Drumul spre iad este pavat cu intenții bune, spune poetul și criticul literar Samuel Johnson, nu, ăsta nu actorul Samuel L. Jackson, dar asta e o altă mâncare de pește, acum noi vorbim de drumurile din Bistrița și cât de repede circuli pe ele.
Pe jos, nu cu mașină, că povestea asta cu traficul rutier pare să devină uriaș hop politic și administrativ al primarului Ioan Turc. Și, pentru că, în Bistrița sunt deschise două șantiere, unul pe General Grigore Bălan, celalălalt pe Gheorghe Șincai, și încă un șantier în devenire pe Decebal, acolo unde se va construi un pasaj și se va moderniza întregul traseu de la Winnmarkt la Lamă și mai încolo, în cel mai scurt timp, mersul pe jos va face piciorul frumos…
Mai în glumă, mai în serios, astăzi, ca respectabilul domn Farfuridi: ”Eu, am n-am să-ntâlnesc pe cineva, la zece fix mă duc la târg”, am mai vizitat, încă o dată, șantierul de pe strada ce poartă numele domnului general Grigore Bălan dar și pe cea care poartă numele istoricului și filologului Gheorghe Șincai. Pe jos, că așa e mai bine, mai ales că, deși era dimineață, traficul era destul de intens.
Pe strada domnului general, pace și liniște, evident că nu am auzit triluri de ciocârlii, dar nici motoare turate, de am și recitat din Eminescu, ăla ce are bust în piață: Trecut-au anii ca nori lungi pe şesuri, Şi niciodată n-or să vie iară. Că, dacă românul s-a născut poet, cu siguranță la naștere nu era acolo ursitoarea cu drumurile. Nici pe Șincai nu erau mari mișcări de trupe și nici nu am avut prea multe simptome că acest lucru s-ar putea întâmpla… poate ceva mai tîrziu.
Fuga, fuguța, trec pe roșu, că oricum nu mai știe nimeni ce e cu ăstea culori, iar mașinile sunt ca la raliu și ajung pe Decebal, pe bulevard, nu la Sarmisegetuza. Marele rege dac e preocupat de relația încordată cu Traian, așa că mașinile circulă ÎNCĂ libere, dar sunt semne că începe… organizarea de șantier. Pe Zamolxe nu l-am văzut, dar cred că e ocupat nu parcările sau cine știe cu ce alte eresuri, dar încă e bine că se circulă. Mai vedem, zilele următoare…
Dincolo de glumă: Proiectul European LINIA VERDE, o investiție de 36 de milioane de lei, finanțată în mare parte din fonduri europene, are o mare problemă pentru constructor, dincolo de cele ridicate de derularea lucrărilor de pe șantiere: termenele extrem de strânse, în condițiile în care întârzierile sunt semnificative. Primarul Ioan Turc spune că LINIA VERDE trebuie terminată până în 31 decembrie 2023, adică cam într-un an și jumătate.
Primarul Ioan Turc a anunțat că încă o parte a proiectului LINIEI VERZI, strada Gheorghe Șincai, va fi reabilitată tot de MIS Grup, lucrările începând deja. Potrivit unor date din contract, lucrările pe Gheorghe Șincai ar trebui încheiate în 3 luni, adică undeva la finele lunii octombrie, început de noiembrie, în vreme de bulevardul General Grigore Bălan până la debutul noului an școlar 2022-2023.
TREBUIE ȘTITU FAPTUL CĂ: Strada Gheorghe Șincai, care după modernizare va rămâne fără parcările laterale, așa cum este prevăzut în proiectul european va deveni un șantier în care se va lucra la îngroparea tuturor cablurilor și firelor de fibră optică într-o conductă dedicată, înlocuirea conductelor de apă și canalizare, schimbarea stâlpilor de iluminat, a pavajului trotuarelor dar și bineînțeles refacerea majoră a infrastructurii stradale.
Pentru LINIA VERDE am stabilit termene și grafice , spune primarul Ioan Turc
Edilul Bistriței a explicat că e vorba de legătura pe care LINIA VERDE o are cu încheierea actualului exercițiu financiar European, decembrie 2023. Ioan Turc spune că a avut în acest sens o discuție cu ministrul Marcel Boloș: ”Am avut o discuție la București cu ministrul Marcel Boloș. l-am întrebat pe dl Bolos daca axa poate fi fazată după decembrie 2023.. A spus ca da, se poate dar se va face din sumele prealocate municipalitatii. Deci, din punctul meu de vedere nu se poate. Așadar, banii din noul exercitiu financiar europen trebuie cheltuiți pe noile proiecte, nu pe cele vechi”, a conchis edilul Bistriței.
CE LUCRĂRI SE EFECTUEAZĂ PENTRU LINIA VERDE
Lucrările propuse prin Linia Verde sunt: lucrări de remodelare a elementelor geometrice ale străzilor, realizarea de benzi dedicate/prioritare transportului public, realizarea pistelor pentru biciclişti, reabilitarea trotuarelor, realizarea unui sistem rutier nou la partea carosabilă pe unele străzi, lucrări de iluminat public cu sistem de telegestiune, lucrări de infrastructură curenți slabi, lucrări de construire a unei autobaze care va cuprinde un depou pentru garare şi un dispecerat pentru managementul traficului, lucrări de construire staţii de autobuz: 42 de stații de autobuz curente şi 2 staţii de autobuz tip cap terminal.
Linia Verde va avea 44 de stații, 24.900 mp suprafață piste de cicliști, 4.553 mp suprafață piste de cicliști marcate, 39.515 mp suprafață trotuar, 18.101 mp suprafață carosabilă reabilitată. Traseul va fi: Unirea – Calea Moldovei – Gen. Grigore Bălan – Bistricioarei – Piața Petru Rareș – Piața Unirii – Dornei – Gh. Șincai – Independenței – Libertății – Viișoara și retur. Transportul va fi gratuit.