Întemeietor al mișcării ecologiste din Bistrița-Năsăud, Marius Bălan a fost, cel puțin în timpul administrației Crețu, o nucă tare și care, alături de Bistrița Civică au declanșat un adevărat război pentru salvarea de la mineralizare a pieței Centrale și a întregii zone din jurul Bisericii Evanghelice.
După ce în luna mai cerea demisia lui Ioan Crețiu de a șefia Direcției de Servicii Sociale pe motiv de ”management defectuos”, acum, Bălan atacă dur non-activitatea unor departamente din primărie, în primul rând a celor dedicate mediului înconjurător. De altfel, el ironizează faptul că, Bistrița este singurul oraș din România finalist în competiția europeană „Green Leaf 2024” (Frunză Verde Europeană 2024)
Marius Bălan: Un nefericit și necunoscător al realităților românești din orașul Bistrița ne spune nouă, citez: Arătati Europei calea de urmat și vă situați printre primele locuri în cadrul pactului Verde European
NU ZĂU ??? – Acest comisar nu știu dacă ne-a vizitat orașul sau știe Bistrita numai de pe facebook .
În același context, Marius Bălan RE(amintește) șefilor din primărie că, în Bistrița, încă nu s-a finalizat nici macar CADASTRUL VERDE ”cerut insistent de mine muncind de-a binelea eu neplatit pentru el”. Bălan spune că nu se respect legea și nu sunt încadastrate ” tot ceea ce se găsește și se vede a fi amenjat ca spații verzi”
De asemenea vă comunic că Bistrita cu cele 450 de străzi ale sale are deja un deficit de 4000- 5000 de arbori de aliniament. Ce s-a făcut anul acesta în materie de plantări este o batjocură și din banii alocati de la Buget pentru cumpararea a 350 arbori s-au plantat cu chin si multe povesti doar 100. Nici măcar o stradă din oraș nu are finalizată refacerea locașurilor arborilor în prezent acoperite de dale și nu se doreste scoaterea cioatelor care arată jalnic. Compartimentul SPAȚII VERZI din cadrul DSP nu funcționeaza deloc și nu are specialiști decat în PANSELUȚE. Exista o mica, mare excepție acolo și, se știe bine cine este omul de valoare încă nefolosit (n.red.- Cristian Țetcu)
Despre poluarea fonică urbană: Și aici Bistrița e corigentă
Nemulțumirea lui Marius Bălan în acest ”sector” este mare sau chiar foarte mare:
”L-aș aduce pe comisarul european să doarmă o noapte de vară pe Independenței sâmbătă seara. Asta pentru a auzi zgomotul de la concursurile cu ATV-uri și motociclete de pe bulevard dar și sirenele folosite exagerat de salvari și care te bagă-n boale. Cândva am depus 1000 de semnături ale bistrițenilor care cereau interventia autorităților și care nu fac absolut nimic în acest sens. Interesați-vă ce amenzi crunte se dau in occident pentu ambalarea motoarelor in intravilanul localitatilor mai ales noaptea”.
Scheleții din dulapuri
Vă mai informez că, în primaria Bistrita, există un schelet în dulapurile edililor și șefilor de la urbanism și fonduri europene și DSP, susține Marius Bălan, continuând în felul următor: ”Un schelet plantat bine de fostul primar care a comandat de unul singur un proiect mișelesc de distrugere a Pietei Centrale prin mineralizare si sacrificarea a 70 de arbori și cu un nou concept scris de un arhitect bătrân și posomorât din CLUJ concept numit ELIBERAREA CÂMPULUI VIZUAL de copaci, asta pentru a vedea pereții scorojiți și igrasia de pe centru din casele aproape abandonate în unele cazuri. Scheletul de care vorbeam a cuprins mintile edililor si sunt foarte ingrijorat ca una raportam si alta se face la Bistrita si se vorbeste prin targ ca se doreste extinderea distrugerilor de arbori in tot centrul istoric”.
Vă transmit cu regret următoarele: Dacă primaria nu se consultă cu bistritenii si nu se abandoneaza masacrul pus la cale ma vad nevoit sa fac poze si sa transmit Comisiei Europene un comunicat cu starea reala de aici. Deocamdată, statisticile, documentele și continutul celor trimise spre castigarea unui concurs sunt mincinoase si false.
În loc de epilog
La finalul mesajului, Marius Bălan îi cere primarului Ioan Turc să își respecte promisiunile făcute pe linie ecologică în timpul campaniei electorale: ”În campania electorala in fluturasii distribuiti de PNL domnul IOAN TURC ne promitea Bistrita VERDE de altadata. Ea nu se poate face cu carpeli ci cu oameni cu suflet generos care iubesc cu adevrat tot ce este VERDE si nu doar declarativ. Va cer tuturor sa respectati legislatia sa incadastrati tot si sa puneti un sef nou dedicat si iubitor de schimbare in bine la spatiile verzi. Cer domnului primar sa se tina de cuvant sa mareasca non-stop suprafetele intravilane verzi sa execute promisiunea ca la blocul LAMA se va face un nou parculet prin DEMINERALIZAREA zonei dar si sa se renunte definitiv la parcari pe spatiile verzi si cer incadastrarea Parcului Mihai Eminescu.
1 Comment
De ce sa fie simplu , cand poate fi complicat? Traseul pentru Linia Verde de transport public intre Viişoara si Unirea, cu mijloace de transport în comun cu motor electric, hibrid sau cu normă de poluare redusă, trebuia reconsiderat in sensul evitării centrului istoric al orasului, unde străzile sunt prea inguste si nu permit amenajarea unor benzi dedicate transportului public prevăzute cu alveole pentru statiile de autobuz. De aceea, de la Poșta veche traseul ar trebuit deviat pe strada Gării până la bulevardul Republicii unde puteau fi amenajate fără probleme benzi pentru Linia Verde de transport public, inclusiv statii de autobuz moderne de unde pasagerii pot ajunge usor in centru pe traseul pasajelor recent amenajate cu bani europeni. De asemenea din bulevardul Republicii traseul Liniei Verzi putea fi continuat in linie dreaptă pe strada 1 Decembrie si pe Calea Moldovei spre Unirea fără alte devieri . In felul acesta centrul istoric putea fi scutit de interventii brutale asupra infrastructurii rutiere si peisagistice. De asemenea trebuia păstrată pista de biciclete cu două sensuri existentă pe bulevardul Independentei fără sacrificarea trotuarelor pentru pietoni.
Si mai e ceva: unde sunt parcările amenajate pe traseul Liniei Verzi , promise de primarul Ioan Turc?!
(Vezi: https://timponline.ro/ioan-turc-prioritate-pentru-administratia-pe-care-o-voi-conduce-va-fi-realizarea-de-parcari-in-zona-liniei-verzi/)