Alina Gorghiu vs Viktor Orban: Sunt nişte declaraţii pe care greu le înţeleg, le găsesc inacceptabile pe teritoriul României, declaraţii care preiau retorica de la Kremlin şi o rostogolesc în toate formele.

Premierul Ungariei, Viktor Orban s-a dezlănțuit împotriva „amestecului” dintre rasele europene și cele non-europene. Discursul său a atras imediat indignarea partidelor și politicienilor de opoziție și a politicienilor europeni. Orban a făcut declarațiile controversate în timpul discursului anual de la Universitatea de Vară din Băile Tuşnad, județul Harghita. Prezentă la Sângeorz Băi, BN, președintele interimar al Senatului, Alina Ghorghiu, a adus critici severe acestui discurs aproape rasist.

“M-au îngrijorat – şi mă bucur că a ieşit ministrul de Externe, m-au îngrijorat declaraţiile premierului Orban făcute în România. Sunt nişte declaraţii pe care greu le înţeleg, le găsesc inacceptabile pe teritoriul României, declaraţii care preiau retorica de la Kremlin şi o rostogolesc în toate formele. Cu toate acestea, să ştiţi că românii sunt proeuropeni, pro NATO şi nu se vor schimba din pricina unor mesaje hazardate”, a declarat Alina Gorghiu, în cadrul unei conferinţe de presă organizate marţi în oraşul-staţiune Sângeorz-Băi din judeţul Bistriţa-Năsăud.

Alina Gorghiu a adăugat că, “Desigur, fiecare stat îşi defineşte poziţiile pe teme internaţionale aşa cum consideră, dar, după cum este bine ştiut, România nu împărtăşeşte aceste opinii inadecvate, de care ne delimităm în mod clar, pentru că ele afectează solidaritatea europeană privind acţiunea în sprijinul Ucrainei”

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a afirmat, referitor la discursul premierului ungar, Viktor Orban, de la Băile Tuşnad, că “este regretabil că astfel de idei sunt propagate de pe teritoriul României, în contextul global complex pe care trebuie să îl înfruntăm cu toţii, mai ales că poziţiile noastre oficiale sunt diferite de aceste teze”.”E clar că nu putem fi de acord cu ele. Nu mai spun de declaraţiile privind rasele, care nu sunt acceptabile”, a arătat el.

 

Share

Facebook
WhatsApp
Email
Print

LATEST POSTS

Advertisement
Colecteaza Selectiv
Editors Picks
Latest Posts