Statele membre au ajuns marți la un acord politic privind reducerea voluntară a consumului de gaz natural cu 15% până în primăvara anului viitor, în încercarea de a spori securitatea aprovizionării cu energie a UE.
Regulamentul prevede, de asemenea, posibilitatea de a declanșa o ”alertă la nivelul Uniunii” privind securitatea aprovizionării, caz în care reducerea cererii de gaze ar deveni obligatorie.
Potrivit unui comunicat al Consiliului Uniunii Europene, scopul acestei reduceri a cererii de gaze este de a face economii înaintea iernii, în contextul în care există temeri cu privire la posibile întreruperi ale aprovizionării cu gaze naturale din partea Rusiei, care folosește în mod constant energia ca pe o armă.
”UE este unită și solidară. Decizia de astăzi a arătat în mod clar că statele membre se vor opune cu tărie oricărei încercări a Rusiei de a diviza UE prin utilizarea aprovizionării cu energie drept armă. Adoptarea propunerii de reducere a gazelor într-un timp record a consolidat, fără îndoială, securitatea noastră energetică comună. Economisirea gazului acum va îmbunătăți gradul de pregătire. Iarna va fi mult mai ieftină și mai ușoară pentru cetățenii și industria UE”, a transmis ministrul ceh pentru industrie și comerț, Jozef Sikela, a cărui țară deține președinția Consiliului Uniunii Europene.
Președinta Comsiei Europene, Ursula von der Leyen, salută curajul statelor membre după ce s-au pus de acord cu reducerea cu 15% a consumului de gaze până în primăvara anului următor.
UE a făcut un pas decisiv pentru a face față amenințării de întrerupere totală a gazului de către Putin. Salut cu fermitate aprobarea de către Consiliu a Regulamentului privind măsurile coordonate de reducere a cererii de gaze naturale. Angajamentul colectiv de a reduce cu 15% este foarte important și va contribui la umplerea depozitelor noastre înainte de iarnă”, a transmis azi șefa Executivului European.
Potrivit președintei Comisiei Europene, posibilitatea de a declara starea de alertă la nivelul UE, care să declanșeze reduceri obligatorii ale consumului de gaze în toate statele membre, „reprezintă un semnal puternic că UE va face tot ce este necesar pentru a-și asigura securitatea aprovizionării și pentru a-și proteja consumatorii, fie că este vorba de gospodării sau de industrie”, a mai adăugat aceasta.
„Acționând împreună pentru a reduce cererea de gaz, ținând cont de toate specificitățile naționale relevante, UE a asigurat bazele solide pentru solidaritatea indispensabilă dintre statele membre în fața șantajului energetic al lui Putin. Anunțul făcut de Gazprom că reduce și mai mult livrările de gaze către Europa prin Nord Stream 1, fără niciun motiv tehnic justificabil, ilustrează și mai mult natura nesigură a Rusiei ca furnizor de energie. Datorită deciziei de astăzi, suntem acum pregătiți să abordăm securitatea noastră energetică la scară europeană, ca Uniune”, a conchis Ursula von der Leyen.