Povestea de groază a luptelor între câini din Bistrița-Năsăud revine ciclic în atenția presei și a poliției, mai ales că ”bolnavii” obsedați de acest fel de lupte, dar și pariorii sunt încă foarte mulți.
Ceea ce au descoperit polițiștii după o anchetă care a durat trei luni, dovedește cât de adâncă este această plagă a luptelor între animale: ” Din investigațiile efectuate până în prezent, a reieșit faptul că, în perioada aprilie-iunie 2022, acesta și-ar fi asmuțit câinii pe care-i deținea asupra altor câini, provocându-le răni și suferință. Polițiștii s-au sesizat din oficiu, în urma vizualizării unor imagini video, postate pe o rețea de socializare. Totodată, pentru documentarea cauzei și administrarea probelor, polițiștii au descins la locuința tânărului, fiind efectuată o percheziție domiciliară, în urma căreia au fost ridicate mai multe documente relevante pentru caz. De asemenea, polițiștii au emis un ordin de plasare, unul dintre câinii folosiți la comiterea infracțiunii fiind preluat și plasat în adăpost, spun polițiștii.
O primă concluzie: Astăzi, 25 iulie, în baza probatoriului administrat într-o cauză penală aflată în instrumentarea polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor Bistrița-Năsăud, a fost dispusă reținerea pentru 24 de ore a unui tânăr de 18 ani, din Piatra Fântânele. Tânărul este cercetat pentru comiterea infracțiunii de folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferință, faptă prevăzută și pedepsită de Legea 205 din 2004, privind protecția animalelor. Cercetările în acest caz sunt continuate de către polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bistrița.
***
Conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor este interzisă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, iar pedeapsa pentru această infracțiune, prevăzută de art. 25 alin. (1) lit. c, este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Conform legii privind protecția animalelor, se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă intervenţiile chirurgicale destinate modificării aspectului unui animal sau altor scopuri necurative, cum ar fi codotomia, cuparea urechilor, secţionarea corzilor vocale, ablaţia ghearelor, coltilotul ciocului şi dinţilor.
Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă despărţirea puilor de mamă până la vârsta de minimum opt săptămâni de viaţă, în vederea comercializării, exceptând îndepărtarea puilor de mamă înainte de perioada minimă specifică speciei pentru înţărcare.
Se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă folosirea de animale vii pentru dresajul animalelor sau pentru a le controla agresivitatea, dacă le creează suferinţă.
De asemenea, se pedepdește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea animalelor sălbatice aparţinând subîncrengăturii vertebrate, indiferent de gradul de îmblânzire, născute în captivitate sau capturate din natură, în spectacole de circ, circuri ambulante, caravane şi trupe de artişti ambulanţi, precum şi în orice alte tipuri de spectacole similare.
Se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă folosirea armelor cu tranchilizant asupra animalelor în alte situaţii decât pentru imobilizarea acestora.
Se pedepsesc cu închisoare de la un an la 5 ani sau cu amendă practicarea tirului pe animale domestice sau pe animale sălbatice captive și rănirea cu intenţie a animalelor.
Totodată, se pedepsesc cu închisoare de la 2 la 7 ani uciderea animalelor, cu intenţie, fără drept, schingiuirea animalelor, organizarea de lupte între animale sau cu animale și zoofilia.