Direcția de Sănătate Publică a județului Bistrița-Năsăud monitorizează 25 zone de aprovizionare cu apă (ZAP), din care: 1 6 sisteme de alimentare cu apă potabilă sunt administrate de S.C. AQUABIS S.A. Bistrița (Bistrița, Beclean, Năsăud, Sângeorz- Băi, Rodna, Bârgău, Cușma, Colibița, Ilva Mică, Leșu, Liviu Rebreanu, Lunca Ilvei, Milaș, Șanț, Șieu, Târlișua) și alte 8 sisteme de alimentare cu apă potabilă administrate de către primării (Ilva Mare, Lunca Ilvei, Măgura Ilvei, Arșița, Parva, Rebra, Romuli, Telciu). De asemenea, în BN mai există un singur de distribuție apă potabilă administrat de S.C. COMPANIA AQUASERV S.A. Târgu Mureș și care deservește Urmeniș-Silivașu de Câmpie)
În cadrul monitorizării realizate de către Compartimentul de evaluare a factorilor de risc din mediul de viaţă şi muncă din Directia de Sănătate Publică, s-au efectuat 366 probe în anul 2022, cu identificarea unui numar de 13 probe neconforme din punct de vedere bacteriologic, la 6 ZAP-uri.
Direcția de Sănătate Publică a informat operatorii asupra neconformităților și a dispus să ia măsurile necesare pentru identificarea cauzelor şi de remediere a acestora, pentru a distribui o apă sanogenă către populaţia aprovizionată.
Neconformitățile au fost transmise și Serviciului Control în Sănătate Publică care, prin compartimentul de specialitate verifică dacă au fost luate toate măsurile necesare pentru remediere și protejarea sănătăţii umane.
În cursul acțiunii tematice de control privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul urban s-au verificat 4 sisteme de alimentare cu apă – care includ 4 stații de tratare a apei potabile și 4 rețele de distribuție aferente, aparținând unui singur operator, Aquabis S.A. Bistrița.
Toate rețelele verificate sunt autorizate și efectuează monitorizarea de control și monitorizarea de audit a apei potabile livrată populației.
Producătorul Aquabis S.A. a identificat posibilele pericole pentru fiecare etapă a lanțului de aprovizionare cu apă de la captare până la punctul de conformitate potrivit art. 6 din Legea nr.458/2002 și a evaluat riscurile pentru fiecare pericol identificat.
Rezultatele tuturor analizelor din cadrul monitorizărilor de control și audit au fost conforme.
În cursul acțiunii tematice de control privind condițiile de aprovizionare cu apă potabilă a localităților din mediul rural s-au verificat 15 sisteme de alimentare cu apă potabilă din mediul rural.
În urma controalelor efectuate s-au constatat următoarele neconformități:
– Sistemul de alimentare cu apă Parva administrat de Primăria Comunei Parva – darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de reglementările în vigoare;
– Sistemul de alimentare cu apă Telciu administrat de Primăria Comunei Telciu – darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de reglementările în vigoare;
– Sistemul de alimentare cu apă Ilva Mare administrat de Primăria Comunei Ilva Mare – darea în consum public ca apă pentru consum uman a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de reglementările în vigoare.
– Sistemul de alimentare cu apă Romuli administrat de Primăria Comunei Romuli – lispa vizei anuale pe autorizația sanitară de funcționare.
În acest context au fost applicate următoarele sancțiuni: 2 avertismente scrise applicate primăriilor Parva și Telciu pentru darea în consum public a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare, fapt ce contravine Legii nr. 458/2002 art. 4 și 5, un avertisment verbal aplicat Primăriei Comunei Romuli conform OG 2/2001, art.7(1) pentru lispa vizei anuale pe autorizatia sanitara de functionare, fapt ce contravine Ordinului M.S. nr. 251/2012 art. 14, alin. 2 dar și o amendă contravențională în valoare de 4000 lei aplicată Primăriei Comunei Ilva Mare conform HG 857/2011, art. 7, lit. j pentru darea în consum public a apei care nu corespunde condițiilor de potabilitate prevăzute de legislația în vigoare, fapt ce contravine Legii nr. 458/2002 art.4 și 5.
Verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite:
S-au efectuat 4 recontroale pentru verificarea îndeplinirii măsurilor stabilite pentru operatorii sistemelor de alimentare cu apă care au înregistrat neconformități. Au fost recoltate 3 probe de apă potabilă, din sistemul de distribuție a apei Parva, Ilva Mare și Telciu, care au corespuns din punct de vedere chimic și bacteriologic. În termenul stabilit, Primăria Comunei Romuli a depus cererea pentru obținerea vizei pe autorizația sanitară de funcționare.