasează peste 300.000 de lei. Hunor a avut, în 2021, indemnizația de vicepremier, în valoare de 157.802 lei, și un salariu de la UDMR, în valoare de 151.303 lei. De asemenea, soția liderului UDMR primește un salariu de la partid, în valoare de 91.404 lei.

Kelemen Hunor are peste 5.000 de metri pătrați de teren agricol, 3 case de locuit și două mașini (una cumpărată recent, în 2020). Liderul UDMR mai deține tablouri în valoare de 6.000 de euro, potrivit declarației de avere.

Eduard Novak și imnul Ținutului Secuiesc

Eduad Novak este ministrul Sportului, chiar dacă s-a remarcat mai mult cu scandalul privind imnul Ținutului Secuiesc. Naționala României de Hochei a cântat imnul Ținutului Secuiesc la un meci împotriva Ungariei. Ministrul Sportului nu a luat nicio măsură și a spus că jucătorii plătiți de România nu au lezat imaginea țării noastre. La același meci, care a provocat un scandal în România, a participat și Tanczos Barna, însă în peluza dedicată suporterilor Ungariei.

Eduard Novak a strâns, în conturile bancare, aproape 600.000 de lei. În 2021, a primit 170.352 lei de la Ministerul Sportului și alți 554.344 lei, de la același minister, pentru participarea la Jocurile Paralimpice de la Tokyo. Edmond Novak, copilul ministrului, a primit și el 110.000 lei de la Omniasig, despăgubiri pentru un accident, precizează ministrul în declarația de avere.

Eduard Novak deține 4 apartamente, dintre care unul în Budapesta, câteva terenuri cu suprafețe mici și un autoturism. Ministrul are un credit la BCR, în valoare de 9.063 de lei, pe care ar trebui să-l achite până în 2050.

Cseke Attila, ministrul Dezvoltării

Cseke Attila este unul dintre UDMR-iștii cu o avere modestă. Acesta a strâns circa 125.000 de lei în conturi, are o casă de locuit, un teren intravilan și două mașini, potrivit declarației de avere. În anul 2021 a primit 153.312 lei de la Ministerul Dezvoltării. În 2022, a făcut un credit la Banca Transilvania, în valoare de 4.000 de lei, pe care ar trebui să-l achite în acest an.

Cseke Attila conduce organizația UDMR Bihor, dar nu s-a făcut remarcat cu declarații politice care să provoace o reacție din partea cetățenilor.

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts